Postawiłem sobie MDT, obecnie najnowszy build 8456, zapatchowany do najnowszej wersji (https://support.microsoft.com/en-us/top ... 13e29e2cb7). Korzystam z ADK Windows 10 2004 oraz analogicznego dodatku WinPE.
Problem polega na tym, że jakbym nie ustawił task sequence, dostaję taki bug:
Jeśli ustawię w sequence "continue on error" owszem idzie, ale nie kopiuje skryptu LTIBootstrap, przez co po restarcie deployment nie wstaje (ale system jest zainstalowany, dodany do domeny - przy czym po kolejnym restarcie wpada w bootloopa).
Trochę wątków jest, ale nic z dwóch pierwszych stron nie pomogło: shorturl.at/fNPS4
Pomyślałem, że DISM nie daje sobie rady z install.wim tworzonym z UUP, tak jak każde obecnie ISO Windows 10 i był to strzał w 10kę
Co się okazało, Windows 10 20H2 (19042) instaluje się bez problemu, a to ostatnie ISO wydane przez MS które nie było bazowane na UUP.
Zapatchowałem więc sobie ISO 20H2 do najnowszej kompilacji 19042.2604 i zintegrowałem pakiet włączający 22H2 (jeśli się wykrzaczy, wrzucę go do task sequence).
Czemu nie użyję AIK Windows 11 i jego WinPE? Ufam MS, który twierdzi, że:
MDT doesn't support Windows 10 ARM64 devices, Windows 11 and Windows Server 2022 operating systems.
Jak widać, MDT jest już ubijane, co tam, można przecież płacić za Microsoft Endpoint Manager
Że do 11ki w środowisku produkcyjnym mi się nie spieszy, MDT zostaje ze mną minimum do 2025