Po nieszczęśliwej akcji przedwczoraj myślałem, że mój obecny gruz jest w całości do śmieci, i już w głowie miałem jakiś upgrade stacjonarki, ale jak się okazało przeżyło wszystko. Teoretycznie mógłbym odpuścić, aczkolwiek jak zacząłem przeglądać ceny części i za ile mógłbym się tanio zmodernizować to wyszła mi z tego całkiem ciekawa rozkmina.
Żeby nie było, to co mam obecnie:
Spoiler
Intel(R) Xeon E5-2697 v3 2.6@3.8GHz + NZXT Kraken X62 v2 280mm
XFX Radeon RX 6700 XT 12GB QICK319
32GB RAM DDR4 2133MHz CL14 (4x8GB Kingston HyperX, mix 2133 i 2400MHz)
Samsung 970 EVO Plus 1TB, Plextor M9PGN+ 1TB, Kioxia Exceria G2 1TB
ASRock X99 Extreme4 z toną druciarstwa
Seasonic Focus GX-750
Phanteks Eclipse P300
XFX Radeon RX 6700 XT 12GB QICK319
32GB RAM DDR4 2133MHz CL14 (4x8GB Kingston HyperX, mix 2133 i 2400MHz)
Samsung 970 EVO Plus 1TB, Plextor M9PGN+ 1TB, Kioxia Exceria G2 1TB
ASRock X99 Extreme4 z toną druciarstwa
Seasonic Focus GX-750
Phanteks Eclipse P300
No więc, zauważyłem, że za 2000zł da się już zmontować coś fajnego na AM5, co jeszcze nie tak dawno temu nie było takie oczywiste przez ceny RAMu i brak niskich modeli procków. Szczerze, mam teraz ciekawsze wydatki, więc nie wiem czy chciałbym wydawać więcej, teoretycznie mogę jakby było warto. Poszperałem sobie w internecie, to takie zestawy nasunęły mi się na myśl
AM5:
Gigabyte B650 GAMING X AX V2 - może być jakaś inna, tą widziałem poniżej 700zł i raczej dobry balans ceny do tego co oferuje i ma wszystko czego oczekuję
AMD Ryzen 5 7500F - trochę boli mnie ten "upgrade" redukując sobie 28 wątków do 12, ale z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że i tak będzie szybszy niż obecny Xeon nawet po wydrutowaniu go pod korek - smutna prawda, ale nawet mobilne procesory ze średniej półki mające połowę mniej rdzeni potrafią być szybsze xD. Widziałem także, że pojawił się 8400F w podobnej cenie, ale ciężko znaleźć jeszcze testy. Najmniejszy upgrade w postaci Ryzena 7 7700 praktycznie podwaja budżet na procesor, co mi się totalnie nie podoba i wolałbym kupić coś mocniejszego później.
Jakieś 32GB RAM DDR5 6000MHz lub zbliżone, nie wiem dokładnie co, ale coś by się dobrało
AM4:
AMD Ryzen 9 5900X - teoretycznie overkill do tego czego potrzebuję, z drugiej strony to praktycznie wymaksowuję tą platformę na starcie i downgrade w postaci ilości wątków nie byłby odczuwalny
Jakaś płyta B550, no własnie, jaka? Nie powiem, zależałoby mi na czymś z USB-C, wbudowanym Bluetoothem i co najmniej tymi trzema slotami M.2 (wiem, mogę sobie kupić adaptery, na dyski już nawet mam, ale przydałoby się wreszcie skończyć z druciarstwem jak jest ku temu okazja

RAM teoretycznie mógłbym przełożyć z obecnego sprzętu, pytanie tylko na ile tak powolny RAM okaże się hamulcem dla Ryzena. Powiem więcej, nawet wala mi się w domu 2x16GB DDR4, więc teoretycznie mógłbym poszaleć i wsadzić 48GB RAM... ale także jest 2400MHz

Myślałem też o używkach, ale nic konkretnego mi się w oczy nie rzuciło.
Intela nawet nie za bardzo brałem pod uwagę ze względu na ostatnie problemy oraz fakt, że jest absolutnym chłamem jeśli chodzi o wydajność per wat, choć możecie mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę. Procków z 3D Cache raczej też nie brałem pod uwagę, bo nie gram na tyle by mi się to opłacało.
Reszta części zostaje, wiem że RX 6700 XT też nie zrobi jakiegoś szału, ale póki co spełnia swoje zadanie. W kwestii chłodzenia, musiałbym dokupić części montażowe pod AM4/5, z tego co widziałem to jest kilka dyszek do wydania, nie wiem na ile jeszcze tak stare AIO podziała, tym bardziej że nie jestem jego pierwszym właścicielem, ale póki co też spełnia swoje zadanie - skoro przeżywa obecnie ~300W z Xeona, to każdy kolejny procek to będzie raczej bułka z masłem. Do tego większe chłodzenie wiązałoby się ze zmianą budy - już obecnie grafika z chłodzeniem są wpasowane praktycznie na żyletki i zamontowanie/zdemontowanie którejkolwiek z tych częsci to "super" zabawa

Generalnie skłaniam się ku AM5 ze względu na to, że w końcu ta platforma nie wychodzi tak źle cenowo i jeszcze cała przyszłość przed nią w kwestii upgradów, choć wymaksowane AM4 też kusi stosunkiem ceny do tego co otrzymuję od razu
Co wy byście w tym wypadku wybrali? Może jakieś inne opcje?