Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 14:48

Więc tak to na pewno nie wina systemu, bo na linuxie testowałem i jest to samo.

Problem występuje dość rzadko lecz gdy wystąpi pc zaczyna piszczeć, ciągłym dźwiękiem, i zawiesza cały system, trzeba odczekać z 5 minut by przestało, albo zrestartować, chociaż zwykle kończy się na czekaniu, jest to dość dziwne. Co to może być ?
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post29 lip 2012, 14:55

Może być RAM, dysk, może być zasilacz. Może ci się coś grzać.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 15:12

Skanuję dysk HD tune, zobaczymy czy coś znajdzie, tmp, dysku to 42 C. Co do reszty to nie mam programów do tego.
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 15:15

To pobierz i sprawdź, jakie masz temperatury, odkurz wiatraczki i obudowę oraz napisz, jaki masz zasilacz. Nikt nie jest jasnowidzem.
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 15:18

Zanim zasyfię pc programami, sprawdzę czy to nie dysk, tak więc wszystko po kolei, to się nazywa dedukcja.
Zasilacz Feel2 400W może i lipny ale starcza, ostatni się spalił jak dostał 2 fazy zamiast jednej :rotfl:
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 15:47

witam, sam miałem z tym problem, ja rozwiązałem go po części:P

1. Sprawdź temperatury w Biosie. Jeśli są one powyżej 55 stopni, musisz zadbać o obniżenie tejże temperatury. Jeśli masz taką możliwość, nastaw prędkości obrotowe wentylatorków na maksimum.
2. Również w Biosie sprawdź napięcia poszczególnych linii. Bezpieczne są odchyły ~5% od wartości nominalnej (radzę spojrzeć do Mr. Googla z tą sprawą). Na wszelki wypadek skorzystaj z zasilacza np. kolegi, z jednej z polecanych marek hardware/czarna-lista-zasilaczy-atx-t2611.html
3. Jeśli to nie pomoże, zmniejsz mnożnik procesora, ewentualnie FSB.
4. Gdyby i to nie pomogło, spróbuj pożyczyć od kogoś pamięci RAM i zamontuj je zamiast Twoich. Sprawdź swoje kostki MemTestem.
5. Natomiast jeśli i to będzie nieskuteczne, podejrzewam awarię płyty głównej. Tu już nie jestem w stanie pomóc :wstyd:

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post29 lip 2012, 15:53

2. Również w Biosie sprawdź napięcia poszczególnych linii.
Ja jednak poleciłbym do tego użycie miernika.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 15:56

Tak, ale to już przy okazji, jak sprawdza temperatury. A temperatury polecam tam sprawdzić, bo nie ma lepszej chyba alternatywy, bo nie każdego stać na miernik temperatury jak używają na filmikach overclockerskich z Tom`s Hardware`u.

Rublik

Moderator
Posty: 2858
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 16:04

Sądzę, że dysk lub ram ma jakieś bady, albo zasilacz zbrickowany.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 17:55

Dysk 6 letni, no prawie 7 ale działa, z testu HD tune wynika że jest ok, co do temperatury , to macie screen
Capture.JPG


Mam jescze wentylator od starego celerona, wiec jakby co mogę go podpiąć jak dodatkowe chłodzenie. :D
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 18:05

Sprawdź woltomierzem albo BIOSem wartość 12V, bo na tym screenie jest przekłamana. Jeśli w BIOSie pokaże źle, to istnieje podejrzenie, że uszkodzony czujnik napięcia.

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 18:12

Obciążyłem go tak że się ciął, a teraz jest na normalnym poziomie do dalej się trochę dławi

screen, luknę do biosu i zapodam temperaturę
Capture3.JPG
w stresie - ps. 20 zakładek na yt i Firefox tnie, wywala flasha :D
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 18:22

Powtórzę, napięcie 12V. Chodzi mi o tą wartość:
Obrazek

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 8 Firefox

Post29 lip 2012, 18:35

Zapodaję całą listę

Vcore 1.268 V
DDR18 V 1.904V
+3.3V 3.396V
+12V 12.239V

Current CPU Temperature 42 C
Current CPU Fan Speed 1923 RPM
Current System FANS Speed 0RPM

CPU Warning Tempereture 60C


CPU Clock 13X
CPU Frequency 2.60 Ghz (200x13)
CPU Host Frequency (Mhz) 231
Memory Frequency 800
DDR2 Over Voltage Control +0.4V
FSB Over Voltage Control +0.3V
CPU Voltage Control 1.6 V
Normal CPU Vcore 1.28750V

:hyhy:
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lip 2012, 18:37

Przestaw wartość CPU Warning Temperature na Ignored/Disabled albo coś w tym stylu i sprawdź jak będzie chodzić przy dużym obciążeniu :)

Bo możliwe, że po dłuższej pracy może dojść do 60 stopni.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości