Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post18 wrz 2013, 10:43

Zgodnie z zapowiedzia zakladam temat ktory bedzie upamietnial konstruowanie najbardziej szalonej a zarazem najbardziej wypasionej machiny ever.
Na czym stoja prace? Mianowicie codziennie kurier z listonoszem mijaja sie w drzwiach i zabawek przybywa. Nie ma jeszcze najwazniejszej zabawki a konkretnie akwarium. 1.5 tygodnia temu zamowilem u szklarza profilowane akwarium 80x35x40cm o grubosci 8mm dzieki czemu bede spac spokojnie w nocy, dzwonilem do niego w poniedzialek ale wyczułem ze borykaja sie z problemem wygiecia szyby ale naczytalem sie duzo dobrych opinii wiec slepo ufam, mam nadzieje ze mnie zaskoczy i zadzwoni po odbiór jeszcze w tym tygodniu ale zaznaczylem ze bardziej od szybkosci zalezy mi na jakosci.

Obrazek

Stolik o grubosci blatu 2,5cm juz stoi. Tutaj tez zapas zeby nic sie nie wygielo z czasem ale i tak pianka 5mm pod akwarium juz czeka.

Obrazek

Dlugo zastanawialem sie jaka dac chlodnice i jaka pompe zeby to wszystko chodzilo bez watpliwosci czy przepompuje czy nie. Z racji mojego doswiadczenia z poprzedniej konstrukcji wiem ze pompa 1400l/h ledwie dawala sobie rade z jedna chlodnica. Ale... olej wazelinowy ma o polowe mniejsza lepkosc od takiego oleju spozywczego dzieki czemu pompa bedzie miala lzej, mimo to dalej jest 18 razy bardziej lepki od wody. Decyzja zapadla wczoraj i zamowilem pompe 3000l/h i 3.2m wysokosci slupa wody. zastosuje 2 chlodnice po obu bokach stolika dzieki czemu bedzie symetrycznie, ladnie a przedewszystkim powierzchnia oddawania ciepla bedzie kosmiczna. Chlodnice beda spore, podobne do tej od golfa ktora mialem w poprzedniej machinie, tutaj beda chlodnice od seata ibizy, powinny pasowac idealnie. Wodomierz juz jest i czeka na chlodnice ktore jeszcze nie zamowilem bo chcialbym je kupic na miejscu w lublinie. Nie postanowilem jeszcze czy dam 10 wentylatorow na chlodnice czy 15. Tak czy siak 20 czy 30 wentylatorow 12cm ciagnie calkiem sporo energii dlatego planuje ze nie beda chodzic przez caly czas a w momecie dzialania pompy. Nie wiem ile zajmie czasu nagrzanie takiej ilosci oleju ale bedzie termostat ktory bedzie zalaczal pompe z wiatrakami tylko w tedy kiedy to konieczne aby ograniczyc bezsensowne zurzycie energii.

Obrazek

mam tez na stanie ladnie docieta plexi. Przezroczysta jest grubsza i bedzie lezec bezposrednio na akwarium natomiast pol-przezroczyste niebieskie kawalki beda mialo wyciete otwory na wlaczniki, przelaczniki, zalaczniki, mierniki, woltomierze, ekrany itd. Za to zabiore sie jak bedzie akwarium bede mógł naocznie wszystko pomierzyc i zaplanowac. pozornie niebieska plexa wydaje sie strasznie ciemna ale jest tak bo z obu stron folia zabezpieczajaca a jak doloze do tego ladne podswietlenie od srodka powinno byc perfekt zeby wykorzystac ta polprzezroczystosc. Docelowo dam dwa wentylatory z filtrzem kurzu zeby robily ruch powietrza w tej górnej czesci obudowy bo beda tam równiez dyski.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post18 wrz 2013, 14:01

I teraz pada pytanie z mojej strony - wyliczałeś może wstępnie, ile prądu ta konstrukcja będzie pobierała? Chodzi mi o samą tą "kaskadę" chłodzącą.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post18 wrz 2013, 15:22

30 dobrych wentylatorow od AAB bedzie ciągnelo 47W, pompa 60W co daje nam 107W. natomiast 30 dziadoskich wentylatorow ktore pobieraja 0,32A kazdy, wyniesie 107W + 60 pompa = 167W. Oczywiscie zainwestuje w sprawdzone rozwiazania od AAB i mimo tych samych rozmiarow i tej samej predkosci obrotowej pobieraja 2 razy mniej pradu. Ale po to bedzie termostat (i regulacja obrotow wentylatorow) zeby ten caly grajdoł nie chodzil przez caly czas a tylko wtedy gdy potrzeba. Dla przykladu podejzewam ze wstajac rano i odpalajac kompa na 2 godziny a potem wyskakujac na pol dnia do pracy/uczelni temp. oleju skoczy max o kilka stopni co nie zrobi wrazenia ani na czujnikach, ani na pompie ani na wiatrakach. Przyklad energooszednosci i taniosci byl w mojej poprzedniej konstrukcji gdzie chlodznie z pompa pobieralo max 14-15W. W tym przypadku to ile zjada pradu nie ma znaczenia. Z pewnoscia jedna chlodnica uprościła by konstrukcje, bylo by to tansze, można by kupic mniejsza/tansza pompe. Ale tutaj nie chodzi o to zeby bylo mniejsze. Z doswiadczenia wiem ze taka chlodnica to niezly grzejnik, w ziemie naprawde pol mieszkania ogrzejesz i w spodenkach chodzisz gdy na dworze jest -25st. Gorzej juz w lecie gdy w srodku nocy mialem 29st. w pokoju :) (fakt ze monitor crt grzal swoje). tutaj beda dwie chlodnice i masa wiatrakow ktore maja mnie ustrzec przed piekarnikiem w lecie a jednoczesnie majac grzalke na zimne wieczory wtedy kiedy tego chce

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post18 wrz 2013, 16:24

Szczerze powiedziawszy - myślałem, że będzie z tym gorzej. :)

Jestem ciekaw, co Ci z tego wyjdzie. Projekt zapowiada się obiecująco.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5300
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post18 wrz 2013, 18:04

Zimą zawsze można wystawić na zewnątrz chłodnice bo olej nie zamarznie w temp 0 stopni, problem punktu rosy także odpada kiedy wszystko jest w oleju.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post18 wrz 2013, 18:26

jasne. I bede kół w bloku sciane zeby poprowadzic weze do chlodnica<-->komp :). Tak naprawde chlodnice ma byc widac, po to jest wodomierz zeby bylo widac jak ladnie pompa pompuje i ile juz przepompowala w swojej karierze, mysle nad jakims dyskretnym podwietleniem wiatrakow zeby bylo widac jak sie kreca, to jest temat otwarty, w kazdym badz razie chlodnice rowniez beda tworzyc estetyczny ogrom zaawansowania machiny ktora sklada sie nie tylko elektroniki ale i "hydrauliki" (tak to nazwijmy) :). bajer byc musi :P

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Internet Explorer

Post18 wrz 2013, 18:58

kucma, coś mi się wydaje że przez tą machinę Twoje mieszkanko będzie oblegane przy męskich wieczorkach... :P Każdy będzie chciał popatrzeć :D
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post19 wrz 2013, 14:15

Lecimy dalej

Przyszla dzis wspomniana wczesniej pompa. Ma duza srednice wlotu i wylotu co bardzo cieszy. Ogolnie plastik z jakiego jest wykonana jest dobrej jakosci, w sumie to nie jest pompa za 50zl zeby miala byc lipnej konstrukcji, Wazy kilogram i nie jest jakas specjalnie duza. podoba mi sie.

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka jest instrukcja do pompy. Absolutnie wyczerpujaca zawierajaca wylacznie krzaczki i plotki. Z tego co wyczytalem pompa podobno wielokrotnego użytku :P

Obrazek

drugi zas kurier przyniósł 8.4kg "żwiru akrylowego". bedzie on na dnie i bedzie podswietlany od spodu ledami, jest przezroczysty i licze ze bedzie pieknie sie swiecil. Po wstepnej przymiarce wychodzi jakies ok. 3-4 cm grubosci od dna, mam nadzieje ze to wystarczy i nie bede musial dokupywac, ale spodziewalem sie ze te paczuszki sa wieksze

Obrazek

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2234
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post19 wrz 2013, 14:44

Ambitny projekt, ale z tego co zauważyłem, masz już pewne doświadczenie w takich rzeczach. Jestem ciekaw, co z tego wyjdzie ostatecznie.
Obrazek

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post23 wrz 2013, 16:58

Mamy kolejne zabawki
chlodnica od seata ibizy, ladne, nowiutkie o wymiarze okolo 72cm na 33cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa kolejne zdjecia pokazuja jak mniejwiecej bedzie to stalo, stolik wtedy bez nóżek

Obrazek

Obrazek

Tutaj zas z dolozonymi nozkami, mysle ze prezentuje sie idealnie, wodomierz chyba zamontuje na lewej chlodnicy (taki grymas) i oczywiscie chlodnice beda polaczone ze soba, mianowicie najpierw lewa, potem prawa, potem powrót do akwarium, powierzchnia oddawania ciepla to chyba z 6255123612634 m2 :P

Obrazek

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post25 wrz 2013, 15:36

Z racji ze czas nagli a w plexie trzeba zrobic otwory, mimo ze znam wymiar elementow ktore chce umiescic to wolalem je miesc fizycznie w reku. 4 woltomierze DC i jeden AC mysle, ze dobrze nada klimat machinie

Obrazek

dodatkowo panel AeroCool GateWatch 2 doda uroku. od zawsze mi sie podobal i jak go przetestowalem to wogle nie zaluje, ekran jest wyrazny, ladny, jakosciowo pierwsza liga, 3 ustawienia jasnosci swiecenia. Prezentuje sie swietnie a na wylaczonym ekranie ten okrąg przypomina ma szybke nautilusa. Niebieskie podswietlenie peknie komponuje sie z niebieskimi akcentami ktorych zreszta pelno

Obrazek

Obrazek

w zestawie byly dwie lupy powiększające. Bajer fajny ale mysle ze malo użyteczny ale nie chce zbyt pochopnie osadzac tego wynalazku jak panel nie jest zamontowany na stale

Obrazek

Wlaczniki - niezbedny element wyposażenia kazdego ruskiego czolgu, u mnie tez jest ich sporo. sa fajne, solidne, metalowe i prezentuja sie naprawde dobrze

Obrazek

Obrazek

przednia czesc "obudowy". Nie przyszedl jeszcze termostat ktory bedzie miedzy miernikami a panelem, trzeba bedzie troszke sciasnic

Obrazek

Tak planuje mniej wiecej rozmiescic elementy, na lewej sciance naped, w srodku oprócz termostatu pomiedzy miernikami a panelem bedzie jeszcze jeden ekranik z podswietleniem na niebiesko, mialem go zamontowanego w poprzedniej konstrukcji. Tak wiec pod nim bedzie termostat z duzymi czerwonymi cyframi termometru. Po prawej obrotomierz z alfy oraz wentylator. wentyaltor ani naped nie bedzie taki jak jest na zdjeciu, zamiescilem je obrazowo. wentylator bedzie 12cm podwietlany oczywiscie na niebiesko, nie jestem jeszcze przekonany czy dac go z boku obok obrotomierza alfy czy dac na tylna scianke.

Obrazek

Tak wyglada mniejwiecej gorna czesc, tak jak nizej w pionie beda wszystkie ekraniki i mierniki tak nad tym w poziomie jest to miejsce na wszelakiego rodzaju przelaczniki, guziki i diodki. juz wiem ze przelacznikow jest za malo bo zapomnialem o sterowaniu napedem dvd. po za tym brak jeszcze lampek sygnalizacyjnych ktore planuje umiescic w dolnym prawym rogu

Obrazek

Brak jeszcze akwarium i nie wiem czy dzwonic do szklarza juz i go poganiac czy dac mu jeszcze czas do konca tygodnia zeby na spokojnosci dokonczyl zlecenie. Za wycinke wezme sie jak bedzie akwarium aby byc pewnym ze wszystko jest idealnie na tip top spasowane.

na benchmark.pl jest konkurs na najbardziej zmodowany PC. zastanawiam sie czy by nie wyslac im kilku fotek bo taki projekt z trzema gtx 760 zasluguje na 1 miescje :P, tym bardziej ze nagrada jest 2000PLN w morele. Tylko trzeba wyrobic sie do 24 pazdziernika. http://www.benchmark.pl/aktualnosci/wie ... iumpc.html

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5300
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post25 wrz 2013, 16:12

Allegro kiedyś organizowało konkurs na najbardziej zmodowany komputer tak chyba co roku jesienią, może teraz też będą.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post25 wrz 2013, 16:20

Rozumiem, że wszelakie uszczelnienia będą robione silikonem?
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post25 wrz 2013, 16:28

W firmie u ktorej zamawialem i docinala mi plexe kupilem odrazu klej do plexi. nie wiem czy bedzie wystarczjacy, nie wiem czy da rade, czy go zabraknie... nie wiem, ale pierwotnie wlasnie mial byc silikon i jesli bedzie trzeba to podskocze do obi i w przeciagu godziny bede go miec. Na dzien dzisiejszy ufam ze klej ktory kupilem bedzie akurat.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5300
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post25 wrz 2013, 16:35

Projekt ten od początku przeczył wszelkim zasadom logiki i zdrowego rozsądku i jest niewyobrażalnym przedsięwzięciem logistycznym i finansowym, jeśli to się uda to będzie genialne :D Dzięki takim szalonym ludziom warto jeszcze prowadzić to forum.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości