Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post13 kwie 2015, 16:18

Mam do pozbycia się taki sprzęt:
płyta główna intel D915GAG
pamięć 4X1GB - teoretycznie maksymalna ilość RAM dla tej płyty głównej, ale w praktyce system widzi mniej, bo adresy są używane przez kontroler do obsługi kart rozszerzeń
procesor pentium 4 3.8 GHz z radiatorem i wentylatorem
Nagrywarka DVD IDE (płyta główna ma złącze IDE, ale nie mam kabla)
Zasilacz Bestec 300W
Karta dźwiękowa 5.1 PCI Card CMI8738 + płyta ze sterownikami
Karta sieciowa WIFI + płyta ze sterownikami
Czytnik kart z gniazdem USB do zamontowania w obudowie (nie jestem pewien, czy działa)
Dysk Seagate Barracuda 1000GB SATA - działał bez najmniejszego problemu, aż jednego dnia bez żadnego ostrzeżenia system przestał go widzieć. Próbowałem kilka razy włączać i wyłączać, ale nie pomogło, odłączyłem go i tak sobie leży. Nie mam pojęcia, czy jeszcze coś z niego będzie.
Dysk Seagate 320GB SATA - nie mam pojęcia, czy działa. Mam go w szafie i nawet nie pamiętam skąd.
Dysk Toshiba 320GB 2.5 cala SATA - też nie wiem, czy działa. Dokładnie, jak wyżej.
Wentylator - chyba 10cm, ale nie jestem pewien rozmiaru.

Poza dyskami i czytnikiem kart (patrz opis) wszystko na chodzie, w idealnym stanie w większości jeszcze w zeszłym tygodniu było moim komputerem.
Oddam cały ten sprzęt i nawet pokryję koszty transportu osobie, która zobowiąże się do użycia go w najbardziej zwariowany sposób. Przez zwariowany mam oczywiście na myśli budowę nietypowego komputera porównywalnego na przykład z Machiną Olejową Kucmy.

Czekam na propozycje.

EDIT: Zaznaczam, że oczekuję publicznego sprawozdania z kolejnych etapów realizacji tego projektu aż do jego zakończenia i że zakończenie musi nastąpić w rozsądnym czasie (maks kilka miesięcy).
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 16:38 przez Klisos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1057
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Tapatalk Firefox

Post13 kwie 2015, 16:27

Biorę. Ile chcesz za to ? ;)
Teraz tylko wymyslec jakiś zwariowany projekt
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1057
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Tapatalk Firefox

Post13 kwie 2015, 16:41

Myślę właśnie ;)
Na myśli mam - dorzucić tam pulpit sterujący - prędkość wiatraków, możliwość odłączenia poszczególnych dysków + bierzace monitorowanie temperatur na komponentach ponad wszelkimi przełącznikami (coś jak zegary w samochodzie), wszystko pidświetlone na LEDach. Buda z pleksiglasu (nie tłucze się, jak szkło), do tego podświetlenie i cuś tworzące efekt bulgoczącego ciągle chłodziwa. Czemu pisze chłodziwa ? Ano, dlatego, ze musiałbym się rozejrzeć za czymś dobrym. Do tego wykorzystanie trzech monitorów, w końcu będę mógł wyciągnąć je z piwnicy [emoji14] Jeśli płyta lub zasilacz nie wyrobią przy kliku monitorach - sie wymieni [emoji14] Changelog i zdjęcia oczywiście do wglądu na forum ;) Z boku budy wbudowane głośniki 5.1, wszystko w pleksi, wszelkie kable starannie zamaskowane itd. Możliwość walnięcia radiatora również na balkon, w zimie ;)
Komp odpalany kluczykiem, bowiem sprzętowe zabezpieczenia są modne.
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post13 kwie 2015, 17:11

Hahaha, rozrobiłeś mnie. Zwłaszcza tym kluczykiem. Proponuję jeszcze dorobić małe opóźnienie przy włączaniu i wyłączanie przez przekręcenie kluczyka z powrotem tak, żeby to wyglądało jak odpalanie i gaszenie silnika ;) Na razie masz u mnie fory, ale poczekajmy na inne propozycje.
Ponieważ w środę wyjeżdżam i nie będę miał dostępu do sieci, jeśli będzie więcej propozycji, rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w przyszły wtorek (21 kwietnia). Jeśli komuś jakaś propozycja się szczególnie podoba, można głosować. Wezmę pod uwagę głosy widzów ;)

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1057
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Tapatalk Firefox

Post13 kwie 2015, 19:11

Dźwięk odpalania silnika na glosnikach 5.1 byłby dobry, ale nie leciałby z kompa wtedy, ale można by użyć jakiegoś syntezatora ;)
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post13 kwie 2015, 19:20

Właśnie też myślałem, że to by fajnie pasowało, tylko przecież przy włączaniu komputera karta dźwiękowa jeszcze nie działa, więc uznałem, że to zbyt dużo kombinacji.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post13 kwie 2015, 19:24

Stara płyta z P4 i kilkoma zbrickowanymi dyskami, jest o co walczyć. :D
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post13 kwie 2015, 19:30

Nie każę Ci o nic walczyć jeśli nie chcesz. Ale jeśli komuś chodzi po głowie ciekawy projekt, który niekoniecznie musi zawierać dobry sprzęt, to jest akurat fajna okazja. W końcu za darmo. Natchnął mnie do tego Tomartin, który zanurzył celerona 466 MHz w oleju jadalnym. Jak widać można się fajnie bawić ze starym sprzętem. A mój mimo wszystko jest trochę lepszy od tamtego.

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 432
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 7 Chrome

Post13 kwie 2015, 19:39

Wziąłbym 1GB ram ;). Mógłbyś mi podesłać ? Jeżeli chciałbyś moje dane do wysyłki pisz do mnie na pw.
Może nie będę wykonywać dla zwariowanych pomysłów, ale potrzebowałbym dodatkowej ilości ram przez to że niektóre gry biorą za dużo ramu i przywieszają mi czasem :p.
Telefon: Samsung Galaxy S4
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Asus P5B (Chipset P965)
Xeon E5430 @ 2.66GHz OC - 3.3GHz
R7 250X Asus 1GB
500GB 5400RPM Seagate 2.5"
500GB 7200RPM Seagate 3"
6GB DDR2 (Hynix 2GB + 2x2GB Goodram 800MHz)

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post13 kwie 2015, 19:46

Captain: oddaję tylko całość. Po pierwsze dlatego, że zależy mi, żeby ktoś z tym zrobił coś fajnego, jak napisałem w pierwszym poście. Po drugie dlatego, że rozdawanie po kawałku by mi się zwyczajnie nie opłacało. Mieszkam w Anglii i wysyłka do Polski jest droga. Sorry, ale nie będę dokładał tyle kasy, żeby się pozbyć sprzętu, a gdybyś Ty miał za wysyłkę zapłacić, to pewnie tak samo, albo i taniej by Ci wyszło na allegro. Natomiast za wysłanie całości zapłacę o wiele mniej, niż w przypadku każdej części z osobna, a do tego będę miał zabawę patrząc, jak ktoś z tego buduje jakąś szaloną maszynę.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post21 kwie 2015, 11:23

Widzę, że nie ma więcej chętnych. Winuser, mówiłeś poważnie, czy robiłeś sobie żarty z Twoją propozycją?

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1057
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 kwie 2015, 13:16

@Klisos, byłem i jestem nadal jak najbardziej poważny :)
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post21 kwie 2015, 14:28

W takim razie napisz do mnie: klisos@o2.pl Ustalimy szczegóły wysyłki. W każdym razie będę potrzebował Twojego nazwiska, adresu i numeru telefonu, bo to będzie kurier.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1057
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 kwie 2015, 16:09

E-mail wysłany. Moje zbędne posty można usunąć ;)
Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | A-Data SSD 128GB | Windows 7 Pro x64
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 11.3
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości