Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows 7 Firefox

Post27 gru 2014, 15:20

Witam. Czy jest jakaś szansa na przeportowanie lupy z Windows 7 na Windows Vista?
Może ktoś z was próbował, albo wie jak to zrobić?
Co do Windows 7 to nie mam sentymentu do tego systemu, lecz od czasu do czasu zdarzy się użyć lupy pełnoekranowej, szczególnie na dużym monitorze przy największej rozdzielczości.
Natomiast szczerze wole Viste niż 7, dlatego pytam czy jest jakaś szansa.
Może z jakiegoś starszego buildu 7-ki idzie przetransportować?
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Chrome

Post27 gru 2014, 15:23

Nie prościej będzie zwiększyć rozmiar czcionek?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 8.1 Opera

Post27 gru 2014, 15:27

Co to za problem zwiększyć DPI w Viście.
Moje sprzęty
Pokaż
HP Elite 8200 SFF
i5 2500 - Stock
8GB DDR3
Asus R7 250x 1GB GDDR5
2x500GB HDD
240W HP PSU

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows 7 Firefox

Post27 gru 2014, 15:29

No tak, fakt, to też jakieś rozwiązanie. Z tym że to też wtedy niefajnie wygląda. Tak samo można również zmiejszyć rozdzielczość i też styknie, natomiast lupa ma to do siebie że nie musze nić zmieniać, tylko powiększam dany fragment, albo powiększa za ruchem kursora i szczerze takie rozwiązanie bardziej mi pasuje niż zmiana rozdzielczości lub rozmiar czcionki. Rozumiem że Vista to przeżytek, że Windows 7 jest lepszy, dlatego proszę o wyrozumiałość. W sumie, fakt jest taki że Lupa na Windows 7 pełnoekranowa działa tylko przy interfejsie AERO, vista również posiada więc jest pierwszy plus, natomiast samo uruchomienie lupy kończy sie błędem o tym że aplikacja win32 jest nieprawidłowa.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1849
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post27 gru 2014, 15:31

Nie wiem jakie dokładnie działanie ma ta lupa z Visty, ale może jakieś oprogramowanie firm trzecich?
Np. ZoomMega, Moo0 Magnifier, ZoomIt?
Nie wiem czy z tej strony da radę cokolwiek pobrać, ale po przygooglowaniu powinno się udać.

Ewentualnie można spróbować skombinować .exe lupy z 7 i spróbować go odpalić na Viście, ale jest duże prawdopodobieństwo, że raczej tak nie ruszy.

#EDIT:
No to w takim razie nie ruszy lupa z 7, pozostaje głębsze kombinowanie albo zewnętrzne aplikacje.
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC + 128GB SSD M2 || Windows 10 Home & Linux Mint 20 - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), gdzieś tam jeszcze leży w szafie:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Mi 9T Pro & Oppo A5 2020

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows 7 Firefox

Post27 gru 2014, 15:35

Zgadzam się. Są programy firm trzecich, jedne płatne, drugie darmowe. Natomiast zgodzicie się ze mną, że lupa w Windows 7 jest szybka, stabilna, prosta i spełnia swoją role. Osobiście próbowałem pare programów typowo powiększających, tj. Zoomtext, Supernova, itp. natomiast jedne wyłączały aero, drugie włączały się nawet do paru minut, a trzecie starsznie zamulały system. Dlatego założyłem ten temat, bo lupa z Windows 7 jest idealnym rozwiązaniem, tylko jak to uruchomić na Windows Vista? Może jakiś tryb kompatybilności, albo AppVernifier tutaj coś zdziała?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Chrome

Post27 gru 2014, 16:23

Może jakiś tryb kompatybilności, albo AppVernifier tutaj coś zdziała?
Może tak, może nie, dlaczego jeszcze nie spróbowałeś?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows Vista Firefox

Post28 gru 2014, 20:22

Szczerze wątpie by to coś dało. Natomiast powstał teraz nowy, całkiem inny problem. Być może do rozwiązania. Znalazłem lupe, a raczej program o nazwie Glassbrick, tutaj odnośnik http://www.glassbrick.org/ program ten jest dedykowany pod windows 7 jak i windows 8. Testowałem go na win7 i działał perfekcyjnie, nawet lepiej niż standarowa lupa. Zrobiłem test, zainstalowałem Viste na virtualnej maszynie, uruchomiłem aero, i uruchomiłem program. No i uruchomił się, natomiast żadnej reakcji na powiększanie ekranu, ani z poziomu klawiatury ani myszki, natomiast program się uruchomił. Może ma ktoś z was rozwiązanie czemu nie powiększa a program działa? Zainstalowałem nawet viste na fizycznym komputerze, z myślą że to wina virtualnej maszyny że nie powiększa, niestety tutaj też nie powiększa, a po wyłączeniu programu okienko że program przestał działać. Tutaj log z problemu :

Opis:
Stopped working

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: CLR20r3
Podpis problemu: 01: Glassbrick64.exe
Podpis problemu: 02: 1.0.0.0
Podpis problemu: 03: 53ca16ea
Podpis problemu: 04: Glassbrick64
Podpis problemu: 05: 1.0.0.0
Podpis problemu: 06: 53ca16ea
Podpis problemu: 07: 193
Podpis problemu: 08: 16
Podpis problemu: 09: System.AggregateException
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6002.2.2.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Macie jakiś pomysł?

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post28 gru 2014, 20:39

Nazwa mówi za siebie :trollface:
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1849
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post28 gru 2014, 21:31

A spróbowałeś doinstalować frameworka 4.5, który to jest wymagany do pracy programu?

Na dodatek program jest dedykowany dla kafla i 7, a więc z Vistą może być problem. O ile między Vistą a 7 takiej przeogromnej różnicy nie ma, o tyle między Vistą a kaflem już jest.
Możesz też spróbować uruchomić program z AppVerifierem z ustawieniami dla siódemki, o ile da radę to zrobić.
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC + 128GB SSD M2 || Windows 10 Home & Linux Mint 20 - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), gdzieś tam jeszcze leży w szafie:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Mi 9T Pro & Oppo A5 2020

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows 7 Firefox

Post28 gru 2014, 22:49

Tak, zainstalowałem net. framework 4.5.2, następnie uaktualniłem directx o najnowszy pakiet redystrybucyjny, oraz zainstalowałem aktualizacje z dx10 do dx 11. Niestety nic to pomogło, nadal brak reakcji na powiększenie, a błąd przy wyłączeniu programu nadal występuje. Z appvernifir jeszcze sie nie bawiłem, jak tylko bede miał chwile to coś podziałam. Ale jedno jest pewne, ta lupa ma podobną zasade działania co ta w windows 7, ponieważ sprawdziłem czy zadziała powiększenie na klasycznym wyglądzie i lipa, działa tylko przy włączonym interfejsie aero.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości