Jako prawdopodobnie jedyny użytkownik MeeGo na tym forum czuje się zobowiązany do odpowiedzi.
Sytuacja nie jest najgorsza, ale rewelacji też brak. W odpowiedzi na ogłoszenie zamknięcia sklepu Nokii powstał wieloplatformowy sklep OpenRepos.net i ma on tez aplikacje na Meego - Warehouse. Aplikacji jest tam całkiem sporo, większość bezpłatnych i niektóre pozycje (wcześniej) płatne również znajdziemy teraz w OpenRepos za darmo. Patrząc na daty ciągle coś tam się dzieje i są dorzucane aplikacje których wcześniej nie widziałem np.
butaca, która miała jakąs aktualizcje dziś około 19.... Co do tej aplikacji od YouTube to cuteTube działa bardzo dobrze i jest wciąż rozwijany (aktualnie mam ver. 1.10.10). Co do map to jakaś aktualizacja była, ale mam pewności czy mam teraz najnowsze możliwe - 0.2.54.223 (0. z przodu nie napawa optymizmem). Najgorzej jest z przeglądarkami,a le nie jest też jakoś masakrycznie źle. Przesiadłem się na przeglądarkę wbudowaną, ale jest Opera, którą mam zainstalowaną i czasem używam, ale największa wada to brak systemowej klawiatury w niej, a ta Operowa jest słaba.
Po ubiciu wsparcia konta Nokia nie ma już synchronizacji kontaktów i niedawno też zabili repozytorium gdzie trzymane były pliki niezbędne do zainstalowania terminala itd. Społeczność jednak zareagowała dość szybko i jest
Repomirror, który ponownie umożliwia pobranie i zainstalowanie terminala i innych narzędzi deweloperskich. Pod koniec lutego Fb także zmienił API i padło wyświetlanie postów z tablicy na ekranie aktualności, szkoda mi tej funkcjonalności bardzo, a konkretnej alternatywy brak. Działają jednak jeszcze rozmowy przez zintegrowany protokół fb'owy XMPP.
Oczywiście, że Nokia mogła jeszcze coś zawojować z MeeGo chociaż z drugiej strony czytając opis jak powstawał sam MeeGo i N9 i to jaki tam nie ład mieli to z czasem zrozumiałem, że kogoś musieli wybrać na nowego CEO, a że trafiło na jEłopa... Cóż. Mimo wszystko sukces N9 jest niepodważalny, bo przez pierwszy kwartał sprzedano ich więcej niż Lumii 800 i 710 razem wziętych i to pomimo łatki o braku wsparcia (a jednak było ono jakiś czas), wygórowanej ceny i dostępności tylko na niektórych rynkach. Kolejnym dowodem na to, że ten system miał i ma wciąż potencjał są liczne zapożyczenia w obecnych wydaniach innych systemów właśnie z MeeGo.
Jakby się zdecydowali po męsku przesiąść na MeeGo, a Symbka ogarnąć ewentualnie na niedotykowe "Ashe" mogłoby być ciekawie, a przynajmniej byłaby pewność, że społeczność, która tak pokochała następczynie N900 czyli N9 z otwartymi ramionami przyjęłaby Nokie Laute czy inne kolejne projekty firmy z tym systemem. Wystarczy zobaczyć jak zareagowała ona na pojawienie się Jolli z Sailfishem, a dziś miałbym możliwość wyboru innego cudaka z tym systemem

. Byłbym jeszcze zapomniał o Meltemi czyli takim MeeGo w wersji light na dotykowe "Ashe". Gdyby Nokia nie zdecydowała się na WP, a co za tym idzie serie Asha z przypudrowanym S40 to wydaliby kilka tanich urządzeń z otwarto źródłowym systemem operacyjnym na bazie Linuxa, a w efekcie nagoniliby sobie zwolenników z Androida którzy lubią sobie podłubać. Przygotowałoby też potencjalnych klientów na dużego MeeGo.
Teraz to sobie można gdybać, ale ja bym chętnie widział dziś kolejne odsłony MeeGo i na urządzeniach pokroju Lumiałek. Kiedyś w końcu na coś będę musiał zmienić N9.