Czas na trochę spamu.
Tak sie prezentują blaszki na karty które wygiąłem. Na dniach, zmienią kolor.
Tył jednej z kart zasprajowałem zgodnie z planem. Farba bardzo ładnie pokryła kartę. Wygląda tak jak trzeba
gościnnie pozuje radosław 250x
Mamy jedne z ostatnich zabawek. Planowałem kupić płytę na b150 ale z racji braku na magazynie oraz wysokich cen, dopłaciłem 150zl do b250 i szybszych ramek
W tej cenie miałbym płyte na full wypasie w Z270. No ale niestety, potrzebowałem asusa z serii ROG a ten był najtańszy. Najtańszy za 650zl. Masakrito.
Fakt. Płyta jest świetnie wyposażona, instrukcja grubości bilblii, a dodatkowo jest ładna. Naprawdę zdziwiłem sie po wyjęciu z pudełka. na zdjęciach nie widać szczegółów którę sie podobają
Płyta posiada oprócz usb typu C, 3.1 itd. na portach zewnętrznych. To dodatkowo w portach wewnętrznych można wyciągnąć dwa usb 2.0 i aż sztery usb 3.0.
No jak nowa płyta to i szybsze pamięci
To jest powód przez który musiałem wybrać płyte asusa z serii rog. niestety ten panel nie działa z niczym innym
Oprócz funkcjonalności, jest w mojej opinii najładniejszym panelem przednim. No i jednym z droższych (290zl

)
podobno wtyczka sata jest potrzebna do zasilania. Sprawdziłem. Panel działa bez tej wtyczki. O dziwo działa również po wyłączeniu komputera. Widać, będe musiał pobawić sie w uefi
Jak już wszystko Asus to niech będzie. Ładny, stylowy i pasujący pod kolor, powinien sie ładnie prezentować.
Producent twierdzi że wymagane jest podłączenie dwóch przewodów usb (jeden do zasilania a drugi do danych i zasilania). Sprawdziłem. Wszystko działa na jednym usb, dobra nasza
Zgodnie z zapowiedzią. W porównaniu z x4 740 to ten pentiumik to wariat a nie procesor.
No to przechodziły do najtrudniejszego. Mamy ładną płytę której nie będzie wygolę widać zza tych radiatorów...
i czas na pierwsze problemy. Master cooler jest za duży, chłodzenie pamięci sie nie mieści.
mało tego. accelero extreme IV jest za duże i nie mieści sie na swoim miejscu bo chłodzenie cpu jest za szerokie i chłodzenie pamięci też jest za szerokie. Robi sie ciekawie
próbny montaż blaszki osłaniającej porty. O coś takiego mi chodziło...
konflikt goni konflikt. wszystko jest za duże. Wszystko przeszkadza o wszystko, ehhh. Takie jest życie konstruktora
mimo przesunięcia radiatora dalej sie nie mieści. Masakra jakaś
Nie było wyjścia i podgiąłem żeberka radiatora żeby w ogóle było możliwe zamontowanie karty
Z chłodzeniem pamięci poradziłem sobie w mniej inwazyjny sposób. Zamontowałem je pod kątem i dodatkowo wymieniłem fabryczne śruby na własne, płaskie, dzięki czemu karta "prawie" nie przeszkadza
Całość jest ciężkie jak cholera ale o dziwo płyta główna jest bardzo sztywna i daje rade. Mam nadzieje, że pleksa na której bedzie to wisiało też da radę.
ahh. Czy ja wspominałem że płyta jest świecąca? A no jest i powiem wam, że nie spodziewałem sie ze to jest takie bajeranckie.
Ja już swoje lata mam ale przy ustawianiu tych światełek bawiłem sie świetnie. mogą migać w rytm muzyki (i to różnych stylów). zmieniać kolor w zależności od temp. itd. Mamy możliwość bardzo szczegółowego ustawiania jak maja sie zachowywać, jakimi kolorami świecić a nawet co maja robić po wyłączeniu komputera. I to mi sie najbardziej podoba, że świecą po wyłączeniu i to jak świecą też jest do skonfigurowania
Wiadomo, że teraz jest wszystko połączone na pająka i nie wygląda to dobrze ale oczami wyobraźni juz widzę jak fajnie sie to będzie prezentować gdy zgasną wszystkie światła (pc off) a płyta ożyje własnym życiem
A co do panelu, nie miałem czasu dłużej sie pobawić ale... wygląda na to że on pobiera info prosto z uefi. Pokazuje to co podepniemy pod złącza wewnętrzne. Możemy w każdej chwili decydować co chcemy obserwować na ekranie
Mówiłem już, że nie wyłącza sie razem z wyłączeniem komputera co akurat nie wiem czy mi sie podoba. Pokazuje temp. nie tylko cpu a nawet mobo czy z zewnętrznego czujnika. Co do bajerów gamingowych to jeszcze sie w nie nie zagłębiałem i raczej mnie to nie interesuje.
Nie jestem zadowolony z tego jak przygięte są te karty i będę myślał jak to rozwiązać. Bardzo możliwe ze przytnę szlifierką kontową te dwa żebra żeby to sie jakoś trzymało bo jednak swoje to żelastwo waży a trzeba pamiętać że to będzie wszystko wisieć w pionie.