Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post27 sie 2012, 16:33

u mojego kolegi, taki tam Celeronik na płycie ASUSa P4P800-X... A więc prawie jak moja :chytry:
Konrada.PNG

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 7 Opera

Post27 sie 2012, 17:13

Myślałem, że GG10 do normalnej pracy wymaga i7, a tu proszę, jakiś masochista go używa na Celeronie.
A tak btw. Klik
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Series 60 Opera

Post27 sie 2012, 17:19

Konrada.PNG
To chyba koleżanki :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Julek12

Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2011, 21:57
    Windows 8 Opera

Post27 sie 2012, 17:25

i5 2500K @ 4.5 GHz
Obrazek

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post27 sie 2012, 20:22

A tak w sumie to on jeszcze ma do tego 256 MB RAMu, bo to pecet sprzed 7 lat :trollface:

Ja osobiście nigdy nie miałem Celezłoma i nie ciągnie mnie do niego.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5302
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post28 sie 2012, 2:36

To ty jeszcze nie miałeś okazji testować starszych celeronów Northwoodów ze 128K cache które były jeszcze dwukrotnie wolniejsze od presscotów. Celeron Northwood 2 Ghz był porównywalny do PIII Coppermine 800Mhz
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5-8500 3-4,1Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Nvidia Quadro K600
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 sie 2012, 5:12

Ogółem w ogóle nie testowalem na starszych maszynach niż mój Athlon, poprostu takich brak naokoło.

edit. dobiję Was tym poprawianiem czasów. i3: http://img577.imageshack.us/img577/6717 ... oprawa.png
drobne to, ale i tak lepiej.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post28 sie 2012, 11:27

Wyłączyłbyś lepiej Aero to byś możliwe, że miał poniżej 17...
To ty jeszcze nie miałeś okazji testować starszych celeronów Northwoodów ze 128K cache które były jeszcze dwukrotnie wolniejsze od presscotów. Celeron Northwood 2 Ghz był porównywalny do PIII Coppermine 800Mhz
No wg. rankingu wychodzi na to, że Pentium IV Northwood 2.8GHz Lewana ma podobną wydajność jak mój Celeron D 330 2.66GHz na stocku (P4 z tego co pamiętam jest chyba trochę szybszy) mimo, że ma więcej pamięci. Ale z tego co czytałem kiedyś, to pamięć w Celeronach D jest prawie dwukrotnie szybsza niż w Northwoodach stąd pewnie ta różnica.

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 sie 2012, 11:36

robi_10 zszedłem poniżej 17, ale to na trybie awaryjnym więc full usług powyłączanych.

http://img513.imageshack.us/img513/6042/16110932.png - SuperPi w trybie awaryjnym
http://img13.imageshack.us/img13/7676/cpz.png - CPU-Z odpalony w normalnym trybie

Więc jak chcesz możesz uznać rekord, ale niestety CPU-Z wywalał na tym trybie błąd i nie pokazywało Clock'a.

A co do Celezłoma, Ty masz Prescotta który jest o ile dobrze pamietam, w technologii 90nm, a mój 130nm.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, 11:42 przez Lewan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post28 sie 2012, 11:42

Rofl, jaka desperacja :E, dodałem.
A co do Celezłoma, Ty masz Prescotta który jest o ile dobrze pamietam, w technologii 90nm, a mój 130nm.
Ale wciąż jest Celezłomem :>

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 sie 2012, 11:47

Celezłomy były zwykłymi P4 z obciętym cache'em, więc większych różnic nie musiało być.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post28 sie 2012, 11:49

Ciekawe, jakie wyniki miałbym po wyłączeniu DWM...

Ach, to Kafel, tu się tak nie da.
Obrazek

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 7 Opera

Post28 sie 2012, 19:40

Teraz zauważyłem, że mam źle włożone kostki ramu i nie pracują one w trybie Dual. Przełożyłem do odpowiednich slotów, ale wynik praktycznie niezmieniony.
superpi.png
Dodaję również zakładki Mainboard i Memory z CPU-Z, wcześniej zapomniałem.
cpuz.PNG
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post01 wrz 2012, 12:20

cpu.jpg
super_duper_pi.png
There is no cloud. It's just someone else's computer.

leming39

Posty: 42
Rejestracja: 31 lip 2009, 10:51
    Windows 8 Opera

Post04 wrz 2012, 17:51


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości