Prawdziwe oblicze Informatyki. Tysiące linijek kodu i kompilatory które nigdy nie wybaczają.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1056
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post06 sie 2015, 15:13

W jaki sposób komendą w cmd mogę odwołać się do jakiegoś pliku ? Chodzi o to, że mam skrypt wykonujący flashowanie Lumii. Chciałbym, żeby ffu było załadować poprzez przeciągnięcie go na plik .bat a nie, jak robię to do tej pory - przez zmianę ścieżki w skrypcie.
Albo, żeby skrypt pauzował, pytał jaki plik wczytać i umożliwiał zrobienie tego przez jego przeciągnięcie do okna cmd.
Skrypt teraz wygląda tak:
@echo off

echo Przechodzenie do katalogu
cd cd C:\Program Files (x86)\Microsoft Care Suite\Windows Phone Recovery Tool
echo Flashowanie
start thor2 -mode uefiflash -ffufile "C:\ProgramData\Microsoft\Packages\Products\rm-914\RM914_3058.50000.1425.0005_RETAIL_eu_hungary_4 29_05_443088_prd_signed.ffu"

echo Flashowanie zakonczone. Telefon zostanie uruchomiony ponownie
start thor2 -mode rnd -bootnormalmode
Chciałbym, żeby wskazywanie podkreślonego pliku odbywało się przez przeciągnięcie pliku.
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post06 sie 2015, 16:32

Zamień pogrubiony fragment na

Kod: Zaznacz cały

"%~1"
powinno działać(poprzez przeciągnięcie pliku ffu na bat), ale nie mam Windowsa, więc nie jestem pewien na 100%.
Spoilerpokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post06 sie 2015, 20:37

To chyba działa wtedy gdy podasz nazwę pliku jako argument. Czyli musiałbyś mieć otwarte okno wiersza polecenia, przeciągnąć na nie skrypt a następnie jeszcze ten plik, do którego ma się odwoływać.
Żeby dało się przeciągnąć ten plik na już "uruchomiony" skrypt trzeba użyć zmiennej

Kod: Zaznacz cały

set /p nazwapliku=Teraz przeciagnij plik "C:\Program Files\Nigger Corporation\LumiaBricker.exe" %nazwapliku%
cd cd C:\Program Files (x86)\Microsoft Care Suite\Windows Phone Recovery Tool
Nie powinno być cd /d ?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość