Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post25 sty 2014, 13:43

W sumie z wymagań to Skyrim ma chodzić najlepiej jak się da i wliczcie do tego jakiś monitor i obudowę. Ja się trochę zagubiłem w sprzęcie ostatnio, więc nawet nie wiem od czego zacząć szukać. Wiem tylko, że na pewno powinno być jakieś SSD plus 2 TB HDD i może Nvidia w SLI, nie wiem ile kart graficznych się będzie najbardziej opłacało. Zawsze można kupić jedną, a po jakimś roku drugą czy coś.


Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post25 sty 2014, 15:44

Wyszło coś mniej więcej tak jak myślałem, tylko prawdopodobnie daruję sobie dvd i zamiast tego kupi się kartę wifi, nie wiem też czy nie da się mniejszego SSD, ale pewnie dużo by się na tym nie oszczędziło. Nie będzie sporo szybsze jakieś i7 zamiast i5? Ciągle się gubię w tych nowych oznaczeniach intelów.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 sty 2014, 15:57

Nie warto kupować mniejszego SSD, ~120 GB jest idealne jeżeli masz do dyspozycji jakiś magazyn. Co do dopłaty do i7, opłaca się tylko w przypadku gdy używasz oprogramowania wykorzystującego 8 rdzeni, w grach różnica jest niezauważalna.

Zestaw robiego jest bardzo fajny, tylko dołożyłbym więcej ramu (8 GB w komputerze za 5k?) oraz gdybyś nie chciał kręcić to zmienił procesor na wersje bez K i tańszą płytę na H87.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post25 sty 2014, 15:59

Zestaw robiego jest bardzo fajny, tylko dołożyłbym więcej ramu (8 GB w komputerze za 5k?)
Jak to komputer stricte do gier, to wystarczy w zupełności. Poza tym, można dokupić w każdym momencie.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post25 sty 2014, 16:33

Co do ramu to się zgadzam 8GB jest w sam raz. Jak różnica jest tylko w rdzeniach to rzeczywiście bez sensu. A co do kręcenia, to myślę, że zestaw z miejsca zostanie chociaż lekko podkręcony, o ile to ma sens na boxowym chłodzeniu.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 sty 2014, 19:26

Rzeczywiscie zestaw robiego jest niczego sobie i jesli szukasz oszczednoci to mozesz kupic tansza obudowe lub kupic używkę za grosze na allegro (w koncu to tylko amelinum) i kupic naped cd tez uzywke choc powiem Ci ze sam kupilem nowke sztuke naped dvd w morele i nie mam go nawt do machiny podlaczonej bo poprostu sie z tego nie korzysta. zastanow sie czy wogle Ci jest potrzebny. Co do monitora to pomysl w morele jest spory wybor i smialo moge ci polecic ledowy ips o przekatnej 27cali. Mam cos takiego i co prawda moze nie byl tani ale w zyciu nie przesiade sie na mniejszy monitor. Komfrot pracy, klikania czy grania jest wiekszy i jesli ktos ci powie albo napisze ze monitor jest za duży, ze ciezko ogarnąć lub cos podobnego to wiedz ze gada bzdury. Nie wiem jak taki monitor wyglada w matrycy TN ale na ipsie jest naprawde dobrze.

8 giga ramu wystarczy w zupelnosci. batlefield 4 na ultra w full hd pobiera mi niewiele ponad 4 gb. ( po co mi 16? nie wiem). Dodatkowo smialo bierz ssd 120gb bo wbrew pozorom to wcale nie jest duzo. Mam aktualnie na ssd postawiony system i same programy, gry oraz magazyny danych sa na hdd i na ssd mam zajete 57gb. dlatego ssd 120gb jest idealny. Aktualnie biorac pod uwage ze te batlefieldy i cody i inne to jest marketingowy szit i gry kierowane dla graczy z duza iloscia grywalnosci nie sa zbyt moco-żerne, taki gtx 770 jest swietnym kompromisem miedzy cena a wydajnoscia. Ja aktualnie jedna karte w sli mam wylaczona w sterownikach bo nie wykorzystuje nawet polowy jednego gtx-a. W przypadku sli zabawa jest drozsza bo potrzebujesz drogiej plyty i mocniejszego zasilacza dlatego robiego gtx 770 jest swietnym pomyslem choc szkoda ze radki sie jeszcze nie unormowaly i nie mozna ich wziac pod uwage bo na dzien dzisiejszy gtx770 w swojej cenie nie ma konkurenta.

Aha, i jeszcze jedno. Po co brac drogiego asusa skoro za prawie 200zl mniej masz fajnego gainwarda. Wydajnosc ta sama, gra w gratisie ta sama a zaoszczedzona kase mozesz przeznaczyc na lepszy monitor czy krate piwa do opicia kompa lub nowego wiedzmina albo dodatku do diablo :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-g ... 44-581710/

pozdro

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post25 sty 2014, 19:39

Jakoś ten model mi umknął :)

Jakby myśleć o SLI, to względem tego co podałem trzebaby z 400-500zł dopłacić do 2xGTX760 (GTX780 to nadal w mojej opinii bardzo nieopłacalna karta)

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 sty 2014, 20:19

dwa gtx 760 sa bez sensu na dziejsze gry, choc tak naprawde w marcu przekonamy sie ile sa warte jak wyjdzie gta i wiedzmin. jesli na wiedzminie bede mial minimalny fps powyzej 60 to zwatpie w slusznosc mojego zakupu.

bierz tego gainwarda i sie nie szczyp :)

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 sty 2014, 22:13

A co do kręcenia, to myślę, że zestaw z miejsca zostanie chociaż lekko podkręcony, o ile to ma sens na boxowym chłodzeniu.
Za samą możliwość podkręcania musisz dopłacić z 200 zł także przemyślałbym to.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post25 sty 2014, 22:56

bez przesady. grafike podkreci bez problemu a jesli chodzi o proca to niestety ale boxowe chlodzenie i boxowa pasta jest dramatyczna. chlodzenie jest dobrane chyba na styk pod stockowe zegary proca, o jakimkolwiek podkrecaniu mozna zapomniec. Ale dokladajac 70zl mozna miec tanie i wydajne chlodzenie na srednie oc proca. thermaltake:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-th ... 00-430856/

badz spartan:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-si ... 24-518093/

i wcale nie trzeba doplacac 200zl choc uwazam ze na stokowych zegarach 4670k jest wystarczajaco mocny... tylko po co wtedy brac proca z K

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post26 sty 2014, 8:35

Chodziło mi o to że za sam fakt kupienia procka "K" i płyty na z87 musimy dopłacić ok. 200 zł.

Co do tego chłodzenia co podałeś, 92mm wentylator nie daje rady przy czterordzeniowym procku, sprawdziłem to u siebie i skończyło się na sprzedaży starego i kupieniu większego chłodzenia.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post26 sty 2014, 9:35

A to tu masz racje.
W przypadku thermaltake producent pisze ze obsluguje proce do 140W wiec taka i5 mozna na nim podkrecic spokojnie. Nie ma sensu oczekiwac cudów od chlodzenia za 70zl ale prawda jest taka ze boxowe chlodzenie to jest smiech na sali. Kupujesz drogiego proca z odblokowanym mnoznikiem i specjalnie doplacasz do tego zeby byl odblokowany zeby go podkrecic a intel doceniajac twoj zakup daje ci kawaleczek amelinum na otarcie lez szczescia. Stare coolery na core 2 duo mialy amelinum na wysokosc 8cm i takie boxowe chlodzenie wystarczalo na podkrecenie swojego proca. Aktualnie i5 maja pobór mocy jak stare 2 rdzeniowe c2d tyle ze maja 3-4 razy mniejsza powierzchnie oddawania ciepla. Moze niepotrzebnie pisze tyle o tym boxie ale osobiscie przesiadłszy sie z c2d jestem zdruzgotany i w szoku jak intel rucha klientow w kakao. To nie jest budzetowy proc po ktorym spodziewamy sie bylejakiego chlodzenia. A tutaj nie dosc ze chlodzenie jest na styk bo juz mniej amelinum dac nie mogli to jeszcze glut pod ihsem.

Podsumowujac. Do ostrego podkrecania wiadomo ze chlodzenie wspomniane wyzej tez nie bedzie dobre ale jesli mowimy o jakimkolwiek oc to box sie nie nadaje. a jesli chcemy miec chlodzniej i jednoczesnie troche go podkrecic to w porownaniu do boxa zawsze bedzie lepiej i znowuż nie mozna oczekiwac ze chlodzenie za 70zl jest lekarstwem na cale zlo. Inna rzecz ze na dzien dzisiejszy nie ma sensu krecic tego haswella. Zobaczymy co pokaze wiedzmin.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post27 sty 2014, 7:53

Laptop: Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Mojave
PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 480 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | macOS Mojave
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 12.1
Sieć: Arris CM3200 + Asus RT-AC1200G+ | SMSNET 200Mb/s
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoilerpokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | Philips 43PFS5301 | Formuler F1 Twin (OpenATV 6.1) | AB Cryptobox 600HD Mini | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post27 sty 2014, 9:15

Dziękuję za pomoc, ale mimo wszystko podziękuję karcie ATI, bo prawdopodobnie w przyszłości po wsadzeniu drugiej karty graficznej miłoby było pobawić się w Nvidia 3D Vision. i Prawdopodobnie przydałoby się zamienić droższą obudowę na jakiś lepszy monitor. Ktoś jest w stanie porównać oba zestawy pod wględem wydajności? Sam nie wiem, ale procesor o wyższym taktowaniu może lepiej sprawdzać się w jednowątkowych aplikacjach, chyba, że nowsze gry już się nauczyły korzystać z kilku procesorów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości