Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1879
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Android Chrome

Post17 paź 2017, 11:58

...oczywiście chodzi o wajo z podpisu. :D
Chodzi o problem z dostarczaniem (prawdopodobnie) zasilania dla sprzętu przy włożonej baterii. A sprawa ma się tak.
Komputerek bez baterii działa jak należy. Jednak po jej włożeniu nie da się go uruchomić, nawet przy podłączonym dodatkowo zasilaczu. Po wyjęciu baterii komputerek odpala się normalnie. Po uruchomieniu systemu i po włożeniu baterii w biegu zaczyna ją normalnie ładować, pojawia się w trayu najnowszego Windowsa 98 (10 jest lata świetlne w tyle). Po odłączeniu zasilacza wajo chodzi sobie jeszcze ze dwie minuty na baterii i nagle się wyłącza. Po tym nie da się go odpalić dopóki nie wyciągnę baterii.
Myślałem, że to wina pełnoletniej juz, zapewne, baterii. Ale nie.
Dzisiaj odebrałem nową-uzywaną baterię. Różni się od tej mojej pojemnością (1500 mAh vs 6500 mAh) i oczywiście rozmiarem, ale poza tym wszystko jest tak samo.
Niestety objawy też są takie same. Bateria nie jest pusta, system wskazuje 68-69%, więc nie ma szans, żeby nagle się wyczerpała.
Nie zdążyłem dzisiaj go rozkręcić, bo zaraz idę do roboty, ale jutro już powinienem mieć czas się tym zająć. Tymczasem ode mnie pytanie - spotkał się już ktoś kiedyś z takim problemem?
Od razu mówię, że kiedyś już go rozkręciłem, ale tylko po to, żeby podmienić dysk. Czy aby na pewno wszystko dobrze złożyłem - nie pamiętam, kręciłem go ze dwa lata temu co najmniej, a wtedy jeszcze w brickowaniu byłem niezastąpiony :trollface:
Spoiler
Pokaż
Leniwy #1; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || SSD Lexar 250GB NVMe || Windows 10 Pro
Leniwy #2; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || GoodRam S400U 128GB m.2242 || Windows 11 Pro
Leciwy; Lenovo ThinkPad T450s:
Intel Core i5-5200U @ 2.7GHz || 12 GB RAM DDR3 || Intel HD Graphics 5500 || 14" FHD || GoodRam CX400 256GB SATAIII || KDE Neon
Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p, leży w szafce w pracy:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 12 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || 12.5" || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro
Piec:
MSI B450M PRO-VDH MAX || AMD Ryzen 3 3200G @ 3.6 GHz || 2x8GB RAM DDR4 Crucial 3000 MHz CL15 || Radeon Vega 8 || PNY 500GB M.2 PCIe NVMe || KRUX Trek || SilentiumPC SPC197 450W || Windows 10 Pro
Serwer; Lenovo Thinkcentre M93p SFF + Eaton 850i Din USB:
Intel Core i7-4770 @ 3.40 GHz || 20GB DDR3 (2x8 + 2x2) || Intel HD Graphics || Toshiba 320GB, Western Digital Blue 320GB, Western Digital Green 1.5TB, Seagate 3TB || CLI || Debian 10 Stable


Retro:
eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || HDD 80GB (słynny talerzak z serwera złamanego na kolanie :D ) || Windows XP SP3
IBM ThinkPad T23:
Intel Pentium III-M Tualatin @ 1.13GHz || 256MB RAM SDRAM || S3 SuperSavage/IXC || 14.1" 1024x768 || HDD 60GB ATA || Windows 2000 Pro SP4
Dell Latitude CPx H500GT:
Intel Pentium III-E 500MHz || 256MB RAM SDRAM || ATi RAGE Mobility-M1 AGP X2 || 14.1" 1024x768" || HDD 30GB 5400RPM || Windows Me
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || HDD 20GB 5400RPM || Windows 98 SE
Masturbator czasu; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || HDD 6 GB 4200RPM, głośny jak szlag || Windows 98 SE || 1998r. :)

Apple iPhone 6s 16GB + Apple iPhone 12 Mini 64GB

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5445
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post18 paź 2017, 19:39

W starych laptopach sekcje zasilania często odmawiały dalszej współpracy i nie ładowały baterii, nie odpalały jej lub w ogóle wszystko brickowały (jak ja dawno nie używałem tego słowa). Raczej sam tego nie naprawisz, aczkolwiek możesz próbować szukać jakiś upalonych elementów na płycie głównej (albo płycie zasilającej bo często w starych laptopach sekcja zasilania była na osobnej płytce) i je ew. wymienić.

Swoją drogą możesz pokombinować tylko z wymianą samych ogniw, laptop raczej nie jest aż taki stary żeby nie mieć standardowych ogniw Li-ion 18650, możesz przełożyć z jakiejś mniej wiekowej baterii.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-11700K 3.6-5Ghz + Noctua NH-D15 Chromax LTT
Gigabyte Z590 GAMING X
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD Samsung 980 PRO 500GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 3TB WD Red + 2TB WD Green (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo FM2 750W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 11

Testowy-1:
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4 + moduł TPM 2.0
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
Quadro P1000 4GB
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 1TB Toshiba
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR6X TG RGB
Windows 11 Insider Dev

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Precision T1700
Xeon E3-1246 v3 3.5-3.9Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Quadro K600 1GB
SSD Goodram CX400 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
Obudowa z Optiplex 7010 DT (slim)
Zasilacz Dell 290W 80+ Gold przerobiony na ATX12VO
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Laptop:
Dell Latitude E7240
Core i5-4300U
16GB Ram DDR3 1600Mhz
Intel HD4600
SSD Samsung 860EVO mSATA 250GB
Windows 10


Serwery:

TECHVORTAL-PROD
Dell PowerEdge R720
2x Xeon E5-2650v2 2,6Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
128GB Ram DDR3L ECC FB 1333MHz (16x8GB)
SSD Kingston A2000 1TB NVMe
HDD 4x 1.2TB SAS Dell (PERC H710p RAID 5)
VMware ESXi 6.7

TECHVORTAL-TEST
Dell PowerEdge R710
2x Xeon E5649 2,53Ghz (2 CPU, 6 rdzeni, 12 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD WD 256GB NVMe
HDD 8x 2TB SAS Dell (Perc H700 RAID 5)
VMware ESXi 6.7

NAS:
Core i3-3240T @ 2.90GHz
SuperMicro X9SCL-F
16GB Ram DDR3 ECC 1333MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
TrueNAS 12

Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Radeon X700
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1879
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Android Chrome

Post18 paź 2017, 23:27

Właśnie w wymianę ogniw nie ma sensu się bawić, bo mam dwie baterie, i niestety na obu wygląda to identycznie :(
Rozkręciłem go wczoraj i przejrzałem pod kątem upalonych elementów, ale nic mi się zbytnio w oczy nie rzuciło...
Co do umiejscowienia sekcji zasilania to, prawdopodobnie, jest ono na płycie głównej - na osobnej płytce jest tylko gniazdo zasilania, łączone z płytą kostką, z czterema przewodami. Dzisiaj zerknę jeszcze raz, ale zapewne nie znajdę ot tak nic ciekawego. Żeby człowiek miał schematy elektryczne do tego chociaż :oczami:
Spoiler
Pokaż
Leniwy #1; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || SSD Lexar 250GB NVMe || Windows 10 Pro
Leniwy #2; Lenovo ThinkPad T460s:
Intel Core i5-6300U @ 2.4 GHz || 8 GB RAM DDR4 || Intel HD Graphics 520 || 14" FHD || GoodRam S400U 128GB m.2242 || Windows 11 Pro
Leciwy; Lenovo ThinkPad T450s:
Intel Core i5-5200U @ 2.7GHz || 12 GB RAM DDR3 || Intel HD Graphics 5500 || 14" FHD || GoodRam CX400 256GB SATAIII || KDE Neon
Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p, leży w szafce w pracy:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 12 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || 12.5" || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro
Piec:
MSI B450M PRO-VDH MAX || AMD Ryzen 3 3200G @ 3.6 GHz || 2x8GB RAM DDR4 Crucial 3000 MHz CL15 || Radeon Vega 8 || PNY 500GB M.2 PCIe NVMe || KRUX Trek || SilentiumPC SPC197 450W || Windows 10 Pro
Serwer; Lenovo Thinkcentre M93p SFF + Eaton 850i Din USB:
Intel Core i7-4770 @ 3.40 GHz || 20GB DDR3 (2x8 + 2x2) || Intel HD Graphics || Toshiba 320GB, Western Digital Blue 320GB, Western Digital Green 1.5TB, Seagate 3TB || CLI || Debian 10 Stable


Retro:
eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || HDD 80GB (słynny talerzak z serwera złamanego na kolanie :D ) || Windows XP SP3
IBM ThinkPad T23:
Intel Pentium III-M Tualatin @ 1.13GHz || 256MB RAM SDRAM || S3 SuperSavage/IXC || 14.1" 1024x768 || HDD 60GB ATA || Windows 2000 Pro SP4
Dell Latitude CPx H500GT:
Intel Pentium III-E 500MHz || 256MB RAM SDRAM || ATi RAGE Mobility-M1 AGP X2 || 14.1" 1024x768" || HDD 30GB 5400RPM || Windows Me
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || HDD 20GB 5400RPM || Windows 98 SE
Masturbator czasu; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || HDD 6 GB 4200RPM, głośny jak szlag || Windows 98 SE || 1998r. :)

Apple iPhone 6s 16GB + Apple iPhone 12 Mini 64GB

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post19 paź 2017, 19:00

Trzymaj serwisówki z tym że na niewiele ci się przydadzą bo schematów nie ma. A co do usterki to podejrzewałbym układ ładowania albo KBC.
http://www26.zippyshare.com/v/GPSPeQv1/file.html
http://www26.zippyshare.com/v/biN6mQpQ/file.html

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości