Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post25 maja 2015, 17:05

Witam.
Może ktoś znajdzie rozwiązanie mojego problemu, bo ja nie mogę. Mam dysk zewnętrzny USB 3.0 2 TB zasilany z USB. Jest podłączony do komputera stacjonarnego przez kartę USB 3.0 wpiętą w PCI Express. Ma zaledwie kilka miesięcy i działał ok aż kilka dni temu zaczął "klikać". Robi to mniej więcej co 1-2 sekundy , czasem regularnie, a czasem nie i czasami (nie zawsze) po takim kliknięciu komputer się na chwilę przycina. W tym sensie, że przez jakąś sekundę, może dwie nie reaguje na nic, nawet myszka się nie rusza. Pomimo tego klikania i problemów, dysk działa, czyli jest widziany przez system, można z niego czytać dane itp. Co jeszcze dziwniejsze, po wpięciu do do gniazda USB 2.0 na płycie głównej, działa normalnie, czyli nie klika. Co więcej mam jeszcze jeden dysk. Też USB 3.0, też 2 TB, tylko z zewnętrznym zasilaniem wpięty w tę samą kartę i on działa normalnie. Nie klika, nie zacina się nic itp. Próbowałem tamten klikający wpiąć w to samo gniazdo, w który jest wpięty ten działający, ale nic nie pomogło. Jasne, że mogę go zostawić w USB 2.0 i będzie działał, ale chciałbym mimo wszystko wykorzystać jego pełne możliwości (czytaj prędkość przesyłu danych w USB 3.0). Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2223
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post25 maja 2015, 17:11

Jakieś bricki z zasilaniem na tym kontrolerze bym podejrzewał.
Obrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post25 maja 2015, 17:14

Myślisz, że wymiana kontrolera pomoże? Bo niby nie są drogie, ale nie chcę kupować, na darmo.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post25 maja 2015, 17:47

To wyciągnij dysk i wsadź bezpośrednio do komputera.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post25 maja 2015, 18:40

Może i dobre rozwiązanie gdyby nie to, że już nie mam miejsca w obudowie. Dosłownie. Nie dość, że mam wykorzystane wszystkie wewnętrzne złącza SATA, to jeszcze nie mam fizycznie gdzie tego dysku umieścić w obudowie. Tak, jestem maniakiem dysków :P

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post25 maja 2015, 18:57

Ale nie chodzi mi na stałe, tylko, żeby sprawdzić, czy dysk jest sprawny.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post25 maja 2015, 19:08

Hmmm... no może i można, tylko skoro dysk działa przez USB 2.0 to nie wygląda na to, żeby sam w sobie był uszkodzony.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post25 maja 2015, 19:28

A nie doczytałem, to popieram pisarza, najlepiej znaleźć inny komputer z 3.0 i przetestować.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post25 maja 2015, 20:10

Hmmm... niestety takiej możliwości nie mam :( Ale skoro twierdzicie, że tak może być, w dodatku mnie też się to wydaje dość sensowne, to postanowiłem kupić nowy kontroler. Kosztuje kilka funtów, więc to nie jakiś majątek. W razie czego będę miał zapasowy ;)

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5220
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 maja 2015, 22:29

W wielu kontrolerach USB 3.0 trzeba podpinać dodatkowe zasilanie, bo sama szyna PCIe x1 w starszych wersjach nie dostarcza takiego prądu. Podłączone rzecz jasna wszystko?
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4500 @ 2,2Ghz
GA-8I945GZME-RH
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB Samsung F2G
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post27 maja 2015, 16:19

Oczywiście. Zasilanie przez molex (czy jak tam się nazywa ta prostokątna wtyczka z czterema pinami) (tak, to jest molex - Ult1me) podłączone. Zresztą problem jest (chyba) rozwiązany, ale nie do końca wiem co nim było. Zamówiłem nowy kontroler, a w międzyczasie, jak na niego czekałem, system zaczął wariować. Wywalał niebieski ekran, włączał się, albo nie, czasami się nie zamykał, generalnie działał kiedy miał ochotę. Dziś przyszedł nowy kontroler. Wyjąłem ten stary, ale systemowi nie pomogło. Wtedy użyłem płyty startowej i odzyskałem system z obrazu dysku (na szczęście sobie zrobiłem) i nagle wszystko zaczęło działać. Włożyłem nowy kontroler, podpiąłem do niego dyski i działa, nic nie tyka i generalnie nie ma problemów. Ale dalej nie wiem, czy awaria kontrolera zepsuła system, czy awaria systemu zepsuła kontroler, czy to były dwie niezależne awarie, czy może tylko system się zepsuł, a kontroler cały czas działał prawidłowo. Ważne, że teraz już jest ok :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości