Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post02 gru 2012, 18:46

Całe szczęście, że dzięki pomocy Mac OS X-guru Kim_Dzong_Ila w porę dowiedziałem się, że proponowana przez urbana mobo sprawia kłopoty z instalacją Snow Leosia. To jest dla mnie priorytetowa opcja(nie, żaden górski poperdalač nie może być zamiast niego). Jaki byłby więc najlepszy zamiennik, który by takich problemów nie sprawiał? Guru Kim przebąkiwał coś o płycie na chipsecie Z68. Ja się zbyt na tym nie znam, więc czy nie moglibyście coś znaleźć dla mnie? Tylko, zależałoby mi na tym, aby miała co najmniej 3 porty PCI, no i oczywiście kilka USB3.0 oraz socket LGA1155. Z góry dzięki za pomoc, chopy!!!!! ;)

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2406
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 19:51

Trochę nie rozumiem, snow nie działa, a lion już tak? Trochę to takie bez sensu...

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post02 gru 2012, 19:53

Nie wiem, ja się na tym nie znam. Napisałem to co Kim napisał.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 19:53

GENERiC chce maka na Sandy Bridge, więc jak ma być ekscelentnie to powinien nakurwić płytę z Z68 (np. asus p8z68).
GENERiC chce maka na integrze HD3000, która pod snowem działa kiepsko albo wcale, natomiast na wyższych wersjach już całkiem normalnie (bo w snowie są chujowe stery niestety).
GENERiC chce snowa, bo tam jest Rosetta, a GENERiC chce odpalić jakiś stary program.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5318
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post02 gru 2012, 20:05

Skoro Snow działa słabo na HD3000 to może wsadzić 8500GT za 50zł które działa ze wszystkim.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8400 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
16GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 20:07

Potwierdzam, może.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 20:45

mój piecyk jest na LGA1156 ale z tego względu, że ma to być tani piec, a nie stacja przygotowana pod Maca. Jeżeli jednym z twoich najważniejszych założeń jest OSX leć całkowicie na kompatybilność - czyli odstaw LGA1155 czy nawet LGA1156 i weź się za LGA1366, na której stoi każdy normalny Mac Pro. Fakt jest faktem, że procki na 1366 (Bloomfieldy, Gulftowny) są zauważalnie droższe w porównaniu do tak samo wydajnych Sandy/Ivy Bridge-ów, ale będziesz miał pewność zgodności z OSXem
------------
a grafika to rzecz jasna radki z serii 5xxx - tani jak barszcz i jakośtam dający radek do tego zestawu to mógłby być na przykład HD5450 1GB DDR3
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:06 przez Bejbiborn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Opera

Post02 gru 2012, 20:50

Piec, to służy do ogrzewania, jakbyś miał tam Prescotta to mówisz piec.
Procesory na 1156 to nie są grzałki, więc są to JEDNOSTKI CENTRALNE, ew. komputer stacjonarny, ew. desktop, ALE KURWA NIE PIEC.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 20:53

Pie***lenie o Szopenie, offtop po pierwsze, a po drugie nie widzę nic złego jako słowo "PieC" czy "PieCyk" używane jako miłe zdrobnienie od PC

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Opera

Post02 gru 2012, 20:58

Jak tak bardzo lubisz zdrabniać to będę do Ciebie zwracał się WG, czyli wkurwiający gimbus.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post02 gru 2012, 21:02

Ja tam wolę wersje Bsystema, jak widać po tym poście jest dość... poprawna?
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 773
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 21:05

Dajcież spokój ludzie, bo znów kłótnia o byle gówno...

Zrób tak jak radzi Urban, póki co brać integrę a jak nie spełni twoich oczekiwań to w każdym momencie możesz dokupić jakąkolwiek inną grafikę. Nawet jakieś gry dałbyś radę wtedy odpalić :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości