Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post03 lut 2014, 16:19

I jest główna na sadisticu :D
http://www.sadistic.pl/machina-olejowa-vt267080.htm

121 gości przegląda ten temat, jest promocja!
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\GDAŃSK partition(2) WARSZAWA
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post03 lut 2014, 16:42

To może teraz... wykop? :D
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post03 lut 2014, 17:35

na wykopie jest juz machina z watkiem do forum, mysle ze dzieki temu w przeciagu kilkunastu godzin watek machiny olejowej zyskal jakies 4-5 tys. odwiedzin. Myslalem zeby wejsc w polemike z wykopowiczami ale nie sadze zeby byl to sens ale odniose sie do tego co pisza tutaj.

- Nie mam bólu dupy ze komputer ze swieczka albo laptop pod choinka wygral z machina. Zwycięzcom gratuluje i kazdy startowal z nadzieja zwyciestwa. Dziwie sie tylko komisji ktora to roztrzygala bo jednak 2 bombki i łańcuch na loptoku to nie to samo co 2 bombki i lancuch na machinie olejowej. Ale wszystkie konkursy pieknosci to opinie subiektywne wiec ciezko to pomierzyc

- Zarzuty co do poxiliny. Ja rozumiem ze fachowcy hydraulicy potrafia cuda. Ja rozumiem ze na rurkach miedzianych wygladalo to by ladniej. Ale trzeba pamietac ze ja to złożyłem z mysla o późniejszym rozlozeniu i przeprowadzce dlatego postawilem na weze ktore mozna zwinac. Dodatkowo w pokoju o wymiarach 4x2 metry bez nażędzi i warsztatu jak mialem uszczelnic roznice miedzy malym kolankiem o dużym otworem wlotowym/wylotowym w chodnicy? Jak w domowych warunkach zrobic to tanio i szybko. Zrobilem to tak jak uznalem za sluszne, a ze to fuszerka, a ze to takie, owakie. Niestety, na warunki i mozliwosci jakie mam chcialem to zrobic najlepiej jak potrafilem. Nie bede specjalnie kupowal zgrzewarki czy spawarki na ten cel.

- Komus sie nie podoba ze konsola jest prostokątna a akwarium profilowane. Tak jest bo tak chcialem, nie chcialem prostokatnego akwarium i chcialem zeby byla wygieta szyba za ktora doplacilem, Przyciski, kształt plexy czy rozmieszczenie w akwarium jest takie jakie chcialem i ze dla kogos wydaje sie to chaotyczne, bylejakie, szpetne... trudno. Mi sie podoba, robilem to dla siebie.

- Komus sie nie podoba.. nie musi, dla kogos fuszerka? trudno staralem sie to zrobic jaknajlepiej, sam wiem ze schrzanilem kilka tematow chociażby podczas klejenia czy z tymi przewodami ale nie bylo czasu a raczej ja sobie go nie chcialem dac (zreszta nie wydaje mi sie ze ten chaos w przewodach zle wyglada). Tym bardziej ze jest to moj drugi zalany komp w porownaniu do protoplasty mysle ze postęp jest skokiem milowym. Zawsze da sie cos zrobic lepiej. I nawet z kazda generacja porsche 911 wydaje nam sie ze siegnelismy idealu i perfekcjonizmu ale kazda nastepna generacja jest lepsza od poprzedniej.

Ciesze sie ze udalo mi sie to skonczyc, ze nic nie wybuchlo, ze nie cieknie akwarium, ze wszystko dziala i wyglada swietnie. A ze dla kogos to fuszerka, ze poxilina na laczeniach w ocenie profesjonalnego hydraulika jest smiechu warte? Jestem nie wzruszony bo to moja poxilina i problem. A czy odwiedzajacy mnie znajomi odejma mi punkty karne w ocenie machiny za slaba estetyke ukladu chlodzenia? no prosze was :)

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1846
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post03 lut 2014, 17:49

A prawda jest taka, że 80% jak nie więcej z nich w życiu by się nie porwała na realizację takiego projektu. Ale tak, każdy wie lepiej jak coś zrobić :P
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC || Windows 10 Home - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), wkrótce pójdzie do Żyda:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro "Kate" & Moto Z2 Play

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post23 cze 2014, 12:46

Witajcie

No to was teraz zaspamuje. Ja jestem typem goscia ktory jak nic nie modzi to znaczy ze jest chory, dlatego biorąc pod uwage ze marny ze mnie gracz postanowilem wyjac karty i sprzedac. Doswiadczenie pokazalo ze mogac grac we wszystko co tylko chce w maksymalnej jakosci na duzym ekranie tak naprawde wszystkie nowosci instalowalem jako benchmark a i tak gralem/ gram tylko w lola. Po za tym nakrecilem sie na 3 monitory i rozdzielczosc 5760x1080 dlatego uznalem ze w pelni frajde z grania takiego wolfa czy wieska bede mial przy takiej konfiguracji a z racji tego ze i tak nie mam teraz kasy na monitory i ze gram i tak w nic innego poza lolem nie zal mi rezygnowac z mocy zordona. Karty w sli a i tak druga byla wylaczona w sterownikach wiec tym wiekszy byl to bezsens. Ale i tak nie zaluje ze je kupilem i dobrze bylo pobawic sie w multi gpu. Co w przyszlosci planuje zalac w zamian za te gtxy? A no teraz na dzien dzisiejszy bezapelacyjnie radki, taki r9 290x jest jak moje dwa gtxy i swietnie radzi sobie w 4k a za rok wyjdzie nowa seria wiec tym bardziej w swojej cenie radki niszcza a multi gpu nie jest mi juz strasznie i nie boje sie w razie potrzeby dac crossfireX. Poczynilem wiec pewne kroki do przypomnienia sobie smaku oleju (doslownie).

Ale zamin przejde do sedna to padla mi terabajtowa barakuda. Korzystając z okazji rozkrecilem ja aby sprawdzic czy rzeczywiscie ma filtry, membrany i czy da sie taki dysk wlozyc do oleju... Uwaga. Nie ma zadnych filtrow, wszystko jest bardzo szczelne i nawet śrubki sa zaklejone/zaplombowane. jak bede kupowal dysk hdd to wyladuje w oleju i nawet brewka mi nie tyknie :P

Obrazek

Pierwszy ból to ilosc karnistrow. Jak chcecie kupowac olej to robcie to w duzych 20l karnistrach bo bawienie sie z przelewaniem po 5 litrow jest... nudne? i z pewnoscia trwa troche dluzej.

Obrazek

oczekiwalem ze jakies lekkie modyfikacje, wyjecie kart lub dolozenie roslinki to szybki zabieg gdzie wystarczy uchylić wieko i szybciutko zrobic co ma sie zrobic...

Obrazek

rzeczywistosc jednak pokazala ze nie da sie tego zrobic. ilosc przewodow oraz fakt ze olej z milych w dotyku i gietkich gum, izloacji zrobil malo elastyczny plastik. Przewody stracily swoja elastycznosc, cokolwiek zmienic, poprawic, wymaga duzo sily i trzeba wziac to pod uwage przy konstruowaniu nastepnej machiny (kiedys tam)

Obrazek

samo szarpanie sie z otwarciem wieka i kilka poprawek w srodku zajelo pol dnia. Przypomnialo mi to ile pracy i nerwow wlozylem w ta kontrukcje i dalo do myslenia. Teraz zeby wygladalo a przedewszystkim funkcjonowalo to lepiej trzeba by przeprojektowac cala konsole sterowania wrzechswiatem ale mam w glowie mase usprawnien i ulepszen zeby zrobic to bardziej przyjaźniej dla użytkownika czy serwisanta (czyli akurat mnie :D ) ktory bedzie musial sie z tym szarpac

Obrazek

test karty zintegrowanej... jak to chodzi i czy to chodzi

Obrazek

zostalo mi jeszcze troche roslinek

Obrazek

po wyjeciu kart juz wiedzialem ze tego dnia nie uda mu sie rozpocząć czyszczenia

Obrazek

przede mną jeszcze doprowadzenia akwarium do ladu i przywrócenie jej do używalnosci

Obrazek

dnia nastepnego plan byl ambitny... Doprowadzenie kart do stanu przed zalaniem. Do tego celu użyłem alkoholu izopropylowego. Jest to substancja ktora praktycznie nie zawiera wody i podobno swietnie nadaje sie do odtluszczania. Niewiedzialem ile jej potrzebuje ale na próbe kupilem litr. Spodziewalem sie ze litr na jedna karte bedzie ok, dlatego staralem sie podchodzic ekonomicznie przy czyszczeniu pierwszej karty.

Obrazek

Obrazek

Nie wiedzialem za bardzo jak sie do tego zabrac i jak zrobic to skutecznie. Czym to robic, jak to robic? Tutaj niesmiala próba użycia szczoteczki

Obrazek

Z tego co wyczytalem MSI pozwala na zmiane chlodzenia (WC) dlatego brak plomby nie zrywa nam gwarancji ale zeby byc chocby odrobine profesjonalista...

Obrazek

Pewnie Ciekawi jestescie w jakiej formie jest pasta. Sam bylem zaskoczony ale po ostrożnym zdjeciu chlodzenia pasta wylala sie rozlewajac sie w zakamarki i tylko brudząc PCB co nadalo mi tylko wiecej pracy. Generalnie pasty nie brakowalo ale byla w formie zblizonej do wody ( tak rzadka). Mysle ze taka reakcja w srodowisku olejowym wyszla karcie na plus. transportowanie ciepla miedzy gpu a chlodzeniem bylo polepszone dlatego mialo to z pewnoscia znaczny wplyw na tempy w akwarium. Oczywiste jest ze na takiej pascie na powietrzu juz nie da rady i trzeba ja wymienic

Obrazek

co ciekawe demontarz wentyaltorow z radiatora nie byl mozliwy. zeby to zrobic trzeba bylo odkrecic srubke ktora byla centralnie przy rurce cieplnej. Potrzebny bylby mini krzyżak pod katem 90st. (sa wogle takie?)

Obrazek

Proba dotarcia we wszystkie zakamarki. Nie zdejmowalem chlodzenia pamieci poniewaz transportowaniem ciepla zajmują sie te elastyczne podkladki ktorych nie chcialem wymieniac bo ich nie mialem

Obrazek

wyplukanie szczelin alkoholem mysle ze zdalo egzamin

Obrazek

tutaj eksperymentalna mieszanina wodki, plynu do naczyn, gorącej wody i alkoholu izopropylowego

Obrazek

Do wyczyszczenia pierwszej karty zużyłem 200ml alkoholu izopropylowego! Z tej okazji uznajac ze mam spore nadwyżki pomyslalem ze druga karte w calosci wloze do alkoholu i zobaczymy co sie stanie :)

Obrazek

rezultat przeszedl moje najsmielsze oczekiwania...

Obrazek

Mianowicie po lezakowaniu w alkoholu przez kilka min i wyjeciu karty na powietrze alkohol wyparowal w ciagu minuty a sama karta byla czysta jak ta nad ktora spedzilem mnóstwo czasu ze szczoteczka! Oznacza to ze odkrylem swietny sposob na przywracanie i przystosowanie sprzetu do powrotnego zycia na powietrzu. Do czyszczenia 2 karty poszlo mi 300ml alkoholu izopropylowego wiec dak naprawde na wyczyszczenia dwóch kart poszlo pol litra. Alkohol wyplukal i pozalazil we wszystkie szczelinki karty brak wody daje pewnosc ze nic nie bedzie rdzawiec i ze wciagu min. karta bedzie sucha. Rezulat byl tak dobry ze chcialo by sie teraz co drugi dzien cos z machiny wyciagac i czyscic w ten sposob. Tak wiec czyszczenie machinowych elementow przestaje juz byc problemem i zajmuje mniej wiecej tyle czasu ile moze zająć czyszczeie kart z kurzu. Tutaj juz machina bez kart

Obrazek

Obrazek

i gotowa do sprzedaży

Obrazek

Aktualnie ja klikam na wypasionej HD 4600 i powiem wam ze jestem zadowolony bo nie odczułem braku mocy. szybki ram, i5 i ssd robia robote i machina bryka jak dawniej. A lol rowniez nie narzeka co upewnia mnie dobrze zrobilem i ze trzeba zbierac na minitory i radka :)

Aktualnie karty testuje kumpel na e8400 i 2GB ramu ddr2. Karta dziala na pół gwizdka (w metro 2033 - 60% użycie karty, a w far cry 3 - 40% użycia karty) ale i tak chodzi lepiej i pobiera mniej pradu niz zasłużony 4890. Dodatkowo musze nadmienic ze wentylatory sa nieslyszalne, chodza tak jak za nowosci, nie widac zadnych różnic ani efektu oleju na dzialanie, czy hałas. Plomby naklejone na super glue wygladaja jak nowki :)
Chlodnice na razie zdemontowane beda mialy rurki i gumowe polaczenia. Dodatkowo wentylatory dam na zewnątrz chlodnic bo mysle ze bardziej widowiskowo bedzie to wygladac

pozdro 600

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 773
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Series 60 Opera

Post24 cze 2014, 2:31

Obyś się nie przejechał biorąc tego Radeona.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5318
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post24 cze 2014, 5:03

Życzę powodzenia i oby wszystko zadziałało poprawnie po kupnie Radka. A pamiętasz jak mówiłem żebyś oszczędził nieco na GPU a zamiast tego więcej pieniędzy przeznaczył na i7 Haswell lub poszedł w LGA2011? Pamiętam że miałeś jeszcze bardziej szalony pomysł bo chciałeś początkowo 3-way SLI :hyhy:
Ale zamin przejde do sedna to padla mi terabajtowa barakuda.
Mam nadzieje że nie była na gwarancji bo Seagate wysłałoby Ci nowy dysk po kosztach odesłania starego, raz rak robiłem.
Uwaga. Nie ma zadnych filtrow, wszystko jest bardzo szczelne i nawet śrubki sa zaklejone/zaplombowane.
Niekoniecznie, sprawdź na górze lub z boku, na ogół dyski twarde nie są hermetyczne i mają otwór wyrównujący ciśnienie.

Obrazek

Kilka godzin w oleju którzy przesiąkłby przez filtr i byłoby po dysku.
Obyś się nie przejechał biorąc tego Radeona.
Może chce kopać kryptowaluty? :P
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8400 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
16GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 365
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post24 cze 2014, 6:30

Niekoniecznie, sprawdź na górze lub z boku, na ogół dyski twarde nie są hermetyczne i mają otwór wyrównujący ciśnienie.
Ciekawe po co wyrównywać ciśnienie jeżeli wewnątrz jest podciśnienie.

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post24 cze 2014, 8:18

Mam nadzieje że nie była na gwarancji bo Seagate wysłałoby Ci nowy dysk po kosztach odesłania starego, raz rak robiłem.
No nie, wymienili Ci dysk w ramach gwarancji, współczuję :c

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post24 cze 2014, 8:35

Ta barakuda nie miala żadnej dziurki. Jasne ze nie bylo gwarancji bo kupilem używke. Mam stara ATę gdzie jest dziurka ale mam tez inny dysk na ATA i dziurki nie ma wiec widocznie zalezy od dysku. Moze nowe kontrukcje juz tego nie potrzebuja lub zalezy to od kontrukcji dysku. Podsumowujac... profilaktycznie zrobic ogledziny i zalewac :)
Krypto waluty mnie nie kręcą. I mysle ze na dzien dzisiejszy radki nie maja konkurenta w swojej cenie.
Pamietam ze sie upierales nad i7... i naprawde nie wiem po co mi i7 tak samo nie wiem po co 16gb ramu. 4670k to byl dobry wybor a doplacanie 400zl do 8 watkow bylo bez sensu wtedy i teraz. I pamietam jak rozkminialem trzy radki 7950 :). Ale kto z nas nie chcial spróbować jakiejś szalonej konfiguracji.
Chcialem to mialem... dobrze wyszlo :)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości