Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 8 Firefox

Post18 wrz 2011, 19:26

Nie pamiętasz? Chciałeś ją nak**wić do radia ale stwierdziłeś że tu cytat "p***dole nie robie". Potem swoją siatkę nak**wiłem ja. Poza tym nie chwaliłeś się że masz nak**wioną!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post18 wrz 2011, 19:28

mam ją nak**rwioną od dawna, a to, że nie jest podłączona pod radio nie dyskwalifkuje jej w kwesti nak**wienia!!!!!!11111111111

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 8 Firefox

Post18 wrz 2011, 19:29

Ja też nie podłączałem pod radio tylko pod telewizor :chytry:

Liczy się dobre nak**ienie, nie ważne jak szybko ale ważne jak porządnie! Dlatego polewam jednym France Bleu bez fadingu z pilotem C-QUAM wszystkim posiadaczom porządnie nak**wionych siatek! :piwo:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post18 wrz 2011, 19:31

/me wychylylyla :piwo:

Awatar użytkownika

owoc84

Posty: 1
Rejestracja: 08 cze 2012, 13:42
    Windows 7 Chrome

Post08 cze 2012, 13:58

Cześć!

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
Odkopuje temat, bo jest on najnowszy z wszystkich jakie przeglądałem :)

Próbuje zrobić pin mod swojego Celerona M i coś mi nie wychodzi. Wydaje mi się, że robię wszystko (a w zasadzie jedno) jak należy a FSB nie chce się zmienić.

Laptop Acer Aspire 3620.
Chipset 910GML
Procesor Celeron M 370.

Zamieszczam linki co zrobiłem:
http://postimage.org/image/rcil6lfsx/
http://postimage.org/image/vc1svzagr/
http://postimage.org/image/q4j23v65p/

Jeśli ktoś mógłby rzucić na to okiem i sprawdzić czy jest ok, byłbym bardzo wdzięczny!

Próbowałem z rożnymi grubościami i długościami drutu i za każdym razem zero zmian.

Z góry dzięki za pomoc!

EDIT:
Problem rozwiązany :)
Nie wiem jak ale znalazłem schemat płyty głównej:
http://wenku.baidu.com/view/1874d9620b1 ... 7b45f.html
i doszedłem ze brakuje rezystora R264. Po założeniu zwory mam FSB533. Nareszcie!

Idę oglądać mecz ;)

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    J2ME Opera

Post28 lip 2012, 2:16

A mam takie pytanie odnosnie tego pinmoda.
Mam laptopa (tego Della z podpisu) z Celeronem 380 1.6GHz
Zanim dowiedzialem sie o mozliwosci zrobienia pinmoda krecilem go przez setfsb. Wykrecilem z niego 1.99GHz i pamieci pracowaly z taktowaniem ok. 496MHz przy CL3 (Są to samsungi 533 cl4) i fsb w przyblizeniu 124. Dalej nie moglem krecic, kazda proba = bsod. Okazalo sie ze to pamieci sa blokada, ale jakakolwiek ingerencja w timingi tych pamieci (poluzowanie do cl4) = bsod. Zamontowalem inne pamieci i faktycznie, bez problemu poszlo do fsb blisko 140. Dalej nie wiem co blokowalo, mozliwe ze koniec mozliwosci oc tego procesora. Pytanie moje jest - skoro pinmod podnosi fsb do 133 to co wtedy dzieje sie z pamieciami? Zrobilbym tego pinmoda, ale gorzej bedzie gdy laptop nie wstanie przez za slabe pamieci. Jakie bedzie CL po pinmodzie, dalej CL3 czy plyta sama dobierze CL4?

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5281
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 lip 2012, 3:22

Pamięci dalej mają 400Mhz, pinmod zmienia mnożnik ram:fsb, podnosząc fsb ale nie zmieniając taktowania pamięci ani timingów które pozostają domyślne.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    J2ME Opera

Post28 lip 2012, 3:28

Dzięki za odpowiedź :)

Awatar użytkownika

janko127

Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:51
    Windows 7 Opera

Post23 lut 2013, 18:54

PROSZE O POMOC
robie tak jak w opisie łacze 15-16pin i nic laptop nie chce odpalic na takim ustawieniu co moze byc nie tak???
laptop fujitsu simens amilio pro v8010d procek clercon m 360 1.4ghz
układ graficzny 915GM.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5281
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post23 lut 2013, 23:11

Być może masz pecha i trafiłeś na sztukę która nie odpala przy takim taktowaniu. W moim Acerze padło złącze do matrycy, wysłałem go szymkowi. Laptop pracuje u niego jako serwer już od dobrych kilku miesięcy na tym pinmodzie i jest w pełni stabilny.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 2TB WD Green (Dane) + 1TB WD Blue (VM)
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM HyperX Fury 1600MHz
Intel HD Graphics
SSD OCZ Vertex 4 128GB + Samsung 840 120GB (przełączane między sobą)
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB RAM DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Samsung 840 EVO 250GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD 240GB Kingston A1000 M.2 NVMe
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 500GB Samsung F2G
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

janko127

Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:51
    Windows 7 Opera

Post24 lut 2013, 8:36

jeszcze jedno gdy krece setfsb podkrece go minimalnie o 50mhz to laptop sie zawiesza i nie reaguje! :( jak zmniejsze to to samo

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post24 lut 2013, 12:52

Ale co kręcisz o 50MHz, FSB czy taktowanie procesora? Jesteś pewien, że wybrałeś dobry clock generator który poprawnie odczytał informacje?

Awatar użytkownika

janko127

Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:51
    Windows 7 Opera

Post24 lut 2013, 13:37

no wlasnie nie mam pojecia czy dobrze wybralem
chipset: i915GMS/1910GML
Southbridge: 82801FBM (ICH6-M)
nie moge nic na ten temat znalesc:(

krece czestotliwoscia mhz
z 1400 dochodzi do 1430 i zwiech nie da sie nic zrobic temp 55-60c

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post24 lut 2013, 13:49

Możesz spróbować z innym clock generatorem. Pamiętaj, że nieumiejętne użycie tego programu może się źle skończyć..

Awatar użytkownika

janko127

Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:51
    Windows 7 Opera

Post24 lut 2013, 14:17

nie mam siły juz do tego
kupie sobie nowy procesor jakis pentium m 750
dziekuje za pomoc!

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości