Posiadam stary komputer z 2001 roku. Podstawowe dane: Intel Celeron II, 900 MHz; RAM 512 MB; dysk 28 GB. Komputer służy do przeglądania internetu, drukowania i skanowania. Używany jest rzadko. Po ostatnich problemach postanowiłem na nim zainstalować Windows 2000 Professional SP4 z aktualizacjami do 2010 roku. Na tym systemie działa bardzo sprawnie, dużo lepiej niż na XP, nie ma również problemów ze sterownikami do peryferiów. Jednak nie mogę poradzić sobie z instalacją modemu do internetu bezprzewodowego... W miejscu, gdzie sprzęt jest używany, nie ma dostępu do sieci, więc to konieczne.
Modem to Huawei E3131s-2 z Orange Business Everywhere. Nie ma wsparcia dla Windowsa 2000. Próbowałem instalować sterowniki z Orange pobrane z internetu, które były przeznaczone również do tego systemu, ale nie współpracują z kolei z tym modemem... Czy ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z tym problemem? W ostateczności może kupić jakiś inny modem, który działałby w Win 2000 albo podłączyć kartę SIM w inny sposób? Jeśli się nie uda, będę musiał wrócić do Windowsa XP kosztem wydajności komputera.
Z góry dziękuję za podpowiedzi