Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows XP Firefox

Post25 lut 2012, 18:49

bez wymiany tego oleju działa?

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1093
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post25 lut 2012, 18:53

Może pokaż jakieś zdjęcia, jak olej wygląda i w ogóle.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post26 lut 2012, 21:44

Witam.
Dziala i ma sie dobrze. Wymienilem wiadro na pojemnik taki prostokatny o pojemnosci 19 litrow. Roznica jest bo plyta lezy na spodzie. Temp. spadla az o 10 stopni ale tez ma na to wplyw dobre umieszczenie wlotu i wylotu oleju z/do chlodnicy. Olej jest taki jak byl, nie smierdzi. Ale to moze zasluga stosunkowo niskiej temperatury. Ogolnie jestem zadowolony i juz wpadlem na nowe pomysly jak udoskonalic to. Jakbym drugi raz to robil to pomyslal bym o odizolowaniu pompki bo dotyka pojemnika i delikatnie slychac kiedy pracuje, mysle ze troche gąbki rozwiazalo by ten problem. Kolejna rzecz to weze ktore zastosowalem, sa to ladne przezroczyste węże ale maja jedna wade, sa malo elastyczne dlatego nastepnym razem zastosuje bardziej gietkie albo rurke na wzór od tej od odkurzacza zeby dowolnie waz sie formowal tak jak chce.

I tutaj mam pytanie. Zauwazylem ze powoli zaczyna mi sie gromadzic kurz na chlodnicy bo wiatraki wdmuchuja w nia powietrze. Pytanie brzmi : czy gdybym wentylatory umiescil odwrotnie to czy nie kurzylo by sie? Chodzi mi o to ze zamiast wdmuchiwac w finy chlodnicy powietrze lepiej zeby wyciagaly powietrze? bo nie chce tego sprawdzac i bawic sie ze zmiana o 180st. wentylatorow bo u mnie nie wystarczy odkrecic 4 srubek. jesli juz robic to byc pewnym. ma ktos doswiadczenie z wentylatorami aby zmniejszyc gromadzenie sie kurzu i koniecznosc czyszczenia?

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1093
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lut 2012, 21:54

Wydaję mi się że wydmuchiwało by ten kurz który się tam zgromadził.

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lut 2012, 22:03

też się będzie kurzyło, możesz spróbować położyć chusteczkę jako filtr, albo częściej odkurzać w domu :trollface:

BBB

Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2011, 14:04
    Windows 7 Chrome

Post26 lut 2012, 22:04

Witam.
Kolejna rzecz to weze ktore zastosowalem, sa to ladne przezroczyste węże ale maja jedna wade, sa malo elastyczne dlatego nastepnym razem zastosuje bardziej gietkie albo rurke na wzór od tej od odkurzacza zeby dowolnie waz sie formowal tak jak chce.
Chodzi Ci o peszle? Mogą dość znacznie obniżyć wydajność pompy.
I tutaj mam pytanie. Zauwazylem ze powoli zaczyna mi sie gromadzic kurz na chlodnicy bo wiatraki wdmuchuja w nia powietrze. Pytanie brzmi : czy gdybym wentylatory umiescil odwrotnie to czy nie kurzylo by sie? Chodzi mi o to ze zamiast wdmuchiwac w finy chlodnicy powietrze lepiej zeby wyciagaly powietrze? bo nie chce tego sprawdzac i bawic sie ze zmiana o 180st. wentylatorow bo u mnie nie wystarczy odkrecic 4 srubek. jesli juz robic to byc pewnym. ma ktos doswiadczenie z wentylatorami aby zmniejszyc gromadzenie sie kurzu i koniecznosc czyszczenia?
Jak je odwrócisz o 180* i będą ssać, to przecież będą kurz ssać z drugiej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika

Tomartin

Posty: 146
Rejestracja: 06 cze 2011, 20:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lut 2012, 22:26

U mnie działa bez wymiany oleju :) Nakryte, kurz nie ma prawa dostać się do środka, gdybym miał sieciówkę podłączył bym go do internetu, niestety nie posyiadam takowej :(
Co do zakurzonej chłodnicy hmmm, są specjalne filtry na wentylatory, od biedy możesz uzyć gazy ( tak takie coś z czego opatrunki sie robi, też fajnie wyłapuje i zatrzymuje kurz, (sprawdzone ))
Spoiler
Pokaż

  • "Clockwork" - AMD Athlon Xp 2800 + 768 MB RAM DDR1|Grafika - GeForce 6200 256 Mb|HDD Seagate 250 Gb - Windows 7 SP1
    "Test Computer" - Tualatin 1 Ghz | 640 Mb ram| | GeForce 2 32 Mb| Dysk - Seagate 80 Gb
    Compaq("Kołpak") - Pentium II 400 MHz| 384 Mb ram| Grafika jakaś ATI 4 MB|HDD 30 Gb Samsung - Windows XP SP3
    WorkFlow - Celeron 2,4 GHz| 640 Mb RAM| ATI 9600 256 MB| HDD 250 Gb Seagate - Windows 7 SP1
    Media Center - Pentium III 733 Mhz | 384 Mb RAM|Grafika GeForce FX 5200 128 Mb| Hdd Samsung 20 Gb
    Oil Computer - Celeron 466 MHz| 32 Mb RAM| Grafika jakaś Nvidia 32 Mb| HDD 4 Gb - Windows XP SP3
    "PI Lite"- Pentium I 133 MHz| 16/32 MB RAM|Grafika ATI VGA|HDD "Kawior" 2 Gb - Systemu na razie brak

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post26 lut 2012, 23:17

Tak, chodzi mi o peszle. Oczywiste jest ze wydajnosc spadnie ale ta pompa co ja mam teraz ma 1400l/h i 1.73m slupa wody i jest naprawde malenka. Po wakacjach jak bede zalewal cos mocniejszego to moze kupie mocniejsza pompe ale mysle ze ta co mam teraz jest wystarczajaca nawet jak wymienie weze.
Co do kurzu to nie ma dramatu. Po 2 miesiacach deliaktnie widac ze za wentyaltorami finy sa deliatnie zakurzone, jest tego na tyle malo ze nie ma sie czym przejmowac na razie, zastanawialem sie czy lepiej jak wentyaltory zasysaja powietrzy czy wdmuchuja, ale narazie musi byc tak jak jest.
W pokoju mam akturalnie 28 st. a za oknem snieg :). ciekawe co bedzie w lecie. Planuje na nowym kompie zdemontowac te dwa wentyaltory 22cm i zamontowac 10 wentylatorow 12x12cm, tak azeby wpelni wykorzystac powierzchnie oddawania ciepla chlodnicy. temp oleju powinna jeszcze bardziej spasc no i temp. w pokoju rowniez :)

pozdro

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post26 kwie 2012, 20:21

Siemano.
Aktualizuje info o moim pershingu. Wczoraj zamowilem termostat, dzisiaj lutownice, kable itd. po niedzieli jak mi to przyjdzie i poskladam wprowadze pelna automatyke do mojego badz co badz ale kompa. Plan jest taki ze pompa bedzie sama sie wlaczac i wylaczac w zaleznosci od temp. Takie rozwiazanie przedłuży zywotnosc pompy i czasami zlikwiduje malo slyszalne drgania jakie pompka wywołuje, no i sam pobor pradu minimalnie spadnie bo pompa nie bedzie chodzic na okraglo.
termostacik jest maly, zgrabny i co najwazniejsze ladny w prownanu do innych gdzie elektronika jest na wierzchu, pieknie bedzie sie komponowal na monitorze albo obok glosnikow

Obrazek

po niedzieli napisze jak to chodzi po podlaczeniu.

pozdro

Awatar użytkownika

Tomartin

Posty: 146
Rejestracja: 06 cze 2011, 20:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post30 kwie 2012, 23:05

No, no klawy pomysł. Też mam niecne plany, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak na rrazie wychodzi brak kasy...
Spoiler
Pokaż

  • "Clockwork" - AMD Athlon Xp 2800 + 768 MB RAM DDR1|Grafika - GeForce 6200 256 Mb|HDD Seagate 250 Gb - Windows 7 SP1
    "Test Computer" - Tualatin 1 Ghz | 640 Mb ram| | GeForce 2 32 Mb| Dysk - Seagate 80 Gb
    Compaq("Kołpak") - Pentium II 400 MHz| 384 Mb ram| Grafika jakaś ATI 4 MB|HDD 30 Gb Samsung - Windows XP SP3
    WorkFlow - Celeron 2,4 GHz| 640 Mb RAM| ATI 9600 256 MB| HDD 250 Gb Seagate - Windows 7 SP1
    Media Center - Pentium III 733 Mhz | 384 Mb RAM|Grafika GeForce FX 5200 128 Mb| Hdd Samsung 20 Gb
    Oil Computer - Celeron 466 MHz| 32 Mb RAM| Grafika jakaś Nvidia 32 Mb| HDD 4 Gb - Windows XP SP3
    "PI Lite"- Pentium I 133 MHz| 16/32 MB RAM|Grafika ATI VGA|HDD "Kawior" 2 Gb - Systemu na razie brak

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    J2ME Opera

Post01 maja 2012, 9:46

A jak tam twój olej Martin?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post12 maja 2012, 19:38

Siema.
No i jak mowilem tak zrobilem tylko ze udoskonalilem pomysl o dodanie voltomierza ktory ma za zadanie glownie dodawac walorów estetycznych bo to ze pompa jest na 230V to ja wiem. No ale co tam :)
Jeszcze mam problem z ustawieniem termostatu zeby wlaczal sie wtedy kiedy ja chce ale to kwestia czasu. Ponizej zdjecie pogladowe jak to wyglada:

Obrazek

mam slabe swiatlo w pokoju, w dzien wygladalo by to duzo lepiej.

Pozdrawiam kucma

Awatar użytkownika

Tomartin

Posty: 146
Rejestracja: 06 cze 2011, 20:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post27 maja 2012, 14:42

Po wakacjach pomalutku będzie można szukać bloków wodnych i myśleć nad chłodzeniem, już dłuższy czas chodzi mi to po głowie. Pochwal się jak tam Twoja maszyna :>?
Spoiler
Pokaż

  • "Clockwork" - AMD Athlon Xp 2800 + 768 MB RAM DDR1|Grafika - GeForce 6200 256 Mb|HDD Seagate 250 Gb - Windows 7 SP1
    "Test Computer" - Tualatin 1 Ghz | 640 Mb ram| | GeForce 2 32 Mb| Dysk - Seagate 80 Gb
    Compaq("Kołpak") - Pentium II 400 MHz| 384 Mb ram| Grafika jakaś ATI 4 MB|HDD 30 Gb Samsung - Windows XP SP3
    WorkFlow - Celeron 2,4 GHz| 640 Mb RAM| ATI 9600 256 MB| HDD 250 Gb Seagate - Windows 7 SP1
    Media Center - Pentium III 733 Mhz | 384 Mb RAM|Grafika GeForce FX 5200 128 Mb| Hdd Samsung 20 Gb
    Oil Computer - Celeron 466 MHz| 32 Mb RAM| Grafika jakaś Nvidia 32 Mb| HDD 4 Gb - Windows XP SP3
    "PI Lite"- Pentium I 133 MHz| 16/32 MB RAM|Grafika ATI VGA|HDD "Kawior" 2 Gb - Systemu na razie brak

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post27 maja 2012, 21:16

kogo pytasz?

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1842
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post27 maja 2012, 21:32

Tego co stoi za Tobą.
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC || Windows 10 Home - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), wkrótce pójdzie do Żyda:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro "Kate" & Moto Z2 Play

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości