Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 paź 2013, 9:58

Cześć ludziska!

Jako, że jestem już nieco bezradny w kwestii mojego głębokiego problemu życiowego, postanowiłem że napiszę tutaj. A co!

Jak już wspomniałem w temacie, mam konflikt na linii Ja <-> Atheros (który mnie nie kocha btw.). Efektem tego konfliktu jest to, że co jakiś czas kartę wywala mi z systemu, ba, nie tylko. Z UEFI też. Nawet znika ten śmieszny przełącznik "WLAN [ENABLED]". Początkowo wystarczało poprawić śrubkę przy sieciówce i było ok, to rozwiązanie w sumie działało przez parę ładnych tygodni, ale KONFLIKT POWRÓCIŁ. Ostatnio sytuacja wygląda np. tak, że w UEFI widnieje, bootuję Kafla, Kafel niby się połączył z tą siecią, ale jak tylko usiłuję skorzystać z Internetu, wpierw wypieprza mi na ekran piękną informację o "Ograniczeniu lub braku łączności", potem twierdzi, że nie mam żadnej sieci Wi-Fi w okolicy, a ostatecznie przypomina mu się - "ej, ale przecież Ty nie masz Wi-Fi" i karta całkowicie znika z systemu. Warto wspomnieć, że gdy jakimś cudem sieciówka działa, system robi się niestabilny w przysłowiowy męski organ rozrodczy. Lekko ruszę laptopa z biurka i zawiecha.

Myślałem, nad wymianą sieciówki, ale biała lista w UEFI </3. Także, jestem na nią skazany jak mąż, co ożenił się ze złą żoną. Oh, wait, on przynajmniej może się rozwieść, a ja musiałbym zmienić laptopa...

Jakieś pomysły? Myślałem, by podrzucić tą machinę szatana do serwisu by zniszczyli mi połowę innych rzeczy, ALE MIAŁBYM MOŻE SPRAWNE WI-FI!

I nie, podpięcie kabla ethernetowego to nie rozwiązanie (bo Wi-Fi się przydaje poza domem, pozdro), ani kupienie sieciówki Wi-Fi na USB też nie (pozdrawiam Urbana!). Tak w ogóle, mój sprzęt to Lenovo Z580.
Obrazek

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post12 paź 2013, 10:31

Skoro to jest kwestia śrubki to nie da się tej karty wsadzić w jakiś inny port, czy coś? I nie przesadzaj z serwisem, póki masz gwarancje to lepiej ją wykorzystać, może ci nawet cały laptop wymienią na nowy.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 paź 2013, 10:43

Inny port? Nie mam innego portu.

Wyłączyłem laptopa całkowicie od prądu (bez zasilacza i baterii po prostu go zostawiłem) na całą noc. Widzę, że wykrywa NA RAZIE sieciówkę, tylko na jak długo? Co prawda, Kafel się zawiesił przy pierwszym uruchomieniu z rana, jakby się zdziwił, że Wi-Fi działa.

Ale zgaduję, że to tymczasowe i zaraz znowu coś się spieprzy. Serwis nie pasuje mi z wielu względów. Fakt, że muszę te swoje dane gdzieś zbackupować i za bardzo nie mam gdzie, czy choćby to, że zostałbym bez laptopa pewnie na parę tygodni i takie tam.
Obrazek

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post12 paź 2013, 11:12

internety nic nie mówią o podobych przypadkach? Whitelist składa się tylko z tej karty? Do Lenovo Yoga jak czytałem to pasowały dwie karty wifi. Może taka sama tylko nowa będzie działała lepiej, bo ta ma wadę fabryczną. Mówisz, że nie może być karta na USB, ale takie ExpressCard, czy jak to się nazywa?

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 paź 2013, 11:19

Rzekłbym, że i ze trzy są, ale nie mogłem znaleźć ich nigdzie praktycznie. No, była jedna na jeBayu, ale musiałbym sprowadzać ją z USA czy coś, także niezbyt mi się to uśmiecha. Internety mówią o podobnych przypadkach, jak np. przypadek gościa, któremu trafił się Z580 z fabrycznie uszkodzoną sieciówką, która nie działała w ogóle. Jednak większość wątków tego typu kończy się "zaniosłem do serwisu, coś tam zrobili i działa". Ogólnie fora lenovo są zalane problemami z Wi-Fi w tym modelu z tego co widzę.

Slotu na ExpressCard brak.

Podejrzewam też, że problem może być nieco związany z tym, bo dokładnie to samo się dzieje w momencie gdy adapter WLAN wywala mi się w czasie pracy. Pozwoliłem sobie też rozpisać się na forum lenovo o moich trudnościach życiowych, o tutaj. Zobaczymy, co powiedzą.
Obrazek

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post12 paź 2013, 16:21

Bios mod: IdeaPad_Z580_NWL_PThieme
http://rghost.net/48613794

Pierd*l serwis, wgraj biosmoda.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 paź 2013, 16:33

Mam dwuletnią, rozszerzoną gwarancję.

Czy Ty naprawdę sądzisz, że teraz będę modował sobie BIOS i kupował sieciówkę WLAN na allegro, nie wiedząc nawet, czy problemem jest dokładnie sieciówka, czy może coś poniekąd związanego z nią?

Byłem w Komputroniku, dowiedziałem się że muszę kontaktować się bezpośrednio z lenovo, bo jeśli miałoby to być załatwiane przez nich, to czekałbym pewnie ze dwa, trzy miesiące. Także, jeśli do poniedziałku się nic nie rozwiąże, dzwonię do nich. Może przyślą mi sieciówkę na zasadzie CRU (Consumer Replacable Unit)? Zobaczymy.
Obrazek

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Linux Chrome

Post12 paź 2013, 16:59

U mnie wystarczyło się udać do autoryzowanego serwisu Lenovo i na podstawie numeru seryjnego uznali gwarancję, ale nie wiem, czy w przypadku Thinkpadów nie ma innych zasad. Czekałem coś koło tygodnia, może dwóch, nie pamiętam dokładnie.
nie wiem

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 paź 2013, 17:12

U mnie wystarczyło się udać do autoryzowanego serwisu Lenovo i na podstawie numeru seryjnego uznali gwarancję, ale nie wiem, czy w przypadku Thinkpadów nie ma innych zasad. Czekałem coś koło tygodnia, może dwóch, nie pamiętam dokładnie.
I tu pojawia się problem lenovo, ponieważ z tego co widzę, użytkownicy ThinkPadów traktowani są jak szlachta, a użytkownicy IdeaPadów dla nich to zwyczajny plebs.

Nie ma nawet autoryzowanego serwisu dla IdeaPadów, jedyne co jest, to infolinia. W przeciwieństwie do wachlarza dodatkowych możliwości jaki posiadają użytkownicy ThinkPadów - autoryzowany serwis, kontakt mailowy, czy możliwość przysłania serwisanta do domu itd.

Czuję się trochę, jakbym przegrał życie, bo przecież mogłem za tą samą cenę wziąć ThinkPada z gorszymi parametrami! (np. i3, sama integra, o połowę mniejszy dysk i tyle samo RAMu) #facepalm
Obrazek

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post13 paź 2013, 10:26

Aktualizacja:
Wczoraj wieczorem karta WLAN przestała całkowicie działać. Cóż, w poniedziałek dzwonię do lenovo w takim razie. Dziwna sprawa, bo wszystko jest na swoim miejscu, ale no nic. Nie wyglądam za bardzo jakbym miał wybór (pomijając zamawianie karty sieciowej, czekanie parę tygodni, wgrywanie zmodowanego BIOSu i wymienienie jej, w sumie jak nie przyjmą mi na gwarancję to się zastanowię nad tym).

Co ciekawe, jest masa ludzi zgłaszających podobne problemy z kartami WLAN w IdeaPadach. Ktoś tu coś spieprzył... Ciekawe tylko, czy to wina Atherosa, czy może lenovo.
Obrazek

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post14 paź 2013, 10:03

W przeciągu dwóch dni przyjedzie do mnie kurier, aby zabrać sprzęt do serwisu.

W takim razie temat uważam za zamknięty, dzięki za pomysły, mam nadzieję że się nie przydadzą.
Obrazek

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post18 paź 2013, 16:35

Komputer wrócił z serwisu.

Nawet go nie zepsuli! *radocha* Z tego co widzę, poprawiono złącza tylko i przeinstalowano system, nie wymienili karty. W takim razie, pewnie wymiana karty nic by nie dała. W każdym razie, problem rozwiązany!
Obrazek

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post19 paź 2013, 0:46

Skoro oddałeś laptopa do serwisu tylko po to żeby poprawili złącza i przeinstalowali OS to naprawdę możesz poczuć się jak lamus.

A problem może wrócić jeśli nie wymienili karty. Może akurat sama na chwile odżyła jak dotarł do serwisu i testy diagnostyczne nic nie wykazały? Może sieciówka inna tylko model ten sam? Masz zapisany numer seryjny samej karty sieciowej?
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post19 paź 2013, 7:46

Skoro oddałeś laptopa do serwisu tylko po to żeby poprawili złącza i przeinstalowali OS to naprawdę możesz poczuć się jak lamus.
Skoro siedziałeś całą noc rozwalając płytę Compala na różne sposoby i ostateczne okazało się, że musiałeś pieprznąć nim o podłogę by odbrickował Ci się w slot RAMu to naprawdę możesz poczuć się jak lamus.

Oczywiście, mogłem sobie to sam zrobić, ale:
a) czy ja wiedziałem, w czym tkwi problem?
b) a co jeśli okazałoby się, że fabrycznie uszkodzona jest jakaś część, której koszt przewyższa koszt tego laptopa?
c) czy tylko ja jestem człowiekiem, który mając gwarancję, woli dać sprzęt serwisantowi żeby on się martwił, niż wpieprzyć sprzęt do piekarnika, ew. pod kran z mydłem (lol) i zobaczyć, czy się naprawi?

Idź shejtować kucmę, że nie wypiekał tej drugiej grafiki, tylko chce ją zwrócić do sklepu - to byłoby w Twoim stylu.

Who cares? Działa póki co, a gorszych warunków przewozu niż u kuriera mieć nie będzie i naprawa to przetrwała. A jak problem powróci, to będę się procesował i tyle. Zawsze mógłbym pieprznąć nim o podłogę, ale nie nazywam się Sebastian Urbański.
Obrazek

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post19 paź 2013, 18:57

Skoro siedziałeś całą noc rozwalając płytę Compala na różne sposoby i ostateczne okazało się, że musiałeś pieprznąć nim o podłogę by odbrickował Ci się w slot RAMu to naprawdę możesz poczuć się jak lamus.
Nie, ja mam jaja by rozkręcić i robić cuda ze sprzętem a ty nie...
Idź shejtować kucmę, że nie wypiekał tej drugiej grafiki, tylko chce ją zwrócić do sklepu - to byłoby w Twoim stylu.
Jeśli porównujesz wadę fabryczną GPU do poluzowania się kilku złącz w laptopie to naprawdę współczuję.
Who cares? Działa póki co, a gorszych warunków przewozu niż u kuriera mieć nie będzie i naprawa to przetrwała. A jak problem powróci, to będę się procesował i tyle. Zawsze mógłbym pieprznąć nim o podłogę, ale nie nazywam się Sebastian Urbański.
Procesowanie się z Lenovo zabierze cenny czas i energię, a nie ma pewności czy problem będzie rozwiązany.

Chcesz wiedzieć czemu problem powróci? Nie wymienili karty sieciowej, a jedyną inną logiczną przyczyną wieszania się wifi było uszkodzone złącze PCIe, ale szczerze wątpię że je przelutowali. Poprawienie wszystkich taśm i złączy w laptopie nie ma nic wspólnego z wifi, to rutynowa procedura. Cała "naprawa" polegała jedynie na rozebraniu i złożeniu laptopa, wgrania OSu i testach sprzętu.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości