Jest przeprowadzka to i jest nowy komputer. Plan jest taki żeby szybko, niskim nakładem prac zbudować coś fajnego dlatego wykorzystam ile sie da z poprzedniego projektu i dodam coś nowego żeby nie było nudy. Już przedstawiam plan i projekt ale zanim to może garść informacji o hardware.
Skromny 7600x i 9070xt w topowej wersji. Miałem na premierę 5070ti ale sprawiała ogromne problemy, wysypujące sie sterowniki na pulpicie, problemy z obsługą 3 monitorów, sugerowanie zlej rozdzielczości, czarne ekrany, problemy z przejściem POSTu przez co komp nie uruchamiał sie i wiele wiele wiecej. Zrażony zwróciłem i kupiłem tą piękną 9070xt i jest petarda

dla porównania rx 9070xt vs rtx 5060. 36cm długości i prawie 2.5kg budzi respekt.

Do tego 3 monitory 4k 55 cali. W końcu znalazłem idealny rozmiar do rozdzielczości, w końcu nie trzeba używać skalowania w windows i powiększać pulpitu bo literki za małe. Przy tej wielkosci ekrani wielkość plamki taka jak w 27cali fhd co z odległości metra daje idealną wielkość i pole robocze.

Laptok 14cali dla porównania wielkości i dodania perspektywy.

pospawałem odpowiedni stelaż uwzględniając wszystkie wymiary, dodatkowo prawy monitor na solidnym zawiasie żeby mozna bylo go przekręcić. Dalej jest kanapa dzięki czemu można wygodnie pograć z kanapy albo obejrzeć mecz w więcej osób, duży zakres regulacji dodaje wygody

co do samej konstrukcji to oczywiście PC będzie nad monitorami ale prócz oczywistych komponentów na uwagę zasługuje fakt, że będą dwa AIO. Jeden bedzie na CPU a drugi będzie chłodził backplate GPU (oprócz oryginalnego chłodzenia). Będzie to wymagało zaprojektowania i wykonania dodatkowego elementu z blachy do mocowania blokopompki ale to później

Pod zasilaczem zaplanowałem przyciski wyłączniki nadprądowe oraz cyfrowy (kolorowy) licznik energii z parametrami sieci. Natomiast po prawej miedzy dyskami ssd dodatkowy ekran 7cali, ten który miałem wcześniej

na projekcie jest RTX ale będzie Radosław, widać blok na backplate który bedzie połączony z chłodnicą po lewej stronie.

Poniżej przymiarka. Do CPU mam AIO 420 natomiast do GPU dam 360 (bo takie mam a szkoda mi kupować nowe). Może nie będzie idealnej symetrii ale trudno. Ma być szybko i tanio. Ambitne projekty innym razem.

różnica miedzy aio 360 a aio 420 jest ogromna. Do tej czarnej chłodnicy kupiłem białe wentylatory, może średnio pasują ale za to świecą jak na cygańskim straganie... czyli jest dobrze