Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post30 cze 2012, 11:28

Witam, mam w kompie grafikę Intel GMA950. Gdy miałem Windows XP, było na niej miała ona dostępne 128MB pamięci, a na Vista/7 ma 256MB.
1. Jak na XP osiągnąćprzydzielić karcie 256MB ?
2. Od czego zależą te róznice w ilości dostępnej pamięci ?

nie musiałem, ale nie mogłem się powtrzymać //pisarzksiazkowicz
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post30 cze 2012, 11:44

A nie przypadkiem ilość ramu dla zintegrowanej grafiki ustawia się w biosie?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post30 cze 2012, 12:11

Nie bo przed formatem nic nie przestawiałem. Kolega z GMA950 w laptopie też tak ma.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post30 cze 2012, 12:15

Więc przekaz jest jasny, nie używamy cat killera, bo oprócz śmierci kota grozi to ograniczeniem ilości RAMu dostępnego dla zintegrowanej grafy.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 789
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post30 cze 2012, 12:26

Vista/7 ma aero więc pewnie więcej pamięci musi zostać przydzielone dla grafiki. Co do ręcznej zmiany przydzielania pamięci to nawet jeśli się da (nie znam szczerze mówiąc sposobu) to IMO nie ma to sensu, gdyż karta sama dobiera sobie tyle ile potrzebuje. Poza tym, do tej karty można by przydzielić 3479874927MB pamięci, a to nadal będzie gówniana integra...

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post30 cze 2012, 12:35

Aktualnie nawet dobrze śmiga. Większość nowych gier nie działa, ale po wgraniu sterów Sherry 1.3 parę nowszych też chodzi i to całkiem znośnie. Dzięki Sherry 1.3 zaczął nawet działać stary, dobry CoD 2 a inne działające gry się nie ścinają.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1849
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post30 cze 2012, 13:27

To na gma950 nie odpala CoD 2? lol :P
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC + 128GB SSD M2 || Windows 10 Home & Linux Mint 20 - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), gdzieś tam jeszcze leży w szafie:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Mi 9T Pro & Oppo A5 2020

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post30 cze 2012, 13:34

Na zwykłych sterach tylko z 3Danalyzerem a na serach Sherry normalnie.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Series 60 Opera

Post30 cze 2012, 15:24

To na serach się gra? Myślałem że je się spożywa. :trollface:

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Internet Explorer

Post30 cze 2012, 15:46

sterów
nie serów :trollface:
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post30 cze 2012, 15:59

na serach Sherry normalnie.
No chyba nie. :trollface:

Ciastex

Posty: 46
Rejestracja: 10 cze 2012, 0:55
    Linux Opera

Post30 cze 2012, 16:49

na serach Sherry normalnie.
No chyba nie. :trollface:
No, oczy Cię nie zawodzą, też widzę "serach". Swoją drogą, jak to jest grać na serze?
..2@#$!2.asD?.CXdlccccccc
Acc@$^$?ss Vi%^$@#ion at #@$!..dvvvvvsf.!@?
TerM#?nat%@EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeD578$%$#@

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post30 cze 2012, 17:18

Jak najszybciej.

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post30 cze 2012, 17:19

A po overclocku jeszcze szybciej.

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 365
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post30 cze 2012, 17:26

Dopóki Ci komputer nie zacznie ewoluować. :trollface:

Jakby co pytaj tego kolesia

Obrazek

On się zna :hyhy:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości