Siemanko wszystkim od niedawna mam na kompie xp sp3 i serwerka a na moim procku intel celeron (566mhz) nie zabardzo to szybko śmiga więc mam małą proźbę a raczej 2
1.Proszę o pomoc w taktowaniu go (program i mała instrukcja)
2. Jag by ktoś wiedział na jakiej jest podstawce
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, 21:06 przez jedrekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Podaj model płyty głównej. Btw. to Socket 370 - skoro twój Celeron ma 566 MHz, to na tą podstawkę możesz wsadzić Pentium III i Celeron do 1,4 GHz, ale zależy, jaki masz mainboard.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, 21:02 przez Rublik, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój celeron z 700 MHz idzie na 1200 XD.
Programem na pewno nie podkręcisz. Ciesz się, jak będziesz miał opcje taktowania w biosie. Ja musiałem się bawić zworkami na płycie głównej.
Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk
Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA
Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim
No przecież pisałem, sprawdź czy masz w biosie opcje podkręcania (google, haslo: \'podkręcanie cpu jak\'), a jeżeli nie, to otwieramy obudowę i szukamy zworek, które odpowiedzialne są za taktowanie szyny (obok nich powinna być taka tabelka z listą FSB MHz) jeżeli tych zworek też nie ma, to nic nie zrobisz.
Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk
Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA
Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim