Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

WPMaster

    Windows Vista Chrome

Post04 paź 2015, 12:39

Witam,

Otóż mój problem wygląda tak że dzisiaj od kolegi dostałem dysk HDD 160GB Western Drive WD1600 SATA wersja z 2003, i dysk w BIOSie jest normalnie wykrywany, ale podczas uruchamiania BIOS wyświetla komunikaty o uszkodzonym dysku. To samo dzieje się podczas instalacji systemu, tylko że jako błąd wyświetlany jest komunikat że dysk może ulegnąć awarii. W normalnym systemie normalnie działa da się kopiować tylko że dysk się grzeje ( prawdopodobnie trą się łożyska )
Teraz mam pytanie do was, czy da coś się zrobić z tym dyskiem ?

PS.
Podsyłam zdjęcia dysku
Spoilerpokaż
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

puszekkk

    Android Opera

Post04 paź 2015, 12:44

Jeżeli masz jeszcze stary dysk, podłącz stary i nowy. Odpal system ze starego dysku i daj screena z crystal disk info.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2223
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post04 paź 2015, 12:46

Zrób skan HDTune albo czymś, pochwal się badsectorami i danymi SMART.
Obrazek

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post04 paź 2015, 12:58

Dysk ma żywotność około 7-8 lat. Po co reanimować trupa?
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

WPMaster

    Windows 8.1 Firefox

Post04 paź 2015, 13:38

Obrazek

Tu macie zdjęcie testu

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post04 paź 2015, 14:35

Quick Scan można sobie wsadzić w... pupę.

Zrób skanowanie w programie MHDD i pokaż SMART z tego dysku (HDTune: zakładka Health lub z MHDD: komenda smart att)

Awatar użytkownika

WPMaster

    Windows 8.1 Firefox

Post04 paź 2015, 15:15

Obrazek

robi_10 Jak chcesz to masz ;)

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post04 paź 2015, 16:56

Pewnie dysk rip, ale zawsze możesz spróbowac zrobić zerowanie. Ważnych danych bym na tym nie trzymał, nawet jakby działał.

Awatar użytkownika

WPMaster

    Windows 8.1 Firefox

Post04 paź 2015, 17:35

robi_10 Jak się zeruje bo nie wiem :/

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post04 paź 2015, 17:41


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości