Mój Xeon E5620 niestety wyzionął ducha razem z mobasem od Della Precision T3500, więc mam tego potworka u siebie w domu póki nie złoże swojego (czekam na jakąś dobrą okazje na ramy DDR4 i jakiegoś Ryzenka 1gen)

robi_10 pisze:Z ciekawości, masz jakiś inny test używający wielu wątków? Chociażby Cinebench, czy cokolwiek innego (CPU-Z?). Ciekawi mnie porównanie 8C/8T vs. 6C/12T
Bo to Int€l.urban92 pisze:nie rozumiem jednak czemu Intel zablokował HT w i7 9gen zostawiając go tylko dla ekstremalnego i9
Nie myślałeś o przykręceniu choćby małego wentylatorka push w okolicy VRM? Ja tak robiłem kiedyś na P5QL przy OC Xeona, bez dodatkowego nawiewu sekcja miała o 20 stopni więcej niż bez. Musisz tylko popatrzeć, czy ci to mocno nie zaburzy przepływu powietrza z samego radiatora procesora.urban92 pisze:Co prawda sekcja zasilania na moim Asrocku bardzo wtedy cierpi, ale to działa.
Ten artykuł bardzo fajnie wyjaśnia jak wygląda kwestia sekcji zasilania dla 8 rdzeniowych CPU Intela:robi_10 pisze:Większość, jak nie wszystkie płyty pod Z390, nawet te budżetowe (o ile można tak nazwać płyty po 500-600zł...) nie powinny mieć problemu z ogarnięciem tych procków nawet po zdjęciu kagańca. Producenci wiedzą, że te procki to małe grzejniczki, i płyty bez porządnej sekcji zasilania po prostu by zdychały na potęgę. O ile obudowa to nie piekarnik, to zwykłe dołączone radiatory powinny wystarczyć.
Asrock w mojej płycie nie przewidział otworów montażowych dla radiatora na mosfetach sekcji uncoreWinSxS pisze:Nie myślałeś o przykręceniu choćby małego wentylatorka push w okolicy VRM?
Jeśli nie throttluje to nie ma czego się obawiać, mieści się spokojnie w granicy rozsądku. 80 stopni nie zabije płyty, chyba, że będziesz katować syntetyki 24/7, często sekcje zaczynają nie wyrabiać dopiero koło 120 stopni, więc masz jeszcze kawał zapasu.urban92 pisze:U siebie na sekcji przy max obciążeniu i bez limitu TDP mierzyłem temp. termometrem na podczerwień i nie przekraczała 80 stopni. Przy limicie 95W i taktowaniu 4,2Ghz nie przekracza 60.
Przy 10 min max obciążenia nie throttlowało, ale sekcja zasilania parzy i bardzo podgrzewała cały komputer. Kiedy odpalam kodowanie jakiegoś dłuższego filmu ho H.265 to cała góra obudowy jest ciepła co jest niedopuszczalne przy płycie, obudowie i chłodzeniu tej klasy. Co ciekawe sam CPU nie grzeje się prawie w ogóle. Każde 8 rdzeniowe CPU 9gen ma lut, nawet te bez K i to naprawdę od razu widać np. CPU bardzo szybko chłodzi się po skończeniu obciążenia.WinSxS pisze:Jeśli nie throttluje to nie ma czego się obawiać, mieści się spokojnie w granicy rozsądku. 80 stopni nie zabije płyty, chyba, że będziesz katować syntetyki 24/7, często sekcje zaczynają nie wyrabiać dopiero koło 120 stopni, więc masz jeszcze kawał zapasu.
Wybierając płytę także sugerowałem się bardzo dobrymi recenzjami serii Pro4 dla Ryzenów. Okazuje się że nie jest to dobre porównanie i wersje dla Intela i AMD są w innych segmentach rynku. A i9 ma oficjalne wsparcie na tym Pro4, jednak jakiekolwiek OC jest niewykonalne.WinSxS pisze:Btw mam też Asrocka, też z serii Pro4, ale dla Ryzenów (AB350 Pro4) - jak porównuję, to w twojej płycie pożałowali radiatorów. U mnie są dwa radiatory i wydaje mi się po zdjęciach w necie, że są większe do tego mimo tego, że sekcja jest trochę uboższa. Czyżby księgowi liczyli koszty, czy nie przewidzieli montażu i9?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości