Wiecie pewnie już mniej więcej z jakiego powodu był ten wielki brick, mieliśmy włamanie na serwer, głównie z powodu moich zaniedbań bezpieczeństwa. Myślałem że tak niewielkiego serwera i forum jak nasze nikt nie zaatakuje, jednak myliłem się. Najprawdopodobniej automat znalazł lukę w starej wersji proftpd a po przejęciu konta roota użyto serwera do wysyłania spamu. Filtry antywirusowe u providera wykryły zagrożenie i dział abuse zablokował nam serwer zaraz po włamaniu. Nie jestem w stanie jednak wykluczyć wykradzenia bazy danych, więc zalecam wszystkim zmianę haseł wszędzie gdzie były takie same jak na Techvortalu.
Uważam że trzeba przyznawać się do swoich błędów, żeby potem móc ich unikać i pokonywać swoje słabości i ograniczenia. Serwer został postawiony od nowa przez Onseta. Debiana zastąpiono Cent OS 6.7 (ponieważ fuck the systemd), wszystko zostało o wiele lepiej zabezpieczone i przemyślane. Zamiast Apacza hostujemy wszystko na Nginx, ze specjalnymi optymalizacjami. W połączeniu z nową wyczyszczoną wersją skryptu i optymalizacją bazy sprawia to że Techvortal 5.0 jest po prostu cholernie szybki. Jak bardzo? Tak bardzo że Steve Jobs aż zmartwychwstał by nam o tym powiedzieć:

Nie ma co płakać z powodu bricka, w końcu Techvortal miał w swojej historii dłuższe przerwy, czasami nawet dwutygodniowe. Zawsze wykorzystywaliśmy przerwy w działaniu do aktualizacji forum, czyszczenia bazy itd. Tak zrobiliśmy także w tym przypadku. Zasadniczo forum można by było odpalić już dzień po włamaniu, jednak postanowiłem sobie zrobić coś, czego nigdy w normalnych warunkach bym nie zrobił, czyli skończyć w końcu nową wersję forum opartą na phpBB 3.1 którą właśnie widzicie. W związku ze specyfiką nowej wersji skryptu Techvortal trzeba było tworzyć praktycznie od zera, pochłonęło to dużo czasu, zdrowia, wiele nieprzespanych nocy, a jeszcze nie mogę uznać forum za skończone, ale czas nagli i poprawki będę wprowadzał od tego momentu "na żywo".
No więc mamy phpBB 3.1, wraz ze wszystkimi funkcjonalnościami z nim związanych czyli m.in fajne centrum powiadomień. Wyczyszczona została cała baza kodowa, wszelkie modyfikacje zostały zainstalowane przez wbudowany system modów. Znaleźliśmy z onsetem port SEO moda który mieliśmy w poprzedniej wersji, więc nie rozwali nam się indeksowanie. Z perspektywy użytkownika najważniejsze są oczywiście Shoutbox i User Agent (który teraz potrafi wykrywać więcej systemów i przeglądarek), oraz kilka pomniejszych modyfikacji.
Styl początkowo był portowany z poprzedniej wersji, jednak w ostateczności pokusiliśmy się na wiele modyfikacji zgodnych z obecnymi trendami. Styl został znacznie uproszczony, pociemniony i zwężony (w założeniu po to żeby nie jeździć tyle myszą do przycisków na ekranach o ogromnych rozdzielczościach). Nie podobają się wam okrągłe avatary w Windows 10? To fajnie, bo teraz takie avatary będą też na Techvortalu!

Nie widzicie nigdzie kafli. Uznaliśmy że w nowej wersji forum ich nie będzie, przynajmniej nie w obecnej wersji stylu. Warto także odnotować fakt, że nowy styl jest w pełni responsywny, dzięki czemu nie ma już osobnej wersji mobilnej. Zostawiliśmy także obsługę tapatalka (nowy mod zgodny z 3.1, który nie powinien już powodować problemów) mimo iż nie każdy z administracji to poparł. Przeważyła jednak opinia że jak już wprowadzamy obsługę czegoś to trzeba byś konsekwentnym. Podpisy w tapatalku zostały wyłączone (ale nie testowałem tego).
Wszystko nie jest jeszcze skończone. W planach jest jeszcze wiele rzeczy, m.in:
- poprawki i skończenie obecnego stylu
- styl "nocny"
- system plusowania i minusowania postów
Poprawki będą wprowadzane na bieżąco. Miło będzie posłuchać waszych opinii, sugestii i opisu błędów jeśli jakieś wystąpią.