Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 15:31

Zaraz zaraz, przecież instalka SP3 waży ok. 300 MB (więc tragedii nie ma), a po zainstalowaniu nie trzeba gruba przywracać. Morderstwo z premedytacją.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5339
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 15:43

Przynajmniej nie zabił kotka, tylko XP. Teraz może zainstalować Windows 7.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8500 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E5470
Core i5-6440HQ @ 2,6-3,5Ghz
16GB Ram DDR4 2133Mhz
Intel HD 530
SSD WD Blue 256GB NVMe
SSD Goodram CX400 512GB SATA
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post27 cze 2012, 16:10

Taaa, 300mb co to jest, zwłaszcza przy necie 236kbps który rzadko co wychodzi powyżej 56kbps i lubi zrywać połączenie :P
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post27 cze 2012, 16:13

/me zabił kota

Obrazek
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2409
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post27 cze 2012, 16:14

Przynajmniej nie zabił kotka, tylko XP. Teraz może zainstalować Windows 7.
A zabicie XP, nie gwarantuje szczęśliwego życia jakiemuś nowemu kotkowi?


Ciastex, na wirtualnej się nie liczy :P

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 16:18

Taaa, 300mb co to jest, zwłaszcza przy necie 236kbps który rzadko co wychodzi powyżej 56kbps i lubi zrywać połączenie :P
Od tego mamy wznawianie pobierania. :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post27 cze 2012, 16:18

Przynajmniej nie zabił kotka, tylko XP. Teraz może zainstalować Windows 7.
A zabicie XP, nie gwarantuje szczęśliwego życia jakiemuś nowemu kotkowi?


Ciastex, na wirtualnej się nie liczy :P
Wirtualna jest uruchomiona na nowym sprzęcie, ale to nie ja tu ustalam zasady :<
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post27 cze 2012, 16:19

/me zabił kota
Dobrze, że to wirtualna maszyna, ale już wiem, czemu mój kot się tak dziwnie dzisiaj zachowywał- pewnie chciał mi dać do zrozumienia że ktoś stawia XP ;)
Spoiler
Pokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post27 cze 2012, 16:21

/me zabił kota
Dobrze, że to wirtualna maszyna, ale już wiem, czemu mój kot się tak dziwnie dzisiaj zachowywał- pewnie chciał mi dać do zrozumienia że ktoś stawia XP ;)
By the way, ten system będzie mi służył do zabawy w GLaDOS. Zapiszę sobie snapshota maszyny wirtualnej, zabijał XP różnorakimi wirusami, wskrzeszał machinę ze snapshota i powtarzał operację aż do znudzenia :D
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post27 cze 2012, 16:24

Na takiej prędkości to ciągnęło się czasem i pełne ISO gier 10 lat temu, na modemie 56kbps. Więc co to 300MB?

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2415
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 16:33

Na takiej prędkości to ciągnęło się czasem i pełne ISO gier 10 lat temu, na modemie 56kbps. Więc co to 300MB?
a jakie rachunki przychodziły potem? :P
Właściwie jeden impuls to mniej więcej ile kB wynosił?
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post27 cze 2012, 17:17

Taaa, też tak robiłem ale tu dochodzi jeszcze jeden czynnik lenistwo, poza tym, mój komputer nie jest nowy więc kotów teoretycznie nie zabijam!
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 17:36

Na takiej prędkości to ciągnęło się czasem i pełne ISO gier 10 lat temu, na modemie 56kbps. Więc co to 300MB?
a jakie rachunki przychodziły potem? :P
Właściwie jeden impuls to mniej więcej ile kB wynosił?
Impuls to 3 minuty połączenia, nie płaciło się za ilość pobranych danych :P
W teorii 56 kb/s = 8 kB/s, czyli 180*8=1440 kB.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2415
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 17:45

Na takiej prędkości to ciągnęło się czasem i pełne ISO gier 10 lat temu, na modemie 56kbps. Więc co to 300MB?
a jakie rachunki przychodziły potem? :P
Właściwie jeden impuls to mniej więcej ile kB wynosił?
Impuls to 3 minuty połączenia, nie płaciło się za ilość pobranych danych :P
W teorii 56 kb/s = 8 kB/s, czyli 180*8=1440 kB.
Mi się zawsze wydawało, że impuls to nie czas połączenia, tylko jakaś liczba sygnałów elektrycznych.
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post27 cze 2012, 19:30

Rublik: 56kb/s z 0202122? :rotfl:
BTW. między 18 a 6 impuls był liczony co 6 minut. Wtedy było najtrudniej się dodzwonić :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości