Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.

Seba4000

Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2010, 14:43
    Windows XP Opera

Post18 cze 2010, 21:38

Witam!
Na początku chciałbym się przywitać.Jestem tu nowy i ostatnio zainteresował mnie sysytem Sigma OS 2.Mam kilka pytań związanych z nim:
1.Czy Sigma może być bezpiecznie zainstalowana obok XP?Czy wgra ekran wybierania systemu?Wystarczy wybrać pustą partycję i dalej zainstalowac?Instalowałem na VirtualBoxie to w pomocy pisało coś z problemem z wyborem dysku C czy coś takiego.Ale to chyba dotyczyło tylko starych Windowsów.
2.Niby są sterowniki do Ati Radeonów 9XXX(ja mam 9200SE)domyslnie wgrane,ale ktoś tu wcześniej pisał ,że nie może zainstalować 9500.Mógłby ktoś podać w razie czego link do działających sterowników?(zależy mi na aero)
3.Żeby odinstalować wystarczy sformatować partycję i potem Konsola Odzyskiwania XP i FIXBOOT FIXMBR?Chcę mieć ten system dlużej ,ale niedługo kupuje nowy dysk i będe musiał przeinstalować.
4.Skąd macie te gadżety w sidebarze np.pogodę.Domyślnie jej nie ma sprawdzałem w VirtualBoxie.Może na 2 płycie.Jeszcze jej nie mam,dopiero sciągam.
Ja się na komputerach trochę znam,tylko pytam się dla pewności ,bo nie hce mieć przykrych konsekwencji.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Linux Chrome

Post18 cze 2010, 23:09

Witam Cię użytkowniku Seba4000 na Techvortalu, odpowiem Ci w kolejności.
1. Sigma może być bezpiecznie instalowana obok XP, jest ekran wybierania systemu. Robisz pustą partycję i instalujesz, choć czasami trzeba ją na C: instalować, bo na np. D: nie chce.
2. Działające sterowniki, hmm. Tu mogę powiedzieć, że wystarczy ręczna instalacja sterowników domyślnie załączonych do Twojej karty(przez menedżer urządzeń).
3. Formatujesz partycję C, po czym w XPku we Właściwościach systemowych(Ikona Mój Komputer -> Zakładka Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> wciskasz przycisk Ustawienia, po czym wybierasz przycisk Edytuj, odpali Ci się notatnik, usuwasz linijkę multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(tutaj numer partycji)\WINDOWS="SigmaOS 2.0, lub Microsoft Longhorn 4074".... po czym zapisujesz plik, i zamykasz notatnik).
4. Co do gadżetów, musisz pokombinować w ustawieniach Sidebara.
Jeżeli będziesz mieć jakiekolwiek kłopoty, to pisz posty śmiało, zawsze pomożemy :) . Również pozdrawiam.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 cze 2010, 10:07

SigmaOS 2 jest lekko starawa, czyż nie? ;P
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Seba4000

Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2010, 14:43
    Windows XP Opera

Post19 cze 2010, 10:16

Witam Cię użytkowniku Seba4000 na Techvortalu, odpowiem Ci w kolejności.
1. Sigma może być bezpiecznie instalowana obok XP, jest ekran wybierania systemu. Robisz pustą partycję i instalujesz, choć czasami trzeba ją na C: instalować, bo na np. D: nie chce.
2. Działające sterowniki, hmm. Tu mogę powiedzieć, że wystarczy ręczna instalacja sterowników domyślnie załączonych do Twojej karty(przez menedżer urządzeń).
3. Formatujesz partycję C, po czym w XPku we Właściwościach systemowych(Ikona Mój Komputer -> Zakładka Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> wciskasz przycisk Ustawienia, po czym wybierasz przycisk Edytuj, odpali Ci się notatnik, usuwasz linijkę multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(tutaj numer partycji)\WINDOWS="SigmaOS 2.0, lub Microsoft Longhorn 4074".... po czym zapisujesz plik, i zamykasz notatnik).
4. Co do gadżetów, musisz pokombinować w ustawieniach Sidebara.
Jeżeli będziesz mieć jakiekolwiek kłopoty, to pisz posty śmiało, zawsze pomożemy :) . Również pozdrawiam.
1.Jak amm zainstalować na C: jak tam mam xp.Spróbuje na D może się uda.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Linux Chrome

Post19 cze 2010, 11:33

Ok, powodzenia. Pisz, jak tam Ci się udało.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Rublik

Moderator
Posty: 2858
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 cze 2010, 13:14

Seba, sidebar z gadżetem pogoda był w Sigmie 1.2 jako składnik Serious Samurize.

Ult1me, jeszcze młodziutka jest :P Niedługo będzie miała roczek ;)
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Linux Chrome

Post19 cze 2010, 13:57

Ult1me myślał wcześniej, że najnowsza Sigma to wersja 3, pousuwałem te posty, by nikt nie mylił, i przypadkowo nie szukał informacji o Sigmie 3.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 cze 2010, 14:59

No, przez te Sigmy LiveCD :P
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Seba4000

Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2010, 14:43
    Windows XP Opera

Post24 cze 2010, 13:58

Niestety nie udało mi się zainstalować.Wyskoczył po kopiowaniu ok 25% komunikat po angielsku ,że nie można kopiować dalej plików i dalej się nie kopiowało.Całe szczęście XP normalnie mi się uruchomił i działa.Całe szczęście ,że boota nie wgrał.Teraz te pliki zajmują mi trochę tego dysku i nie mogę sformatować,bo piszę ,że niby jest w użyciu.Rezygnuje z Sigmy ,nie chcę ryzykować.Kupuje nowy dysk,ram i instaluje XP I 7.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post24 cze 2010, 19:51

Niestety nie udało mi się zainstalować.Wyskoczył po kopiowaniu ok 25% komunikat po angielsku ,że nie można kopiować dalej plików i dalej się nie kopiowało.
Jak duża była partycja :?: Co najmniej 10GB potrzeba żeby być pewnym zainstalowania.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5-8500 3-4,1Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Nvidia Quadro K600
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Dragon

Posty: 312
Rejestracja: 19 lip 2009, 21:15
Kontakt:
    Windows XP Firefox

Post25 cze 2010, 12:51

Może płytka uszkodzona, lub ch!%!@# nagrałeś ...
Obrazek

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Mozilla

Post25 cze 2010, 15:57

Jest pewna możliwość. Hm, ja tak miałem przy partycjach NTFS, gdzie LH instalował się TYLKO na FAT32.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Rublik

Moderator
Posty: 2858
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post25 cze 2010, 15:58

Jest pewna możliwość. Hm, ja tak miałem przy partycjach NTFS, gdzie LH instalował się TYLKO na FAT32.
I dalej nie wiadomo, czemu tak jest :P
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post25 cze 2010, 21:28

Nigdy pod Sigmą nie wystąpił taki błąd, to ty po prostu inaczej zwimowałeś.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5-8500 3-4,1Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Nvidia Quadro K600
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

raficzek74

Zasłużony użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 wrz 2009, 9:39
Lokalizacja: RADOM / dawniej Kołobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post25 cze 2010, 22:45

Zgadzam się z Urbanem92 w całej rozciągłości. Sam instalowałem Sigmę OS 2.0 na różnego rodzaju sprzętach i nigdy podobny błąd nie wystąpił.
Who said Windows 7 marks the end for Longhorn?

Mój sprzęt : Lenovo Idea Pad 3000G530; Procesor: Intel Pentium Dual-Core Processor T4200 (2 CPUs) ~2 GHz ; Pamięć: 3 GB RAM; 750 GB HDD; Grafika: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M; System: ROSA DESKTOP FRESH KDE - jako główny system oraz Windows 7 Ultimate x86 - uruchamiany okazyjnie (głównie dla aplikacji, które nie zadziałają mi pod Linuksem).



ROSA DESKTOP FRESH User

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości