Dyskusja o systemach firmy Apple na komputery Macintosh.
Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    unknown Opera Mini

Post29 lip 2012, 8:49

Stwierdzam fail.

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 22:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 9:33

Na Celeronie 2 rdzeniowy, zapewne nie odpali czyż nie.
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 12:28
    Mac OS X Opera

Post29 lip 2012, 12:07

Na samym procesorze to żaden system nie odpali.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 12:09

Putin by dał radę.

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 22:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 12:14

No co ty nie powiesz. Ale fakt za mało info podałem, ale co do reszty to zintegrowana grafika intela G33, płyta G31M -ES2L z ICH7, Celeron E3400, dysk Sajsung podać coś jeszcze ?
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 12:27

Fajnie, że masz dysk, pytanie IDE czy SATA. A może to dysk na złączu dysk?

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1894
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
    Windows XP Opera

Post29 lip 2012, 12:27

Numer buta i rozmiar fiuta.

:lolface:

Może on ma dysk olimpijski od Samsunga.
Spoiler
Leniwy #1; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || SSD Lexar 250GB NVMe || Windows 10 Pro
Leniwy #2; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || GoodRam S400U 128GB m.2242 || Windows 11 Pro
Piec:
MSI B450M PRO-VDH MAX || AMD Ryzen 3 3200G @ 3.6 GHz || 2x8GB RAM DDR4 Crucial 3000 MHz CL15 || Radeon Vega 8 || PNY 500GB M.2 PCIe NVMe || KRUX Trek || SilentiumPC SPC197 450W || Windows 10 Pro
Serwer; Lenovo Thinkcentre M93p SFF + Eaton 850i Din USB:
Intel Core i7-4770 @ 3.40 GHz || 20GB DDR3 (2x8 + 2x2) || Intel HD Graphics || Toshiba 320GB, Western Digital Blue 320GB, Western Digital Green 1.5TB, Seagate 3TB || CLI || Debian 10 Stable


Retro:
eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || HDD 80GB (słynny talerzak z serwera złamanego na kolanie :D ) || Windows XP SP3
IBM ThinkPad T23:
Intel Pentium III-M Tualatin @ 1.13GHz || 256MB RAM SDRAM || S3 SuperSavage/IXC || 14.1" 1024x768 || HDD 60GB ATA || Windows 2000 Pro SP4
Dell Latitude CPx H500GT:
Intel Pentium III-E 500MHz || 256MB RAM SDRAM || ATi RAGE Mobility-M1 AGP X2 || 14.1" 1024x768" || HDD 30GB 5400RPM || Windows Me
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || HDD 20GB 5400RPM || Windows 98 SE
Masturbator czasu; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || HDD 6 GB 4200RPM, głośny jak szlag || Windows 98 SE || 1998r. :)

Samsung Galaxy S21 5G 8/128GB, Xiaomi Mi 9T Pro 6/128GB

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 12:28
    Mac OS X Opera

Post29 lip 2012, 12:29

Ma ICH7 więc nawet jak dysk jest SATA to nie działa w AHCI i trzeba kombinować. Niemniej jednak powinno dać się odpalić. Warunek: celezłom musi obsługiwać x64 i wszystkie SSE. Nie wiem tylko co z grafiką.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 12:34

Pewnie będzie podobny fail co do x3100 - tylko w 32bitach da się uruchomić QE/CI... :(

Ale i tak bym spróbował, tymbardziej, że wakacje :trollface:

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 12:28
    Mac OS X Opera

Post29 lip 2012, 12:36

Zawsze można nakurwić Snowa.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 22:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 12:37

Putin widzę jesteś na gazie. :hyhy:

Dysk SATA. Celeronek jest 64 bitowy i zapewne ssie sse
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5517
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
    Windows 7 Opera
Kontakt:

Post30 lip 2012, 0:01

Nawet Celerony mają wszystkie potrzebne do odpalenia maka instrukcje.
Obrazek
Moje maszyny:
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-12700K 3.6-5Ghz + Noctua NH-D15 Chromax LTT
Gigabyte Z690 GAMING X DDR4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce RTX 3060 Gigabyte Gaming OC 12GB + 2x Dell P2416D
Samsung 980 PRO 500GB (OS)
Samsung 980 1TB (Software)
WD Red Pro 8TB + WD Red 3TB (Data)
SPC Supremo FM2 750W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 11

Testowy-1:
Core i7-11700K 3.6-5Ghz + SilentiumPC Fortis 5
Gigabyte Z590 AORUS ULTRA
16GB Ram Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB
Samsung PM991 512GB
HDD 1TB Toshiba
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR6 TG
Windows 11 Insider Dev

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Precision T1700
Xeon E3-1246 v3 3.5-3.9Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Quadro K600 1GB
SSD Goodram CX400 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
Obudowa z Optiplex 7010 DT (slim)
Zasilacz Dell 290W 80+ Gold przerobiony na ATX12VO
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Laptop:
Dell Latitude 5490
Core i5-8250U
32GB Ram DDR4 2400Mhz
Intel UHD 620
Samsung 980 500GB
Windows 11


Serwery:

TECHVORTAL-PROD
Dell PowerEdge R720
2x Xeon E5-2650v2 2,6Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
128GB Ram DDR3L ECC FB 1333MHz (16x8GB)
SSD Kingston A2000 1TB NVMe
HDD 4x 1.2TB SAS Dell (PERC H710p RAID 5)
VMware ESXi 6.7

TECHVORTAL-TEST
Dell PowerEdge R710
2x Xeon E5649 2,53Ghz (2 CPU, 6 rdzeni, 12 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD WD 256GB NVMe
HDD 8x 2TB SAS Dell (Perc H700 RAID 5)
VMware ESXi 6.7

NAS i Backup:
Xeon E5-2670v2 @ 2.5GHz (1 CPU, 10 rdzeni, 20 wątków)
SuperMicro X9SRi-F
48GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (6x8GB)
Boot Pool: 2x GoodRam CX400 128GB
VM Pool: WD Blue 256GB NVMe
NAS Pool: 8 x WD Red 3TB (RAID-Z2 18TB)
TrueNAS Scale + Veeam w VM

Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Radeon X700
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 12:28
    Mac OS X Opera

Post30 lip 2012, 11:51

Ale w sumie to są poblokowane w kernelu od wersji 10.6.2. To na tym celeronie Lion maksymalnie odpali.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 12:28
    Mac OS X Opera

Post17 sie 2012, 9:37

Era Post-PC w praktyce.

Film DVD na Snow Leopardzie (nie widać, bo nie można piracić skrinów, ale działa wyśmienicie):
Zrzut ekranu 2012-08-17 (godz. 09.33.16).png
Ten sam film DVD na Mountain Lionie:
Zrzut ekranu 2012-08-17 o 09.26.47.png
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2869
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Lokalizacja: Brzesko
    Windows 8 Opera
Kontakt:

Post17 sie 2012, 9:43

Na każdym odtwarzaczu jest to samo?
A w sumie na chuj mi ten podpis xD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość