Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post02 cze 2016, 20:11

zapewne dlatego że w standardzie nie obsługuje bootloadera Windows ;)
Źle, nie znasz się na Stallmanizmie.

Ma go dlatego, że bios IBM/lenovo ma za mało freedomsów. Używa tego thinkpada tylko dlatego, że na nim w miarę znośnie działa Libreboot, wcześniej miał śmiesznego, chińskiego laptopa na dziwnej architekturze z otwartym kodem i specyfikacją wszystkiego.
Obrazek

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 176
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
    Linux Opera

Post04 cze 2016, 13:04

wcześniej miał śmiesznego, chińskiego laptopa na dziwnej architekturze z otwartym kodem i specyfikacją wszystkiego.
Masz na myśli to?

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2235
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post04 cze 2016, 15:07

Akurat nie, mam na myśli następnego.
Obrazek
Obrazek
To śmieszne coś to Lemote Yeeloong. Jest napędzany ich własnym procesorem na MISPie i wygląda jak chińska podróba Eee PC.
Obrazek

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 176
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
    Linux Opera

Post05 cze 2016, 20:23

beka
Wracając do tematu:
Obrazek
Thinkpad 380D
http://imgur.com/a/tKEQq
Nawet bateria dalej działa O_o
Obrazek

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1842
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post05 cze 2016, 21:22

Moja bakteria od Masturbatora Czasu trzymała nawet około godziny, jeśli komputerek stał w idlu, ale... niestety szlag ją trafił, Bóg jeden wie dlaczego. :(
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC || Windows 10 Home - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), wkrótce pójdzie do Żyda:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro "Kate" & Moto Z2 Play

Awatar użytkownika

WinSxS

Posty: 135
Rejestracja: 03 lut 2016, 20:36
    Windows 10 Opera

Post11 cze 2016, 11:19

Thinkpad 380D
Miałem ten model za dawnych czasów Mu$era, rozszerzałeś wbudowane 16 MB RAMu?
Podrzuć SSy systemu (i menedżera urządzeń) w wiadomym dziale, lubię retrospekcję ;>
jakbym wtedy miał obecną wiedzę...

---

PS. Na ile byś go wyceniał w ewentualnej sprzedaży? :D
kurcze myślałem, że tu jest merge postów ;_____;

PS2. Najlepiej mi się na nim pracowało na Win2k, podkurwić powinieneś móc sterownik od tego NeoMagic z 9x, powinien zadziałać.
Mój sprzęt: KLIK

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post11 cze 2016, 12:36

kurcze myślałem, że tu jest merge postów ;_____;
Jest, pod warunkiem że admin/mod połączy :P

Na wystawie rok temu bawiłem się Thinkpadem 380XD lub Z z PII 233Mhz i 32MB Ramu + Win 98 od szefa procompu. Miałem zrobić mu formata, ale uznałem że szkoda. System nie był reinstalowany od 2000 roku, na dysku była masa oprogramowania do obsługi apteki i bazy danych leków. Sam komputer nie do zajechania, no ale ultrabook to to nie jest, ledwo doniosłem do domu.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i9-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Radeon RX 570 2GB MSI Armor + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 176
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
    Linux Opera

Post11 cze 2016, 14:17

Bardzo fajnie się to kręci, daje radę na 4GHz na 1.3625V, ale system nie odpala. Może kiedyś sprawdzę wyżej
Narzędzia typu CPU-Z na linuxa są dość różnorodne - W każdym denerwuje mnie co innego
Obrazek

A jeżeli chodzi o Thinkpada - Mój egzemplarz ma prawdopodobnie system pierwotny - Windows 95 z Thinkpadowymi narzędziami i Officem 97
Ma 16MB wbudowanego ramu i wolne miejsce na jedną kość, na razie nie rozszerzałem
Nie, nie sprzedam :D
Mam jeszcze drugi podobny, rok młodszy - 1998 zdaje się model 390 - z USB i połamaną obudową przy zawiasach.
380D jest całkiem sprawny - ciężko znaleźć choćby ryskę

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post11 cze 2016, 15:24

Bardzo fajnie się to kręci, daje radę na 4GHz na 1.3625V, ale system nie odpala. Może kiedyś sprawdzę wyżej
No niestety, ale do 4GHz na tym procu trzeba co najmniej to 1.4-1.45V, i to też zależy od rewizji (wystąpił chyba w dwóch), ale nie pamiętam która była lepsza.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post22 cze 2016, 19:54

i3 6100 3.7ghz stock

Obrazek

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post23 cze 2016, 10:21

O nie, pora na zmianę sprzętu, i3 są już szybsze od mojego mobilnego i7.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post23 cze 2016, 13:10

Czy Ty przypadkiem nie masz czterech rdzeni? Stacjonarny i3 jeszcze długo nie dobije do wydajności mobilnych topowych procesorów sprzed kilku lat.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i9-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Radeon RX 570 2GB MSI Armor + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 10 Chrome

Post23 cze 2016, 13:16

Ostatnio myślałem o wymianie mojego leciwego AMD na i3-6100, ale zauważyłem że w grach (a jednak wydajności głównie do gier potrzebuję) zazwyczaj ma wydajność właśnie Phenomów X6.
Obecnie większość oprogramowania bardzo dobrze sobie radzi z wielowątkowością, więc zastanawiam się, kiedy Intel zrezygnuje z produkcji dwurdzeniowców, bo powoli traci to sens.
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post23 cze 2016, 14:49

(a jednak wydajności głównie do gier potrzebuję) zazwyczaj ma wydajność właśnie Phenomów X6
no co Ty. Przecież ta i3 swietnie daje rade w grach:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i3 6100 za 500zl jest swietnym kompromisem pomiedzy cena a wydajnoscia. I osobiscie nie kupilbym i5 skajlaka za tysiaka albo wiecej, bo nie jest tego warty. Najrozsadniejsza obcja jest albo i3 6100 albo i7 2700k.

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post23 cze 2016, 16:23

Czy Ty przypadkiem nie masz czterech rdzeni? Stacjonarny i3 jeszcze długo nie dobije do wydajności mobilnych topowych procesorów sprzed kilku lat.
Cztery rdzenie z HT, nie zwróciłem uwagi, że i3 dalej mają po dwa.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości