http://i.imgur.com/WlxLy.png
Pojawił się oficjalny klient gg pod Modern UI. Polecam przetestować, głównie po to żeby się pośmiać. Tak niedopracowanej aplikacji pod Metro jeszcze nie widziałem.
Chciałem napisać artykuł na blogu w stylu "10 najciekawszych programów metrowych" ale na razie nie jestem w stanie. 95% aplikacji w Windows Store to jakieś gówniane śmieci.
Jedyne programy z jakich jest sens korzystać (pomijając wbudowane w system):
- TVN24 - fajny aktywny kafel z newsami.
- Dobreprogramy - wygodne czytanie portalu bez reklam i także aktywny kafel z newsami.
- Save The Date - kafel z odliczaniem do jakiejś daty np. 265 dni do wakacji.
- Pulpit zdalny - wiele razy opisywałem i polecałem.
- Wiadomości Polskie Radio - świetne, można nie tylko czytać newsy, ale także odsłuchiwać audycje, aplikacja byłaby doskonała gdyby miała live tile.
- OneNote MX - wiadomo.
Do tego duperele typu stopery lub kalkulatory.
Zauważcie że w praktyce pod metro nie ma żadnych naprawdę użytkowych aplikacji. Zegarki, kalkulatory, pierdyliard czytników RSS reklamujących jakieś japońskie lub włoskie portale które zaśmiecają tylko ten sklep. Gdy pojawi się jakiś program np. do obliczania sum kontrolnych, albo nieoficjalny klient gg to okazuje się że jest bardziej uciążliwy i wolniejszy niż jego desktopowe odpowiedniki i brakuje mu podstawowych funkcji.
Jeśli nic się nie zmieni do nowego roku, to cały ten nowy podsystem aplikacji będzie jednym wielkim failem.