Projekt zmodyfikowanego systemu Longhorn 4074.

jakubekw1997

Posty: 56
Rejestracja: 20 lip 2014, 18:54
    Windows 8.1 Opera

Post05 sie 2014, 15:04

Musisz powiedzieć trzydzieści razy "Nie będę instalował Windows XP na swoim nowym komputerze nadaremno", dać mi screena z innego systemu postawionego na tym lapku i pomodlić się żeby głupota więcej nie ogarnęła twego umysłu. Udzielam rozgrzeszenia.
Sory ale z instalką visty w górę nie było kłopotów . Obecnie działa na siódemce wizualnie przerobionej na LH , no ale na litość boską , to nie to samo co oryginalny Longhorn !!

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post05 sie 2014, 15:13

Sory
Spoiler
Pokaż
Obrazek
Spoiler
Pokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post05 sie 2014, 15:18

Obrazek
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post05 sie 2014, 15:27

Musisz powiedzieć trzydzieści razy "Nie będę instalował Windows XP na swoim nowym komputerze nadaremno", dać mi screena z innego systemu postawionego na tym lapku i pomodlić się żeby głupota więcej nie ogarnęła twego umysłu. Udzielam rozgrzeszenia.
Sory ale z instalką visty w górę nie było kłopotów . Obecnie działa na siódemce wizualnie przerobionej na LH , no ale na litość boską , to nie to samo co oryginalny Longhorn !!
Nie radzisz sobie z instalacją LH -> nie korzystaj z LH -> PROFIT!

jakubekw1997

Posty: 56
Rejestracja: 20 lip 2014, 18:54
    Windows 8.1 Opera

Post09 sie 2014, 21:44

To powie mi jak to zainstalować by działało w 100 procentach bez blue screnow przy instalce ?
Dobrze by było , gdybym wiedział , jak zainstalowac stery sata wraz z LH .

Odpaliło Aero w VMVare Player , paski przezroczyste , tylko czemu nie widzę okien na pulpicie ?!

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post09 sie 2014, 23:23

To powie mi jak to zainstalować by działało w 100 procentach bez blue screnow przy instalce ?
1. Zmień komputer na odpowiedni dla zabawy LH, najlepiej szukaj jakiś gratów z lat 2003-2005.
2. Daj sobie spokój i używaj systemu w wersji stabilnej.
3. Baw się LH w maszynie wirtualnej, mamy 2014 rok i wszystko da się zrobić w VM.

To że masz przezroczysty taskbar nie oznacza że Aero odpaliło, przezroczystość taskbara jest niezależna od Aero. Brak okien na pulpicie oznacza że Aero się wywaliło i nie działa.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i9-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Pro4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
Radeon RX 570 2GB MSI Armor + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Xeon E3-1240 v3 @ 3,4-3,8Ghz + Thermaltake Contac 30
ASRock Z97 Extreme4
16GB Ram HyperX Fury DDR3 1866MHz CL10
Geforce GTX 960 2GB MSI
SSD Kingston A1000 240GB NVMe + Samsung 840 120GB SATA (przełączane między sobą)
HDD 1TB Toshiba P300
SPC Vero L2 500W + SPC Gladius x60
Windows 10 Insider Fast + OS do testów

Testowy-2 (warsztatowy):
Core i5-3450 3,1Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
8GB RAM DDR3 1600Mhz
Geforce GT 710
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
VMware ESXi 6.5

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
12GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Chrome

Post10 sie 2014, 0:57

To powie mi jak to zainstalować by działało w 100 procentach bez blue screnow przy instalce ?
1. Zmień komputer na odpowiedni dla zabawy LH, najlepiej szukaj jakiś gratów z lat 2003-2005.
Pentium 4 by nadał się do tego :P
Moje sprzęty
Pokaż
HP Elite 8200 SFF
i5 2500 - Stock
8GB DDR3
Asus R7 250x 1GB GDDR5
2x500GB HDD
240W HP PSU

jakubekw1997

Posty: 56
Rejestracja: 20 lip 2014, 18:54
    Tapatalk Firefox

Post10 sie 2014, 8:29

Miałem jeden ale zdekompletowany

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Macintosh Chrome

Post10 sie 2014, 11:40

To go skompletuj, ludzie mi za darmo oddają takie komputery, a części do nich to koszt 20-30zł...

jakubekw1997

Posty: 56
Rejestracja: 20 lip 2014, 18:54
    Windows 8.1 Opera

Post10 sie 2014, 17:13

nie da rady , dyski zj***ne a obudowa poszla na zlom .
A co gdybym zainstalował Longhorn na USB ?
Kolejnym razem gdy bede od nowa instalowac Kafla 8.1.1 to sprobuje longhorn'a .

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Macintosh Chrome

Post10 sie 2014, 20:17

@jakubekw1997, przyglądając się twojemu problemowi powróciłem do starych dobrych czasów Longhorna na swoim sprzęcie.

Okazało się, że miałem bardzo podobny problem do twojego, BSODy po instalacji itd.
Wówczas pomogła mi pewna aplikacja, musisz ją uruchomić na Windows XP na sprzęcie na którym planujesz instalować LH, lub jeśli masz tam
Nowszego Windowsa to koniecznie z uprawnieniami administratora.
Elegancką aplikacje znalazłem na zagranicznym forum, delikatnie modyfikuje vendor karty graficznej (LH przy instalacji widzi tę grafikę jako wspieraną przez sterowniki domyślne).
Dzięki temu instalacja LH przebiega prawidłowo. Oczywiście po instalacji LH aero rusza OTB. U mnie działa pięknie, polecam.

I oczywiście na koniec link do tego fixa: http://www24.zippyshare.com/v/53678405/file.html

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Linux Firefox

Post10 sie 2014, 20:39

@jakubekw1997, przyglądając się twojemu problemowi powróciłem do starych dobrych czasów Longhorna na swoim sprzęcie.

Okazało się, że miałem bardzo podobny problem do twojego, BSODy po instalacji itd.
Wówczas pomogła mi pewna aplikacja, musisz ją uruchomić na Windows XP na sprzęcie na którym planujesz instalować LH, lub jeśli masz tam
Nowszego Windowsa to koniecznie z uprawnieniami administratora.
Elegancką aplikacje znalazłem na zagranicznym forum, delikatnie modyfikuje vendor karty graficznej (LH przy instalacji widzi tę grafikę jako wspieraną przez sterowniki domyślne).
Dzięki temu instalacja LH przebiega prawidłowo. Oczywiście po instalacji LH aero rusza OTB. U mnie działa pięknie, polecam.

I oczywiście na koniec link do tego fixa: http://www24.zippyshare.com/v/53678405/file.html
Również polecam.
nie wiem

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1842
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post10 sie 2014, 20:51

Pamiętam jak miałem jeszcze starego, dobrego Klawisza. Jesteś za krótko na tym forum żeby wiedzieć o co chodzi, więc tylko powiem, że to był Acer Aspire 3690 z celeronem m 1.6, 1 GB RAM i integrą GMA950.
Po zaaplikowaniu tego fix'a (dzięki za pomoc na ircu bsys, btw) integra hulała jak złoto, a Aero było od ręki, ze wszystkimi featuresami. Bez tego fix'a nie chciało za Boga ruszyć i też się męczyłem ze BSoD'ami.

Polecam.
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC || Windows 10 Home - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), wkrótce pójdzie do Żyda:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro "Kate" & Moto Z2 Play

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows Vista Firefox

Post10 sie 2014, 21:40

Taak, ten fix nie jeden raz pomogl mi wyjsc z opresji. Longhorn jest strasznie wybredny jezeli chodzi o karty graficzne, zwlaszcza Intela,a ten fix odwala dobra robote. Polecam!

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1093
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post11 sie 2014, 6:45

O kurcze! Dzięki chłopaki, bo sam szukałem jakiegoś sposobu żeby ogarnąć Longhorna dla testu na laptopie mojej siostry, a tutaj mi podsuwacie pod nos :)... Później dam info czy worczy, ale w sumie co może pójść nie tak skoro to do grafik Intela jest.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości