Nie regulujcie monitorów, nie upewniajcie się że jesteście trzeźwi, dobrze widzicie. Właśnie wypuściłem aktualizacje Techvortalu... po 7 latach od poprzedniej
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)

Dla uzmysłowienia jak wyglądał świat kiedy poprzedni raz wyszła nowa wersja forum:
- Iga Świątek kończyła gimnazjum (gimnazja jeszcze istniały)
- Wielka Brytania nadal była w Unii Europejskiej
- prezydentem USA był Barrack Obama, premierem Polski była Ewa Kopacz, a PiS nie zaczął jeszcze niszczyć nam radości z życia
- inflacja? panie jaka inflacja? w sierpniu 2015 roku mieliśmy deflację na poziomie 0,4% (wg danych GUS)
- także w sierpniu 2015 roku odbyła się premiera 6 gen. procesorów Intela (Skylake). Intel dopiero zaczynał proces 14nm który po wzbogaceniu o bardzo dużo plusów został z nami aż do 2021

Techvortal stał się przez te wszystkie lata jednym z najstarszych ciągle działających for o tematyce technologicznej w polskim Internecie (oficjalna data startu - 23 grudnia 2009, a zdarzają się tematy z 2008 roku bo Techvortal bazuje na bazie Sysbety). Przez te 14 lat zgromadziliśmy niesamowitą bazę wiedzy na temat starszych i nowszych komputerów, archiwalnych i testowych wersji Windows, oraz przeróżnych innych technologii. Zgromadziliśmy także niesamowitą społeczność i to właśnie ta społeczność sprawiła że Techvortal stał się dla mnie przez te wszystkie lata czymś więcej niż tylko zwykłym forum, stał się stylem życia. Zjazdy i zloty w różnych miejscach, trzy wystawy starych komputerów we Włocławku (w tym roku będzie czwarta

Mimo że fora internetowe wymierają w czasach dominacji Facebooka sporo ludzi ma powoli dość totalnie nieindeksowanych przez wyszukiwarki i w żaden sposób nieposortowanych treści które znikają tak nagle jak się pojawiają. Zamiast tego klasyczne forum internetowe oferuje skrupulatnie posortowane i posegregowane tematy z wiedzą zbierana od wielu lat, które można łatwo wyszukiwać zarówno za pomocą wewnętrznej wyszukiwarki jak i przez Google. Jest to nasz niewątpliwy atut, bo dość ładnie się indeksujemy. Statystyki Google Analytics pokazują dość stabilną, a nawet powoli rosnącą liczbę wizyt na forum, z czego ponad połowa pochodzi z wyszukiwarki Google. Ludzie szukają informacji na temat starszych systemów i komputerów, Longhorna, a także informacji o programie Insider Windows 11. Daje to dość duże pole do rozwoju. Dlatego w mojej głowie pojawił się plan aktualizacji skryptu i stylu, oraz otwarcia rejestracji na nowo. Zmiany jakie zobaczyliście w ostatnich dniach były efektem realizacji tego planu.
Na dobrą sprawę postawiłem to forum od nowa na phpBB w najnowszej wersji 3.3.8, po prostu zaorałem wszystko i postawiłem świeżą kopię skryptu wcześniej aktualizując bazę i PHP. Zainstalowałem także na nowo wcześniejsze wtyczki, a dla tych już nierozwijanych znalazłem działające odpowiedniki, tak więc mamy m.in znany i lubiany mod na ikonki systemów, mChat oraz rozbudowaną szybką odpowiedź.
Dzięki tej aktualizacji i dodatkowym optymalizacjom w nowych wersjach PHP i MariaDB forum powinno działać znacznie szybciej. Jak bardzo? Niestety tym razem Steve Jobs nam tego nie pokaże (bo w dalszym ciągu nie żyje), ale zrobi to jego następca:

Jeśli chodzi o styl to miałem tutaj niezłą zagwozdkę, bo obecny styl był tworzony jeszcze dla phpBB w wersji 3.1 a referencyjną przeglądarką do testów tej templatki była... Opera 12 na silniku Presto

Po załataniu skryptu otworzyłem ponownie rejestrację, czas pokaże co z tego wyniknie

Ze zmian personalnych: WinSxS dostał rangę zasłużonego użytkownika i zastanawiam się jakim cudem jeszcze jej nie miał. Jest z nami praktycznie nieprzerwanie od samego startu tego forum, a ja sam znam go od 2007 roku z forum osbety

W przyszłości czeka mnie tak czy owak stworzenie zupełnie nowego stylu wizualnego forum i tutaj bardzo chętnie poznam wasze sugestie na temat tego jak powinien wyglądać nowy Techvortal, oraz standardowo proszę o zgłaszanie błędów w działaniu forum i serwera, oraz sugestii zmian w tym temacie.