Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Twilight

Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2015, 17:42
    Windows 7 Opera

Post12 sie 2015, 16:13

Po przesiadce z baracudy 80GB, szybkość jest imponująca, ale pytanie bardzo tragicznie wypada mój dysk na mojej platformie Q45? http://zapodaj.net/c154b51321d54.jpg.html

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post12 sie 2015, 17:04

Moim zdaniem jest całkowicie normalnie... Wyższych prędkości na SATA II się nie osiągnie, opóźnienia także są nieznacznie wyższe pod niż pod SATA III.

Awatar użytkownika

Twilight

Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2015, 17:42
    Windows 7 Opera

Post12 sie 2015, 18:08

Czyli jak w normie to mogę chyba powiedzieć iż jestem ukontentowany XD Zwłaszcza że za dysk, kable audio (dźwiękówka - wmacniacz), dałem około 280pln (lokalny sklepik z elektronik na mej wiosce). Ważne sprzęt działa niebo szybciej :P PS.Koniec końców mam M$ desktop 600, jednak co po kablu to po kablu, jakość bdb+, klawiatura baaardzo ciężka, duże anty-poślizgi, i wygodne wyprofilowanie klawiszy ;)

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2225
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post12 sie 2015, 18:38

Not bad, mnie podobnie wyniósł koszt upgradu do SSD (kieszeń na dysk, kieszeń na napęd płyt, dysk), ale 60GB, dwa lat temu. Też SSDNow zresztą. I te prędkości wcale nie przeszkadzają bo SSD sam zapierdziela i tak.
Obrazek

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5236
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post12 sie 2015, 20:04

Akurat tak się składa że miałem ten sam SSD (Vertex 4 128GB) najpierw na Xeonie LGA775 gdzie było SATA II, a potem na Haswellu z SATA III.

SATA II - http://i.imgur.com/OC14joM.png

SATA III - http://i.imgur.com/EaBIc1s.png

Wiele osób uważa że pomimo kolosalnej różnicy w benchmarkach, w praktyce podczas pracy na SSD nie czuć zmiany między SATAII a III, jest to po części prawda, jednakże miałem przez krótki czas tego Vertexa w dość leciwym laptopie Compaqa z chipsetem 965GM, mobilnym Core 2 Duo i tam faktycznie miało się wrażenie że nie wykorzystuje się potencjału SSD. Na Xeonie też zdarzały się chwilę w których miałem wrażenie że SSD się nudzi i czeka na dane których jeszcze nie obrobiły CPU/kontroler dyskowy i dopiero Haswell w pełni potrafi wykorzystać jego możliwości.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.8:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz
Asrock Rack H97M WS
16GB Ram 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post12 sie 2015, 21:47

Nie przejmuj sie transferami. Łącząc hdd w raidzie mozna rowniez podkrecic wynik odczyt/zapis ale jest cos czego hdd nie przeskoczy i o to tak naprawde chodzi w ssd... Chodzi oczas dostepu na poziomie 10x nizszym niz hdd i to tak naprawde czuć.
W ssd talerz nie musi sie rozkrecac a glowica nie musi szykac plikow bo tutaj masz to dostepne od razu. Przy tak malych pojemnosciach transfer jest tylko powodem zeby zedrzeć wiecej kasy z klienta

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości