Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post08 sty 2009, 15:50

Otóż założyłem nowy temat, ponieważ to jest już troszeczkę inny problem.

Próbowałem wgrać tego niszczęsnego iDeneba, wgrał się, uruchamia się normalnie, wyświetla ekran 'welcome' (zapomiałem zmienić język) przechodzę przez różne pytania w stylu lokalizacja, język klawiatury itp. Dochodzę do planszy z pytaniem o przeniesienie konfiguracji z innego maca, wybieram, że nie chcę, klikam 'dalej' i myszka zamienia się w to takie fajne tęczowe kułeczko, kreator się zawiesz i cofa mnie na sam początek.

Chcąc powrócić do windowsa, odnowiłem bootloader z sevena, ale od nie odpala, tak samo z xp. Jedyne co mi się udało wgrać to Mandriva.

Pytania są więc dwa, w zależności od tego co się da:
1. Co z tym kreatorem :?: Czy jeżeli odpalę iDeneba, to będę mógł użyć Boot Campa do uruchomienia Windowsa :?:
2. Jak wgrać ten bootloader z windowsa, żeby mógł normalnie używać windy :?: lilo/grub po wybraniu windowsa też nie odpala.

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post08 sty 2009, 19:45

Najpierw Windows - fixboot i fixmbr w konsoli odzyskiwania
A lilo/gruba naprawiałem w Linuxie startując z CD wybierając napraw a potem bootloader więc nie powiem. Miałem Xtreme 2.1.

Ewentualnie w mandrivie do opcji boota, dodaj, inne Windows + ścieżka.
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post08 sty 2009, 21:54

Wywal partycję z iDenebem i bootloader z windowsem sam wróci.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post08 sty 2009, 22:49

Najpierw Windows - fixboot i fixmbr w konsoli odzyskiwania
Chcąc powrócić do windowsa, odnowiłem bootloader z sevena, ale od nie opala, tak samo z xp.
Wiem, że to był długi post ale czytac ze zrozumieniem się przydaje.
Wywal partycję z iDenebem i bootloader z windowsem sam wróci.
Tylko nie pomogło, początkowo pomagało bootsect (prz pierwszych próbach instalacji), potem nie wiem jak sformatowałem cały dysk partycją mac osa, odzyskalem partycje paragonem i windows nie wstawał, tylko inne systemy.

PS. Jakoś seven odpalił, możesz mi doradzić co z tym 'welcome' kreatorem, albo chociaż forum gdzie mi mogą pomóc :?: (znalazłem kilka, ale po przeczytaniu niektórych postów odechciało mi się rejestracji)

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 sty 2009, 21:46

Wywal partycję z iDenebem i bootloader z windowsem sam wróci.
Tylko nie pomogło, początkowo pomagało bootsect (prz pierwszych próbach instalacji), potem nie wiem jak sformatowałem cały dysk partycją mac osa, odzyskalem partycje paragonem i windows nie wstawał, tylko inne systemy.

PS. Jakoś seven odpalił, możesz mi doradzić co z tym 'welcome' kreatorem, albo chociaż forum gdzie mi mogą pomóc :?: (znalazłem kilka, ale po przeczytaniu niektórych postów odechciało mi się rejestracji)

Próbowałeś z tymi sterownikami tak jak mówiłem?

A co do forum to http://www.insanelymac.com
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości