Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post30 wrz 2020, 5:27

Cześć i czołem,

Problem na tyle dziwaczny jak i sama jego "geneza", może ktoś z was tutaj miał do czynienia z pozoru prozaiczną rzeczą jak mostkowanie połączeń - a jednak u mnie jak zwykle na najnowszym tworze Microsoftu się wywala.

Sprzęt biorący udział w przedstawieniu:
Nubia Z17 Lite (próbowałem też z Xiaomi Mi 8 Pro)
Sieciówka LAN: Intel i218-V
Router Netgear WNR3500L v2

Wywiało mnie z daleka od domu i muszę korzystać z internetu mobilnego na kilku urządzeniach, więc jako, że nie mam nic sensownego, co może działać jako stacjonarny router z internetem mobilnym, ma to działać w taki sposób, że telefon przez peceta przesyła internet dalej do routera, który rozsyła internet po Wi-Fi oraz LAN do innych urządzeń. Bardziej skrótowo:

Telefon -> USB-C -> PC (Intel i218-V) -> LAN -> Netgear.

Niby prosta sprawa - zmostkowanie dwóch urządzeń w panelu i wszystko hula... do czasu. Faktycznie, router dostaje internet i wszystko działa, o ile komputer jest nieruszany, nie ma uruchomionych rzeczy ciągnących internet w tle i tak dalej. Po odpaleniu nawet tak prozaicznej rzeczy jak przeglądarki (ogólnie aplikacja nie ma znaczenia) i próby korzystania po kilkunastu minutach powoduje, że dycha wywija orła. Kod błędu mówi tyle, że "spieprzyło się", (0x0000000A, IRQL_NOT_LESS_EQUAL, no cóż ":(" ).

Obrazek

Ewidentnie to wina połączenia mostkowego, bo usunięcie go powoduje, ze pecet działa normalnie bez problemu.

Próbowałem:
- Instalacja najnowszych driverów do sieciówki Intela (próbowałem też archaizmy pokroju sterowników z 2014 roku pod Win7 - to samo)
- Grzebanie w ustawieniach urządzenia i wyłączanie rzeczy pokroju usypiania karty, gdy nie jest używana. Ogólnie opcji w sterowniku jest sporo.
- Kombinowanie z priorytetem kart sieciowych

Czy może ktoś próbował robić takie cuda na dyszce, i wie czy problem jest w systemie, driverze, wybuchach na słońcu, cokolwiek? Bo już naprawdę ręce opadają


Uprzedzając, nie będę kombinował z podłączaniem telefonu pod router - procedura uruchomienia telefonu jako modem pod routerem po USB jest na tyle traumatyczna, że prędzej zrobię sobie pętelkę na szyję z kabla ethernetowego. Robić hotspotu też, z tego względu, że podwójny mostek Wi-Fi robi straszne opóźnienie i transfery lecą na łeb i szyję - a do ogarnięcia są 2 piętra. Poza tym, że nieciekawie mam z zasięgiem.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5449
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post30 wrz 2020, 11:23

Problem z bsodami w mostku sieciowym w nowszych systemach Windows jest bardzo specyficzny, opisałem go kiedyś na blogu:
http://blog.techvortal.pl/index.php/201 ... raktyczny/
Po złożeniu, instalacji systemu na macierzy i wstępnych testach przyszedł czas na konfigurację. Początkowo chciałem użyć serwera jako rutera udostępniającego nie tylko pliki, ale także łącze internetowe. W tym celu dodałem do serwera Realteki 8139 na PCI, dwie z nich zmostkowałem wraz z sieciówką gigabitową, używając trzeciej jako interfejsu do lączenia się z internetem. Postawiłem routing, DHCP. Wszystko grało do czasu testów… Kopiując kilkugigabajtowy plik na serwer po kilku sekundach transfer został przerwany a serwer zawiesił się. Po kilkudniowym śledztwie i niezliczonej liczbie instalacji Servera 2012 na kilku komputerach testowych okazało się co było powodem problemu. Serwer 2012 posiada błędy w obsłudze kart Realtek 8139. Normalnie podczas każdego transferu danych przez sieć jakaś ilość danych jest przechowywana w ramie jako cache. W przypadku tej karty pojawia się problem bo nie ma limitu rozmiaru takiego cache. Gdy kopiujemy plik który jest znacznie większy niż rozmiar ramu w komputerze cała pamięć RAM i plik wymiany są zapełniane i serwer zawiesza się na twardo.

Pomogło... zainstalowanie sterowników karty sieciowej z XP x64 xD A na dłuższą metę zrezygnowałem totalnie ze stosowania programowego łączenia kart sieciowych w Windows tak jak większość ludzi. Problem niestety wrócił po latach w związku z upowszechnieniem się kart 2,5Gbps lub szybszych i złodziejskich cenach switchy i ruterów multi-gigabitowych co zmusza ludzi do powrotu do dawnych rozwiązań mostkowania kilku kart i robienia switcha samemu.

Obstawiam błąd albo w driver model Windows 8 i nowszych lub błąd w samej obsłudze mostka sieciowego w nowszych systemach Windows. Swoją drogą most sieciowy w Windows działa tragicznie niewydajnie, bardzo się zdziwiłem kiedy zobaczyłem że Debian ma jakieś 20% lepsze transfery z wykorzystaniem tego samego sprzętu, nie mówiąc już o wyspecjalizowanych systemach do takich zastosowań np. pfSense.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-11700K 3.6-5Ghz + Noctua NH-D15 Chromax LTT
Gigabyte Z590 GAMING X
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD Samsung 980 PRO 500GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 3TB WD Red + 2TB WD Green (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo FM2 750W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 11

Testowy-1:
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4 + moduł TPM 2.0
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
Quadro P1000 4GB
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 1TB Toshiba
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR6X TG RGB
Windows 11 Insider Dev

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Precision T1700
Xeon E3-1246 v3 3.5-3.9Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Quadro K600 1GB
SSD Goodram CX400 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
Obudowa z Optiplex 7010 DT (slim)
Zasilacz Dell 290W 80+ Gold przerobiony na ATX12VO
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Laptop:
Dell Latitude E7240
Core i5-4300U
16GB Ram DDR3 1600Mhz
Intel HD4600
SSD Samsung 860EVO mSATA 250GB
Windows 10


Serwery:

TECHVORTAL-PROD
Dell PowerEdge R720
2x Xeon E5-2650v2 2,6Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
128GB Ram DDR3L ECC FB 1333MHz (16x8GB)
SSD Kingston A2000 1TB NVMe
HDD 4x 1.2TB SAS Dell (PERC H710p RAID 5)
VMware ESXi 6.7

TECHVORTAL-TEST
Dell PowerEdge R710
2x Xeon E5649 2,53Ghz (2 CPU, 6 rdzeni, 12 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD WD 256GB NVMe
HDD 8x 2TB SAS Dell (Perc H700 RAID 5)
VMware ESXi 6.7

NAS:
Core i3-3240T @ 2.90GHz
SuperMicro X9SCL-F
16GB Ram DDR3 ECC 1333MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
TrueNAS 12

Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Radeon X700
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

WinSxS

Posty: 213
Rejestracja: 03 lut 2016, 20:36
    Windows 10 Firefox

Post30 wrz 2020, 11:53

Ogólnie stos sieciowy w 10 jest jakiś sp... niewydarzony. U mnie nagminnie są problemy z DHCP, wybudzaniem z uśpienia, prędkościami.
RTL8111GR nie jest starą kartą i ma normalne, oficjalne sterowniki pod ten system, a i tak ma problem z załapaniem sieci i czasami trzeba po 2-3 minuty czekać, aż on sobie łaskawie pobierze IP z routera.
W retrówce mam 8111C-VCO - owszem, dużo starszy, ale pod wszystkimi systemami jest git poza 10, w której transfery spadają o połowę. To samo w lapku mamy.
Żaden z komputerów pod W10 nie umie się normalnie też uśpić, każdy wybudza się w losowym momencie, mimo że WU ma nakazane wstrzymywać aktualizacje. Tak, to nie przez aktualizacje, tylko przez jakieś widzimisie się wybudza.
Sprzęty?
PC: https://pastebin.com/raw/A2xmXYWN / Xiaomi Redmi Note 8T + Xiaomi Redmi Note 5A Prime / Xbox One (fat) + MsGPU

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post01 paź 2020, 1:04

Czyli póki co pozostaje mi podwójny mostek po Wi-Fi. Greeeejt. Pomyśleć, że zaorałem partycję z Archem 2 tygodnie wcześniej. :looka:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości