Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post13 wrz 2015, 17:15

Witam, posiadam od dluzszego czasu laptop wiekowy Aristo D22ES. jakis czas temu postanowilem tchnac w niego troche zycia. przeinstalowalem wiec system ,powgrywalem pare glupich rzeczy. problem w tym,ze po dluzszym czasie obciazenia systemu, resetuje sie, a jak juz zacznie to nawet nie daje rady BIOSu zaladowac. Uznalem, ze to wina przegrzewajacego sie procesora..rozkrecilem bestie,choc latwo nie bylo. CPU przylega do duzego radiatora,gdzie zamonotwane sa wentylatorki. jako,ze procesor byl praktycznie suchy, nalozylem na niego warstwe kremu nivea,gdyz nie posiadam zadnych past,czy innych pierdol. Sadzilem,ze pomoze to przynajmniej chwilowo. Niemniej jednak resety nadal wystepuja. sprawdzalem temperature cpu i hdd na jakiejs starej wersji speedfana (najnowsza wywalala bledy, wina byc moze jest antyczny windows 2000). Na poczatku procesor ma 41C,odpalilem firefoksa i polazilem po necie - 57C. pozniej wlaczylem stara giere 3D i po jakims czasie - hdd 41C, cpu 68C (obok byla ikonka ognia), wiatraki zaczely nakur****. w pewnej chwili sie zresetowal, wiec nie wiem do jakiej temperatury doszedl, byc moze juz nie wzrosla, ale i tak dobila system.

Da sie jakos naprawic to bydle? nowszego laptopa nie mam,czasem potrzebuje troche mobilnosci,a sprzet, choc stary to mi wystarcza, jedyne czego brakuje to jednak baterii, ktora nie wiem gdzie dostac.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 10 Chrome

Post13 wrz 2015, 18:57

Jaki masz tam procesor?

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 176
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
    Windows 7 Firefox

Post13 wrz 2015, 19:32

Internety twierdzo że tam siedzi Celezłom 2GHZ

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post14 wrz 2015, 6:14

z tego co piszesz to wyglada na to ze to przez temperatury. Ale podajesz tylko temp hdd i cpu. Grafike jest zintegrowana w chipsecie. podaj temp chipsetu jak jest czujnik oraz gpu (jak jest czujnik) wlacz everesta albo aide i zobacz czy wlacza sie throttling. Kremy sa tluste, pamietaj potem jak bedziesz wymienial na paste zeby dobrze to wczyscic jakims alko.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post14 wrz 2015, 9:24

Nie śmiejcie się, ale ostatnio przetestowałem żel intymny Durex, zwyczajny taki niebieski i jest pod każdym względem lepszy od kremu do rąk jako zamiennik pasty termoprzewodzącej.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i9-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Radeon RX 570 2GB MSI Armor + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Rublik

Moderator
Posty: 2858
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post14 wrz 2015, 9:39

Ale w komputerze czy dziewczynie?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 10 Chrome

Post14 wrz 2015, 10:54

W tym przypadku to bez róźnicy :>>

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post18 wrz 2015, 21:08

z tego co piszesz to wyglada na to ze to przez temperatury. Ale podajesz tylko temp hdd i cpu. Grafike jest zintegrowana w chipsecie. podaj temp chipsetu jak jest czujnik oraz gpu (jak jest czujnik) wlacz everesta albo aide i zobacz czy wlacza sie throttling. Kremy sa tluste, pamietaj potem jak bedziesz wymienial na paste zeby dobrze to wczyscic jakims alko.
nie ma tam zadnej innej temperatury oprocz dysku twardego i procesora. Uruchomilem system stability test w aida64, cpu usage bylo na 100%, a w momencie wylaczenia komputera temperatura wynosila 70C po ok. 50 minutach testu.
Nie śmiejcie się, ale ostatnio przetestowałem żel intymny Durex, zwyczajny taki niebieski i jest pod każdym względem lepszy od kremu do rąk jako zamiennik pasty termoprzewodzącej.
no to super,w takim razie moge wymieniac ta paste dosc czesto. :rotfl:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości