Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 cze 2012, 16:28

Tak wiem, pierwsze pytanie dlaczego bezlitośnie morduje koty na tej planecie, a otóż z powodu braku dostępu do win 7 czy to 8 (wooooooooolny internet). Ale przejdźmy do rzeczy, ostatnio kiedy włączałem windowsa (4msc temu) jeszcze ładnie działał, od tego czasu codziennie używam tylko Linuksa i jakoś nie miałem chęci włączania tego drugiego. Dzisiaj naszła mnie ochota na pogranie sobie w jakieś gierki na steamie (Valve spiesz się!) więc genialną myślą odpaliłem windowsa, włącza się, włącza bach reset w momencie w którym teoretycznie powinien załadować się do końca. Jako że od czasu ostatniego uruchomienia dokupiłem odbiornik wifi na usb to pierwsza myśl co spowodowało bricka był właśnie ten odbiornik. Dobra, odłączony, komp się włącza to samo. No to tryb awaryjny, ooo ten się uruchomił więc moje drugie podejrzenie o uszkodzonym systemie plików (bawiłem się partycjami na Linuksie) zostało skreślone z listy. Co bardzo ciekawe dowiedziałem się że mam jakiś nowy sprzęt bo coś tam zainstalował, szkoda tylko że nie wiem jaki... Reset i nadzieja że ta "instalacja" coś pomoże, guzik. Znów awaryjny, pierwsze co wędrówka do podglądu zdarzeń, ooo są błędy. Większość z nich mówiła o problemie ze startem usług w trybie awaryjnym ale jeden mnie bardzo przykuł "System Windows nie może załadować następujących składników:" no i tu lista usług i sterowników, m.in. TCP / IP, atitray, netBIOS i kilka innych. I tu pytanie co mogło spowodować takiego bricka skoro tryb awaryjny działa normalnie a z samym systemem nic nie robiłem na Linuksie prócz skopiowania kilku plików z danych usera?
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post26 cze 2012, 16:58

Obrazek

Pozostaje tutaj wyszukiwanie winowajcy metodą prób i błędów, bez dokładnej listy sterowników niewiele można zdziałać.

EDIT: Albo ja jestem dziwny i używam systemów, które w ogóle nie są znane, albo ktoś zapomniał, że OpenSUSE istnieje :D
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post26 cze 2012, 17:02

EDIT: Albo ja jestem dziwny i używam systemów, które w ogóle nie są znane, albo ktoś zapomniał, że OpenSUSE istnieje :D
Kolejny powód, by hejtować Twój gust, najpierw WP7, teraz OpenSUSE.

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post26 cze 2012, 17:04

EDIT: Albo ja jestem dziwny i używam systemów, które w ogóle nie są znane, albo ktoś zapomniał, że OpenSUSE istnieje :D
Kolejny powód, by hejtować Twój gust, najpierw WP7, teraz OpenSUSE.
Gusta to sprawa osobista, a jeśli ktoś ma coś do tego, to niech se to wsadzi w dupę za przeproszeniem.
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 cze 2012, 17:05

Piwo dla niego, o gustach się nie dyskutuje :P
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post26 cze 2012, 17:05

Kolejny powód, by hejtować Twój gust, najpierw WP7, teraz OpenSUSE.
Też używam openSUSE (od pięciu lat...) i nie narzekam.
Spoiler
Pokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post26 cze 2012, 17:05

[troll line] Ja tam nic do twojego gustu nie mam, nawet szacunku :trollface: [/troll line]
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post26 cze 2012, 17:06

[troll line] Ja tam nic do twojego gustu nie mam, nawet szacunku :trollface: [/troll line]
I niech tak pozostanie.
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5332
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 cze 2012, 17:16

Musiałeś albo coś zmieniać w sprzęcie lub biosie albo nieumyślnie coś zmienić w plikach systemowych z poziomu Linuksa. Dobrze działający system nie może tak sam z siebie się popsuć, chyba że padnie sprzęt.

Moja rada: gdy ci smutno, gdy ci źle, zrób se format dysku C: :trollface:

To dobry moment byś przestał mordować kotki, pożycz od kogoś Windows 7.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8500 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E5470
Core i5-6440HQ @ 2,6-3,5Ghz
16GB Ram DDR4 2133Mhz
Intel HD 530
SSD WD Blue 256GB NVMe
SSD Goodram CX400 512GB SATA
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 cze 2012, 17:19

No właśnie nic nie ruszałem a format "dysku C:" zrobić w końcu trza, a że 3 koty mi ostatnio w magicznych okolicznościach zniknęły to trza ten system zmienić xD No nic przynajmniej przyczyniłem się do stworzenia flamewara <3
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post26 cze 2012, 17:30

Może podczas normalnego startu wywala ci BSODa i od razu się resetuje? Odhacz we właściwościach systemu/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie "automatycznie uruchom ponownie".
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 cze 2012, 17:35

Mam to odznaczone, kiedyś jak błędy diagnozowałem musiałem odznaczyć, ale jeszcze sprawdzę, na wszelki. Choć wydaje mi się że w logu wydarzeń i tak powinien być ten bsod zapisany.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post26 cze 2012, 17:49

Steam działa pod wine wyśmienicie, więc to nie powód aby instalowaċ winzgrozę i mordowaċ koty przy okazji. ;]

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 cze 2012, 18:01

Steam to i działa, ale sterowniki od mojej karty (ati) to już nie bardzo, a przynajmniej nie wydajnie.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 cze 2012, 18:33

srATI :trollface:
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość