Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1831
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post06 wrz 2015, 13:01

W panelu netiaszrota miałem ustawione szyfrowanie TKIP i AES. Po zmianie na samo AES w końcu się połączyłem. Dzięki za radę więc. :P
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

raficzek74

Zasłużony użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 wrz 2009, 9:39
Lokalizacja: RADOM / dawniej Kołobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post13 wrz 2015, 23:01

Odnośnie WPS w opcjach zapisu ustaw sobie właściwe formaty, odpowiednie dla MSO, a mianowicie: Writer - .docx, Spreadsheets - .exlx, Presentation - .ppt. Zresztą sam wiesz jakie. Zauważyłem, że w Presentation po kliknięciu w "Opcje", program po prostu gaśnie. Jest rada: odpal na nim jakiś plik w PowerPoincie i tak na odpalonym pliku wejdź wtedy w "Opcje". U mnie pomogło. ;) Napisz dalej, co z Twoimi testami i spostrzeżeniami nt. ROSY. :ok:
Who said Windows 7 marks the end for Longhorn?

Mój sprzęt : Lenovo Idea Pad 3000G530; Procesor: Intel Pentium Dual-Core Processor T4200 (2 CPUs) ~2 GHz ; Pamięć: 3 GB RAM; 750 GB HDD; Grafika: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M; System: ROSA DESKTOP FRESH KDE - jako główny system oraz Windows 7 Ultimate x86 - uruchamiany okazyjnie (głównie dla aplikacji, które nie zadziałają mi pod Linuksem).



ROSA DESKTOP FRESH User

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2120
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Linux Firefox

Post08 paź 2015, 21:32

Jeśli ktoś lubi pobawić się dłużej z konfiguracją Linucha to z czystym sumieniem mogę polecić Manjaro. Fork Archa, w 100% z nim zgodny, jedno z nielicznych distro które ma Xfce 4.12, najnowsze fglrx-drivery i 1.7 Xorga w repo. Do niego przepotężna dokumentacja w postaci Manjaro wiki oraz Arch wiki. Dodam, że używamy go w pracy do obsługi 6 monitorów z jakimś leciwym 6-portowym Radeonem, działa fajnie dość. A u mnie się sprawdza.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post08 paź 2015, 21:39

Dłużej z konfiguracją? Przecież to się instaluje i praktycznie od razu działa. Ale mimo wszystko - popieram, jeszcze jakiś czas temu go używałem. Jesli ktoś oczekuje od systemu dużej bazy pakietów i ich aktualność i zarazem nie chce się mu konfigurować GUI, to zdecydowanie jest fajne. Chociaż ja wolałem wersję ze skonfigurowanym Openboxem, ale to kwestia gustu - na kompletnych złomach pokroju Celerona M z 512MB RAM'u działało przyzwoicie. Za XFCE nie przepadam i instaluję je tylko wtedy, gdy już wybitnie nie chce mi się nic sensownego konfigurować.

Ale i tak najfajniejszy pozostanie Arch stawiany od podstaw ;-P

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2120
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post09 paź 2015, 13:13

Dłużej z konfiguracją? Przecież to się instaluje i praktycznie od razu działa. Ale mimo wszystko - popieram, jeszcze jakiś czas temu go używałem. Jesli ktoś oczekuje od systemu dużej bazy pakietów i ich aktualność i zarazem nie chce się mu konfigurować GUI, to zdecydowanie jest fajne. Chociaż ja wolałem wersję ze skonfigurowanym Openboxem, ale to kwestia gustu - na kompletnych złomach pokroju Celerona M z 512MB RAM'u działało przyzwoicie. Za XFCE nie przepadam i instaluję je tylko wtedy, gdy już wybitnie nie chce mi się nic sensownego konfigurować.

Ale i tak najfajniejszy pozostanie Arch stawiany od podstaw ;-P
Oprócz instalacji resztę konfigurujesz od zera, jak Archa. Fajnie, że jest on kompatybilny z nim w 100%, Arch Wiki to potężna baza wiedzy, można z tego cholernie dużo wiedzy uniwersalnej na temat działania samego Linuksa wyciągnąć.
Nie widzę sensu instalowania na i5 z dyskiem SSD i 8 GB RAMu Fluxboksa. Mam trochę zasobów i mogę je pomarnować. A distro znacznie ciekawsze niż oklepany Debian, który de-facto miał problemy (hueh, XFCE w repo stable było stare, zachciało mi się najnowszego, dodałem repo, puściłem apdejta - całe distro się zaktualizowało, zaczął się kabaret z kompatybilnością fglrx-driverów (a raczej jej brakiem), co mi wystarczyło żeby sobie wyrobić odpowiednią opinię o tej dystrybucji), choć nie wysypywał się przy upgradzie kernela jak openSUSE, Fedorę pozostawię bez komentarza - tu nie trzeba było nawet aktualizacji do zajechania systemu.
In-fact, z Manjaro jest więcej zabawy przy konfiguracji niż z takim Debianem, Fedorą czy SLESem. Manjaro nie ma graficznych konfiguratorów. I to mi się w nim podoba w sumie.

Pamiętam jak mając 13, może 14 lat siedziałem i konfigurowałem Slackware'a. To były czasy, gdy drivery zarówno do nVidii, jak i ówczesnego ATi na tą platformę dopiero raczkowały. Brak systemu pakietów nie był miły, dograłem później do tego slapt-get'a, który w sumie był cholernie niestabilny. Taki Arch to przy tym bułka z masłem. :D
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post10 paź 2015, 2:10

Nie widzę sensu instalowania na i5 z dyskiem SSD i 8 GB RAMu Fluxboksa. Mam trochę zasobów i mogę je pomarnować.
Ja też, dlatego bardzo polubiłem się z Plasmą 5, która wbrew pozorom aż tak wymagająca nie jest (u mnie na laptopie chodzi fajnie) a od wersji 5.4 bardzo się ustabilizowała. Do tego ładna, przejrzysta i przede wszystkim nie jest to botnetowe postpecetowe gówno.

O fglrx nawet mi nic nie mów, nadal czekam aż staną się kompatybilne z kernelem 4.2 i przez nie dalej siedzę na jajku 4.1.6, bo update po prostu rozwala wszystko (swoją drogą powiadomienia o zależnościach przy aktualizacji, że pakiet linux-4.2 jest w konflikcie z pakietem linux-4.2 są genialne). W sumie to zaczynam się zastanawiać, czy lada moment nie oleją kompletnie wsparcia dla mojej serii GPU, wtedy będzie bardzo niefajnie.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2120
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post10 paź 2015, 7:29

Nie widzę sensu instalowania na i5 z dyskiem SSD i 8 GB RAMu Fluxboksa. Mam trochę zasobów i mogę je pomarnować.
Ja też, dlatego bardzo polubiłem się z Plasmą 5, która wbrew pozorom aż tak wymagająca nie jest (u mnie na laptopie chodzi fajnie) a od wersji 5.4 bardzo się ustabilizowała. Do tego ładna, przejrzysta i przede wszystkim nie jest to botnetowe postpecetowe gówno.

O fglrx nawet mi nic nie mów, nadal czekam aż staną się kompatybilne z kernelem 4.2 i przez nie dalej siedzę na jajku 4.1.6, bo update po prostu rozwala wszystko (swoją drogą powiadomienia o zależnościach przy aktualizacji, że pakiet linux-4.2 jest w konflikcie z pakietem linux-4.2 są genialne). W sumie to zaczynam się zastanawiać, czy lada moment nie oleją kompletnie wsparcia dla mojej serii GPU, wtedy będzie bardzo niefajnie.
Fakt, Plasmą 5 się chwilę bawiłem, aprobuję. Aczkolwiek mam dość spory sentyment do XFCE, zresztą, mi więcej nie potrzeba tak naprawdę. :)

A jądro 4.2 nie ma przypadkiem wbudowanych sterów do AMD?
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post10 paź 2015, 11:04

A jądro 4.2 nie ma przypadkiem wbudowanych sterów do AMD?
Tak, ponoć ma. Te, które oczywiście u mnie powodują, że wentylatory w laptopie chodzą jak odrzutowiec, a czas pracy na baterii skraca się o połowę. Poza tym, że wydajność jest do niczego, chociaż to akurat najmniejszy problem.

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Linux Firefox

Post10 paź 2015, 11:38

A jądro 4.2 nie ma przypadkiem wbudowanych sterów do AMD?
Tak, ponoć ma. Te, które oczywiście u mnie powodują, że wentylatory w laptopie chodzą jak odrzutowiec, a czas pracy na baterii skraca się o połowę. Poza tym, że wydajność jest do niczego, chociaż to akurat najmniejszy problem.
Mówisz o "AMDGPU" czy starszych "radeon/radeonsi"?
Te drugie są już od dawna, i od kernela 4.0 działają u mnie nawet lepiej, niż fglrx. Nie mówię tu o wydajności w grach, nie testowałem na wymagających tytułach. Natomiast nowych "amdgpu" jeszcze nie testowałem.
Obrazek
nie wiem

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post10 paź 2015, 12:12

Mówiłem akurat o radeonsi. Tych pierwszych także nie testowałem, AMDGPU w ogóle pasują do mojego modelu?

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Linux Firefox

Post10 paź 2015, 12:21

Mówiłem akurat o radeonsi. Tych pierwszych także nie testowałem, AMDGPU w ogóle pasują do mojego modelu?
ATI Mobility Radeon HD5650 1GB
Nie sądzę. Miałeś kiedyś chyba nowszego Radeona i jakoś to o nim pomyślałem :P
nie wiem

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 747
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Chrome

Post10 paź 2015, 12:24

Nie bardzo nowszego, bo HD6970 w kompie, czyli w sumie odgrzewany kotlet, ale już się go pozbyłem :P

Cóż, w takim razie zostanę przy fglrx. Z wydajnością i ich działaniem jak już się je uda zainstalować, to nie jest źle, chociaż prędkość ich rozwoju jest po prostu dobijająca.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2120
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post10 paź 2015, 12:53

Ja używam FGLRX i chodzą całkiem nieźle z R9 270X. Ale to nijak ma się do działania na mobilnych komputerach, gdzie wydzielanie ciepła, hałasu i oszczędność energii jest najważniejsza. Fakt.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post30 gru 2015, 22:25

Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

moltoallegro

Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2016, 23:03
Lokalizacja: Wroclaw
    Linux Chrome

Post13 lut 2016, 11:47

a ja uwazam ze i windows i linux sa spoko, zalezy jak komu wygodnie.
w moim przypadku zrezygnowalam z windowsa 10 i mam od pol roku ArchLinuxa, owszem czasem czuje sie przy nim jak zagubiona owieczka, ale wszystkiego mozna sie nauczyc .

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości