Post30 lip 2025, 4:09
U mnie (odpukać) wszystko w porządku. Skojarzenia plików, protokołów, standardowe i niestandardowe, takie jak .nfo z Notatnikiem. Foobar, Firefox, MPC-HC, Office - nic się nie zmienia. I nawet ten Adobe Reader, który system usilnie próbował zamienić na wyświetlanie PDF w przeglądarce - działa poprawnie, mimo, że korzystam ze zmodyfikowanej wersji 11 Lite.
24H2 Home i domyślna instalacja marki "DY" - R5 5500U. Chociaż na stawianym przeze mnie Pro (na stacjonarce) również nie ma problemu.
Z tych bardziej użytecznych ficzerow 11 względem 10, spośród tych których używam to zmiana głośności kręcąc rolką na ikonie głośnika w trayu, odświeżony Paint z obsługą przezroczystosci i automatycznym usuwaniem tła obrazu, Notatnik i Terminal z kartami, a nawet i rozszerzenie zipfldr o obsługę 7z. Czy coś z tych rzeczy zbackportowano do 10? Bo od 2022 nie używałem 10 na swoich sprzętach xD
Jedyny taki poważny problem w Win11 to brak rozszerzenia 7zipa w nowym menu kontekstowym, ale zamieniłem go na fork NanaZip i działa. Ale to bardziej do odpalania wimów czy innych execów, których sam system nie wyświetli zawartości.
Edit. No dobra, nie domyślna - domyślnie był 21H2, ale konsekwentnie upgradeowany, bez formata xD