Różnice między Z690 a Z790 są dość pomijalne, choć warto je mieć na uwadze.
- Z790 ma więcej linii PCI-E, więc dla przeciętnego użytkownika oznacza to więcej dysków NVMe, policz ile chcesz takich podłączać. Jeśli się nie mylę, to na Z690 dla dysków pozostaje 12 linii PCI-E 4.0, co daje możliwość podłączenia 3 takich.
- Z790 *podobno* ma lepszą obsługę szybszych pamięci DDR5 - nie mam totalnie żadnego potwierdzenia w kwestii tego, bo jeszcze nie trafiło mi się składać burżujskiej stacjonarki na 13-gen. Tak czy siak, te z przedziału do 6000 czy 6400 na Z690 i tak powinny działać prawidłowo, szybsze modele nie dają wiele korzyści i maja dalej absurdalne ceny.
Przy wyborze płyty pod i9-13900 bardziej skupiłbym się na samej konstrukcji płyty, bo ten procesor wciąga ogromne ilości prądu i nie chciałbyś ładować tego na najbiedniejszą możliwą. Te które dałeś wyglądają spoko, więc jeśli nie chcesz przepłacać, to MSI spokojnie się sprawdzi, i przy okazji dostajesz ficzery o których wspomniałem wcześniej.
DrPepper pisze: ↑25 lip 2023, 22:45
chciałbym wykorzystać starą obudowę.
rozumiem zamysł i w pewnym sensie "stylistykę", ale weź pod uwagę fakt, że wkładasz tam cholernie prądożerne i ciepłe podzespoły. Grafika może jakoś sobie poradzi, o ile jakoś ci się tam zmieści, ale do procesora nie masz szans bez "druciarstwa" zamontować porządnie jakiegokolwiek AIO, wysokie chłodzenie powietrzem pokroju wielkich kloców od Noctuy też może się nie zmieścić. Przy 13900 potrzebne jest najwydajniejsze możliwe chłodzenie, bo inaczej będzie ci w pierwszym lepszym obciążeniu siedział na 100*C i throttlował. Do tego nikła wentylacja - nawet jakbyś jakimś cudem to upchnął, to zrobi się z tego piekarnik.