Strona 1 z 1

Serwer maila na Debianie Testing - dovecot-core

: 17 gru 2014, 11:38
autor: funcek
Siemanko. Tak sobie dzisiaj wpadłem w myśl, że może by tak postawić serwer maila na swoim chujronie. W myśl wszelkich tutoriali instalowałem postfix'a i pakiety dovecota, w tym najważniejszy, bez których pozostałe nie ruszą - dovecot-core.
Niestety, przy instalacji tego pakietu dpkg napotyka błąd, przez co instalacja się nie powodzi.

Oto kod błędu:

Kod: Zaznacz cały

(Odczytywanie bazy danych ... 258411 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../dovecot-core_1%3a2.2.13-6_amd64.deb ... Rozpakowywanie pakietu dovecot-core (1:2.2.13-6) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.7.0.2-4)... Konfigurowanie pakietu dovecot-core (1:2.2.13-6) ... insserv: warning: script 'vnc4server' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'x11vnc' missing LSB tags and overrides Job for dovecot.service failed. See 'systemctl status dovecot.service' and 'journalctl -xn' for details. invoke-rc.d: initscript dovecot, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania pakietu dovecot-core (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: dovecot-core E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Failed to perform requested operation on package. Trying to recover: Konfigurowanie pakietu dovecot-core (1:2.2.13-6) ... insserv: warning: script 'vnc4server' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'x11vnc' missing LSB tags and overrides Job for dovecot.service failed. See 'systemctl status dovecot.service' and 'journalctl -xn' for details. invoke-rc.d: initscript dovecot, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania pakietu dovecot-core (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: dovecot-core Wciśnij return.
Any ideas?

#EDIT
Dobra, chyba póki co to ogarnąłem. Użycie polecenia 'journalctl -xn' podpowiedziało mi, że problem tkwi w konfiguracji SSL w ścieżce ' /etc/dovecot/conf.d/10-ssl.conf', linia 12. Wyłączyłem póki co SSL i konfiguracja przeszła pomyślnie.