Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post04 wrz 2015, 15:00

Jak wiecie przymierzam się do wykonania tego moda :) Zamieszcze tutaj mały worklog wraz z testami serwerowego, zmodyfikowanego Xeona na LGA775.
Na początek - jak zmostkować piny na CPU:
Obrazek
(grafika przygotowana na bazie tutoriala z PurePC, bardziej czytelna).
Modyfikacja socketu: Obrazek (wycinamy ząbki pozycjonujące zaznaczone na foto)
Zakładamy procesor, i montujemy resztę sprzętu. Jeśli procesor zachowuje się stabilnie i ma normalne temperatury, nie musimy wgrywać modyfikowanego BIOSu. Jeśli nie, należy wgrać BIOS z mikrokodami Xeonów. Wiele biosów jest dostępnych tutaj: http://genius239239.myweb.hinet.net/771/ Same mikrokody dostępne są tutaj: http://www.delidded.com/lga-771-775-mic ... ocodes.zip
Xeony są kompatybilne z tymi chipsetami: Obrazek Kompendium wiedzy: http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 13:31

Wgrałem zmodyfikowany BIOS z pliku przez @BIOS i Xeon jest wykrywany, ale dalej nic się nie dzieje, POST się nie pojawia. Po zmianie na Core2Duo wszystko jest ok.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post05 wrz 2015, 17:41

Przepraszam za post pod postem, ale się udało :)
Po samodzielnym zmodyfikowaniu BIOSu (nie wolno ufać chińczykom i innym) Xeon ruszył i ma się dobrze :)
Obrazek
Obrazek
Najwyższa zanotowana temperatura w OCCT 50 stopni ;)
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 19:53

Nie mogę edytować posta :(
Obrazek
Adapter prawie niewidoczny, jutro będziemy kręcić ;)
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 22:00

Poradzicie, jak go podkręcić ? Już zapomniałem jak to jest na Gigabyte i Intelu :P
Zasilacz to Chieftec iArena 400W. 40 st. idle na standardowym taktowaniu, 50 st. stres. RAM Kingston PC2-6400U 2x2 GB.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 816
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post05 wrz 2015, 23:52

Ustawiasz napięcia na stałe, zmieniasz dzielnik RAM'u aby miał mniejsze taktowanie i podnosisz FSB. Ot cała filozofia :P

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post06 wrz 2015, 8:59

Znalazłem coś tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2843264.html
Identyczny procesor i płyta główna, inne pamięci. Nie wiem tylko, czy idą mi się podnieść FSB, bo Xeon działa na 1333 MHz.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5405
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows Phone Edge

Post06 wrz 2015, 10:16

A widzi Ci 8GB ramu?
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-11700F 3.6-5Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
Gigabyte Z590 GAMING X
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD Samsung 980 PRO 500GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo FM2 750W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
Quadro K600 1GB :P
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe
HDD 1TB Toshiba
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR6X TG RGB
Windows 11 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Goodram CX400 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Laptop:
Dell Latitude E7240
Core i5-4300U
16GB Ram DDR3 1600Mhz
Intel HD4600
SSD Samsung 860EVO mSATA 250GB
Windows 10


Serwery:

TECHVORTAL-PROD
Dell PowerEdge R720
2x Xeon E5-2650v2 2,6Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
128GB Ram DDR3L ECC FB 1333MHz (16x8GB)
SSD Kingston A2000 1TB NVMe
HDD 4x 1.2TB SAS Dell (PERC H710p RAID 5)
VMware ESXi 6.7

TECHVORTAL-TEST
Dell PowerEdge R710
2x Xeon E5649 2,53Ghz (2 CPU, 6 rdzeni, 12 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD WD 256GB NVMe
HDD 8x 2TB SAS Dell (Perc H700 RAID 5)
VMware ESXi 6.7

NAS:
Core i3-3240T @ 2.90GHz
SuperMicro X9SCL-F
16GB Ram DDR3 ECC 1333MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
TrueNAS 12

Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post06 wrz 2015, 11:07

Próbowałem z trzema kościami i nie widziało.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | Windows 11 Pro
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 15
Serwer: AsRock AD2550-ITX | Intel Atom D2550 | PowerVR SGX545 | 8GB RAM Kingston | WD HDD 500GB | Windows Server 2012 R2 Datacenter
Sieć: Huawei HG8245Q2 | Netia 1Gb/s | RaspberryPi 4
Storage: Seagate BlackArmor NAS 220 | 4TB HDD + 2TB HDD |
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |

Inne sprzęty:
Spoiler
Pokaż
Satelita:
Corab 90cm Black | 2x Inverto Twin Black Premium | LG 55UN71003LB 4K | Philips 43PFS5301 | Octagon SF8008 TWIN 4K 2xDVB-S2X | Formuler F1 Twin | Hot Bird 13E + Astra 19.2E | Cyfrowy Polsat i nc+
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 12.4
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 816
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Wejherowo / Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post06 wrz 2015, 11:21

Znalazłem coś tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2843264.html
Identyczny procesor i płyta główna, inne pamięci. Nie wiem tylko, czy idą mi się podnieść FSB, bo Xeon działa na 1333 MHz.
Jak identyczna, jak w temacie masz GA-P35-DS3R? Z tego co pamiętam, to wziałeś GA-EP31-DS3L :P. Ta na P35 jest dużo bardziej nadająca sie do podkręcania.

Na P31 ciężko może być z OC, mówiłem, ze te płyty do podkręcania się nie nadają, sam chipset jest sporym ogranicznikiem, do tego dochodzi dość słaba sekcja zasilania. Na tej płycie od biedy da się kręcić jakieś Celerony/Pentiumy Dual Core ze względu na wysoki mnożnik (co skutkuje brakiem konieczności dawania ogromnego FSB) i niską prądożerność, ale nie prądożerne Quady/Xeony.

Kiedyś na G31 próbowałem kręcić. Z tego co pamiętam, to stabilność udawało się osiągnąć poprzez... podbijanie szyny PCI-E. Nie wiem jaki to miało wpływ na resztę sprzętu - podobno nie zaleca się podwyższania tego i najlepiej zostawić to na 100MHz, ale nvm. W każdym razie, podbicie tego do wyższych wartości pozwoliło na trochę większe możliwości podniesienia FSB. Może tu także się to sprawdzi, tylko uprzedzam - ogólnie wszędzie się pisze, żeby tego nie ruszać. U mnie przy 105MHz zestaw dalej działał, wyżej nie ryzykowałem ;-)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Phone Edge

Post06 lip 2016, 18:08

Według strony podlinkowanej w pierwszym poście na Asusie P5Q Pro zadziała E5450, ale czy trzeba robić do tego jakieś modyfikacje w biosie?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 209
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
    Windows XP Chrome

Post06 lip 2016, 19:26

Trzeba dograć Microcode xeonów albo ściągnąć niggeryjski bios z wgranym microcodem
Czego ja tam używam:
Spoiler
Pokaż
Główny - Dell Latitude e7270:
Intel Core i5-6300U 2,40 GHz
16GB ram DDR4
Intel HD Graphics 520
Ekran 12.5" 1920x1080
ADATA SX6000 Pro 1TB (ograniczony M.2 na PCIE x2)
Windows 10 Pro

Zapasowy/Dodatkowy - Dell Latitude e6330:
Intel Core i5-3340M 2,70 GHz
6GB RAM DDR3
Intel HD Graphics 4000
Ekran 13" 1366x768
Crucial MX100 SSD 256GB
Linux Mint 20.1 Cinnamon

Lapek w robocie - HP Elitebook 2560p:
Intel Core i3-2330M
4GB RAM DDR3
Intel HD Graphics 3000
Ekran 12" 1366x768
Goldernfir 120GB SSD (Aliexpress)
Windows 10 Pro

2xStacja dokująca Dell PR03X Plus (te z USB 3.0 i 2x Displayport/DVI + VGA)
1. Monitory HP 22" 1680x1050 + Samsung 20" 1600x1200
2. Monitory Medion 22" 1920x1080 + Dell 22" 1680x1050

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Phone Edge

Post06 lip 2016, 20:57

Coś więcej na ten temat? Najlepiej z linkami :]
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Firefox

Post07 lip 2016, 17:54

http://www.delidded.com/how-to-update-c ... -ami-bios/
Od siebie dodam, że najlepiej przed dodaniem microcode usunąć kilka najstarszych wpisów, tak aby "Total Size" było jak najbliższe oryginałowi.
Niggerowy bios do P5Q Pro jest tu https://mega.co.nz/#!XxRzzSZC!cQm4L14ls ... ncOrb0GkyU
Spoiler
Pokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 10 Chrome

Post07 lip 2016, 19:10

O dzięki, ten niggeryjski jest przetestowany?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości