Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post08 gru 2012, 11:10

Witam. Mam mały problem. Mianowicie zainstalowałem kiedyś Windows Vista Ultimate na dysku C. System zaczął brickować, więc na D zainstalowałem go kolejny raz. Problem polega na tym, że nie mogę sformatować tej starej Visty (z C). Screen:
Obrazek
Co mam zrobić, aby Vista z D pozostała, a ta na C zniknęła ... :(
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post08 gru 2012, 11:23

Co znaczy "nie mogę" i po co robiłeś takie kombinacje zamiast wyczyścić w instalatorze partycję z systemem i w to samo miejsce wgrać go na nowo?
Załatw sobie jakiś niezależny od systemu menedżer partycji (nawet wiadro się nada) i wtedy próbuj.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Opera

Post08 gru 2012, 13:08

Nie jestem pewien, ale najprawdopodobniej po usunięciu partycji C: padnie bootloader, i trzeba go będzie przywrócić.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post08 gru 2012, 14:22

Użyj gparted, zmień flagę boot na drugą partycję i wgraj bootloader.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

2000mini

Posty: 254
Rejestracja: 20 gru 2010, 2:28
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post08 gru 2012, 14:26

Użyj gparted, zmień flagę boot na drugą partycję i wgraj bootloader.
Ja polecam Parted Magic. GParted też jest w nim dostępny, a polecam dlatego że czysty GParted np. u mnie nie wykrył wszystkich kontrolerów dysków, a w Parted Magic nie było z tym problemów.

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post09 gru 2012, 7:24

Użyj gparted, zmień flagę boot na drugą partycję i wgraj bootloader.
Nic to nie dało. Zmieniłem flagę przez Gparted z poziomu Ubuntu LiveCD, wgrałem bootloader i wita mnie "An operating system wasn't found." :(
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    J2ME Opera

Post09 gru 2012, 10:10

To źle wgrales :trollface:. Nakombinowałeś to teraz masz dziwaczne problemy. Spróbuj zainstalować gruba.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post09 gru 2012, 11:43

Po co od razu gruba. Na płytce z Windowsem jest narzędzie do "naprawy problemów podczas uruchamiania", które powinno pomóc.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post09 gru 2012, 11:54

narzędzie do "naprawy problemów podczas uruchamiania", które powinno pomóc.
czytaj, narzędzie, które nie pomaga <myślisz, że nie próbowałem>
Co znaczy "nie mogę" i po co robiłeś takie kombinacje zamiast wyczyścić w instalatorze partycję z systemem i w to samo miejsce wgrać go na nowo?
nie mogłem, bo musiałem zgrać wiele plików z dysku C <nie mów o pendrive i LiveCD bo wszystkie jakie posiadam są wolne jak c***j ;) >
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post09 gru 2012, 12:04

No to wiersz polecenia, bootsect /nt60 sys /force && bootrec /rebuildbcd i znów *powinno* pomóc.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post09 gru 2012, 12:08

Nie pomgło mi wcześniej bootrec.exe/fixmbr ...
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post09 gru 2012, 12:10

Kod: Zaznacz cały

bootsect /nt60 sys /force && bootrec /rebuildbcd

Kod: Zaznacz cały

bootrec.exe/fixmbr
Jest drobna różnica.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post09 gru 2012, 12:18

Kod: Zaznacz cały

bootrec.exe/fixmbr
To wgl się uruchomiło? o.O
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 gru 2012, 12:22

Połączenie XP z NT 6, ciekawe :P
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post09 gru 2012, 12:38

Połączenie XP z NT 6, ciekawe :P
działa, używałem tego jak mi bootloadera zżerało ...
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości