Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 14:52

Gdy odpalam kompa wykrywa dysk i naped, ale pozniej scina na amen! I nie idzie dalej, do biosu da sie wejsc, ale zanim znajdzie dysk.
Dysk jest okej, podpinalem pod inna plyte i bylo wsio okey.

Co mam zrobic by komp wstal?

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\GDAŃSK partition(2) WARSZAWA
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post03 paź 2010, 15:02

Zacina dużo nam nie mówi. Powiedz dokładniej, co się dzieje. Czarny ekran, tablica POST, czy cały czas ekran powitalny, tam gdzie masz napisany model procesora + ilość RAM'u ?
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows 7 Opera

Post03 paź 2010, 15:04

Odlącz wszystko na IDE, SATA i USB i sprawdź, czy dojdzie do napisu że nie ma z czego zabootować.
Sprawdź ramy na innej płycie.
Zresetuj CMOS (wyjęcie bateryjki na godzinkę ew. zworka).
nie wiem

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post03 paź 2010, 15:08

Możliwe, że jeżeli dysk i napęd są na ATA, może występować problem zworek - np. obydwa urządzenia mają ustawioną zworkę na master, a są podpięte jedną taśmą.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 15:20

Ciagle mam ten ekran gdzie sa podane dane dotyczace procka i ramu.
Resetowalem bios
Odłączyłem zbedne komponenty,
RAM ok.

Wiec?

Odłączyłem wszystko i "zacina" sie w tym samym momencie tj zaraz po wykryciu (sprawdzeniu) sprzętu. Nie mogę po tym wejść do biosu i capsy też nie działają.

//Naucz się pisać poprawnie po Polsku! // Onset aka Drevny Kocur.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1149
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post03 paź 2010, 15:59

Wyjmij 1 kość ramu.
Komputer do pracy: Intel Core i9 9900 | MSI MEG Z390 ACE | 32 GB RAM DDR4 | GeForce 1060 6 GB | Samsung 860 EVO 512 GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 2x Seagate 7200.14 1000 GB | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro 15 Retina Mid 2014: Intel Core i7 4770HQ | 16 GB RAM DDR3 | Intel Iris Pro | GeForce 750M 2 GB | SSD 512GB
+ iPhone Xr 64GB

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 16:24

Juz wyjmowalem. I nic.

Dosc dlugo szuka dyskow

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows 7 Opera

Post03 paź 2010, 16:32

Odłączałeś dyski i napędy? WSZYSTKIE dyski i napędy. Zmierz napięcia miernikiem. Sprawdź kondensatory na płycie.
nie wiem

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 16:38

Tak wszystkie. Zaden kondensator nie wyglada zle, a nie mam aktualnie przy sobie takiego miernika.

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows 7 Opera

Post03 paź 2010, 16:48

Na którym komputerze to ci się dzieje? Jak na drugim z sygnaturki to wsadź do niego duronka.
nie wiem

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 16:59

Niestety na pierwszym. Juz nie wiem co mam robic.
To juz od pewnego czasu sie dzialo, ale reset pomagal.

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows 7 Opera

Post03 paź 2010, 17:08

Jaką masz płytę? Może Athlon by odpalił? Jakby co, mam na zbyciu Abita AN7.
nie wiem

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    J2ME Opera

Post03 paź 2010, 17:20

Podaj specyfikacje tego Abita i ile bys chcial za niego.
Jakas VIA. Athlon nie odpala.
Nie wiem czy to ma cos do rzeczy ale Duron jest ukruszony. Dosc duzo, ale normalnie wstawal.

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 365
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post03 paź 2010, 19:40

Zobacz, czy chłodzenie może się poluzowało lub czy gdzieś na ścieżkach (oczywiście płyty głównej) nie ma rys ani pęknięć

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post03 paź 2010, 20:25

Jestem prawie pewien że to procek nawalił. Jutro ide do kolegi robić testy. Szkoda że akurat teraz nawalił :/

Kurde nie łape tego kompa. Raz wstaje raz nie. Raz juz ma sie ładowac za drugim razem mu sie odechciewa.
Gorzej niż z laska :P

Komp sie włączył (wkońcu -,-), ale dałem mu chwile wytchnienia. I zaskoczył za pierwszym razem!
Najgorsze jest to że jak jutro go bede chiał odpalić po szq to nie bedzie mowy o natychmiastowym starcie...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości