Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

djdeejay

Zasłużony użytkownik
Posty: 491
Rejestracja: 28 lip 2008, 13:36
Lokalizacja: Rupniów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post22 lis 2008, 17:41

Tak więc szukam progsów i sysów i nagle natkłem się na fajny opis (szczególnie ostatni punkt) :P

Krótka instrukcja instalacji:

1.Wypalamy plik ISO
2.Ustawiamy w BIOSie bootowanie na DVD
3.Czekamy aż pliki się załadują (ok 2-3 min)
4.Wybieramy język
5. Z menu Narzędzia]Narzędzie dyskowe
Mac OS X 10.5.2 Kalyway Intel & AMD PL
6.Wybierz z lewej listy DYSK (nie partycje) na którym chcesz zainstalować system
7.Następnie z zakładek wybierz Partycje
8.Uporządkuj sobie partycje wg. swojego upodobania
9.Wybierz opcje i zaznacz "Główny rekord rozruchowy"
10.Wybierz partycje
11.Kliknij Dostosuj
a)wybierz składniki do zainsalowania
12.Komputer powinien się uruchomić ponownie po zakończeniu instalacji.
13.Wyjmij dysk DVD z napędu
14.Ciesz się z działającego Leoparda Wink
15.Zakup oryginalną wersję
Spoiler
Pokaż
-Główny:
--CPU: AMD Phenom X4 9500+ 2.21GHz @2.5GHz,
--RAM: 4GB DDR2,
--GPU: nVidia 250GTS 1GB,
--HDD: Seagate 1TB (150-200mb/s) + 4 jakieś inne :)
--Płyta Główna: Asus M2N-VM HDMI,
--Audio: SoundBlaster Audigy 2 ZS + 4.0 Speakers
--Zasilacz: Deus M1 550W modularny,
--System: Windows 7 64 SP1

-Główny 2 (Stary służbowy z pracy):
--CPU: AMD Athlon X2 5000+ 2.6GHz,
--RAM: 2GB GoodRam DDR2,
--GPU: nVidia GeForce 9400GT 1GB GDDR3,
--HDD: WD 80GB SATAII + Maxtor 160GB SATAII + Seagate 160GB ATA,
--Płyta Główna: Gigabyte M61PME-S2,
--Zasilacz: ModeCom Feel III 350W,
--System: OS X 10.6.8 + Windows 7 64Bit


-Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000:
--CPU: Intel Celeron M 1.7GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel Extreme 2,
--HDD: Hitachi 120GB,
--OS: Windows XP Professional Norsk

-MacBook (eMachines E510):
--CPU: Intel C2D T5750 2GHz,
--RAM: 3GB DDR2 Samsung,
--GPU: Intel GM965 (X3100) 256MB,
--HDD: Hitachi 320GB SATA
--Płyta Główna: Intel Chipset 965,
--OS: OS X 10.7.5 64bit + Windows 7 64bit

-Server:
--CPU: AMD Sempron 3000+ 1.8Ghz,
--RAM: 4x512MB DDR Nanya 400,
--GPU: ATI Radeon HD2600XT 512MB, AGPx8,
--HDD: Samsung 250GB ATA + Seagate 250GB SATA + Samsung 80GB ATA + Samsung 160GB ATA
--Płyta Główna: Gigabyte K8VT800 Triton,
--Zasilacz 400W Modecom Feel III,
--OS: Win 10

-Japko:
--CPU: Intel Celeron 2x3.2GHz,
--RAM: 2GB DDR2 Kingston,
--GPU: nVidia 7300GT 256MB PCI-E,
--HDD: WD 80GB + Seagate 160GB,
--Płyta Główna: Intel DQ965GF,
--Zasilacz 350W Modecom Feel I,
--OS: OS X 10.6.8

-FL Studio:
--CPU: AMD Athlon 64 4800+ 2.5GHz,
--RAM: 2GB Kingston DDRII 667,
--GPU: GeForce 8600GT 512mb PCI-E odgrzewana,
--HDD: WD 160GB SATAII HP,
--Płyta Główna: Gigabyte M55plus-S3G,
--Zasilacz 350W Modecom Feel II,
--OS: Windows 7

-Backup:
--CPU: Intel Pentium III 1GHz,
--RAM: 512MB Kingston DDRI,
--GPU: GeForce 5200 FX 128mb AGP,
--HDD: WD 80GB ATA,
--Płyta Główna: Asrock (???),
--Zasilacz 300W Modecom Feel,
--OS: Windows Me

-HP NX6110:
--CPU: Intel Celeron 1.4GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel 915,
--HDD: Hitachi 40GB,
--OS: OS X Tiger 10.4.11

djunia

Posty: 32
Rejestracja: 20 sie 2008, 20:40
Lokalizacja: Ropa
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post23 lis 2008, 22:51

Wiesz może gdzie można pobrać działające ISO Leoparda albo chociaż Tigera? Kiedyś ściągłem i za nic nie chciało się nawet zbootować do instalatora (a próbowałem na kilku kompach). Postawię piwo jeśli się zainstaluję :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows Vista Internet Explorer 7

Post24 lis 2008, 14:19

Wiesz może gdzie można pobrać działające ISO Leoparda albo chociaż Tigera? Kiedyś ściągłem i za nic nie chciało się nawet zbootować do instalatora (a próbowałem na kilku kompach). Postawię piwo jeśli się zainstaluję :)
Nie da rady jeśli nie masz SSE2. Ten sam problem miałem i doszedłem do tego wniosku po kilkudziesięciu próbach...
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

djdeejay

Zasłużony użytkownik
Posty: 491
Rejestracja: 28 lip 2008, 13:36
Lokalizacja: Rupniów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post24 lis 2008, 14:53

Wiesz może gdzie można pobrać działające ISO Leoparda albo chociaż Tigera? Kiedyś ściągłem i za nic nie chciało się nawet zbootować do instalatora (a próbowałem na kilku kompach). Postawię piwo jeśli się zainstaluję :)
Ja mam leoparda, bodajże ściągłem z strony projektu, ale mimo że mam SSL2 to wysadza błąd przy instalacji, bo na AMD x86 nie odpali
Spoiler
Pokaż
-Główny:
--CPU: AMD Phenom X4 9500+ 2.21GHz @2.5GHz,
--RAM: 4GB DDR2,
--GPU: nVidia 250GTS 1GB,
--HDD: Seagate 1TB (150-200mb/s) + 4 jakieś inne :)
--Płyta Główna: Asus M2N-VM HDMI,
--Audio: SoundBlaster Audigy 2 ZS + 4.0 Speakers
--Zasilacz: Deus M1 550W modularny,
--System: Windows 7 64 SP1

-Główny 2 (Stary służbowy z pracy):
--CPU: AMD Athlon X2 5000+ 2.6GHz,
--RAM: 2GB GoodRam DDR2,
--GPU: nVidia GeForce 9400GT 1GB GDDR3,
--HDD: WD 80GB SATAII + Maxtor 160GB SATAII + Seagate 160GB ATA,
--Płyta Główna: Gigabyte M61PME-S2,
--Zasilacz: ModeCom Feel III 350W,
--System: OS X 10.6.8 + Windows 7 64Bit


-Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000:
--CPU: Intel Celeron M 1.7GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel Extreme 2,
--HDD: Hitachi 120GB,
--OS: Windows XP Professional Norsk

-MacBook (eMachines E510):
--CPU: Intel C2D T5750 2GHz,
--RAM: 3GB DDR2 Samsung,
--GPU: Intel GM965 (X3100) 256MB,
--HDD: Hitachi 320GB SATA
--Płyta Główna: Intel Chipset 965,
--OS: OS X 10.7.5 64bit + Windows 7 64bit

-Server:
--CPU: AMD Sempron 3000+ 1.8Ghz,
--RAM: 4x512MB DDR Nanya 400,
--GPU: ATI Radeon HD2600XT 512MB, AGPx8,
--HDD: Samsung 250GB ATA + Seagate 250GB SATA + Samsung 80GB ATA + Samsung 160GB ATA
--Płyta Główna: Gigabyte K8VT800 Triton,
--Zasilacz 400W Modecom Feel III,
--OS: Win 10

-Japko:
--CPU: Intel Celeron 2x3.2GHz,
--RAM: 2GB DDR2 Kingston,
--GPU: nVidia 7300GT 256MB PCI-E,
--HDD: WD 80GB + Seagate 160GB,
--Płyta Główna: Intel DQ965GF,
--Zasilacz 350W Modecom Feel I,
--OS: OS X 10.6.8

-FL Studio:
--CPU: AMD Athlon 64 4800+ 2.5GHz,
--RAM: 2GB Kingston DDRII 667,
--GPU: GeForce 8600GT 512mb PCI-E odgrzewana,
--HDD: WD 160GB SATAII HP,
--Płyta Główna: Gigabyte M55plus-S3G,
--Zasilacz 350W Modecom Feel II,
--OS: Windows 7

-Backup:
--CPU: Intel Pentium III 1GHz,
--RAM: 512MB Kingston DDRI,
--GPU: GeForce 5200 FX 128mb AGP,
--HDD: WD 80GB ATA,
--Płyta Główna: Asrock (???),
--Zasilacz 300W Modecom Feel,
--OS: Windows Me

-HP NX6110:
--CPU: Intel Celeron 1.4GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel 915,
--HDD: Hitachi 40GB,
--OS: OS X Tiger 10.4.11

Awatar użytkownika

MOSZEUSZ

Posty: 586
Rejestracja: 08 lut 2008, 17:44
Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Kontakt:
    Windows XP Firefox

Post24 lis 2008, 16:18

bo na AMD x86 nie odpali
Czyli mi na tym P4 będzie działać :?:
PC #1: Intel Celeron DC e3400 2.6ghz@3,46ghz, 2,5GB RAM DDR2 667, Intel x3100,Samsung 1TB, Gigabyte GA-G31M-ES2L, MS Windows 8 Enterprise x86
PC #2: Intel Core2 Quad q6600 2.4ghz, 3GB RAM DDR2 667, MSI GeForce 9600GT 512MB GDDR3 PreOC, Samsung 1TB, Gigabyte GA-G33M-DS2R, M$ Windows 7 Ultimate x64 PL.
Laptop [ACER 8572G]: Intel Core i3-370M @ 2.4ghz, 4GB RAM DDR3 1333, GeForce GT330M [GPU: 575mhz@650mhz / MEM: 1580mhz@1800mhz],HDD 320GB, MS Windows 8 Enterprise x64
Obrazek

djunia

Posty: 32
Rejestracja: 20 sie 2008, 20:40
Lokalizacja: Ropa
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post24 lis 2008, 18:11

Wiesz może gdzie można pobrać działające ISO Leoparda albo chociaż Tigera? Kiedyś ściągłem i za nic nie chciało się nawet zbootować do instalatora (a próbowałem na kilku kompach). Postawię piwo jeśli się zainstaluję :)
Nie da rady jeśli nie masz SSE2. Ten sam problem miałem i doszedłem do tego wniosku po kilkudziesięciu próbach...
W tym rzecz, że mam SSE2, a nawet SSE3... A próbowałem także na komach o wiele lepszych od mojego i dalej kicha. Szkoda mi prądu na ściąganie kilku kolejnych giga które wylecą na krążku za okno. Wystarczy, że już jest ponad 200zł za prąd miesięcznie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows XP Opera

Post24 lis 2008, 18:20

A czy to u mnie odpali?
PS:Djunia, co ja widzę - raggamuffin ? lubisz reggae?
nie wiem

Piotr

Posty: 20
Rejestracja: 02 wrz 2008, 19:01
    Windows Vista Firefox

Post24 lis 2008, 18:29

Skąd można ściągnąć os x? Na pentium dual core chyba będzie działał?

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post25 lis 2008, 15:00

Ja mam leoparda, bodajże ściągłem z strony projektu, ale mimo że mam SSL2 to wysadza błąd przy instalacji, bo na AMD x86 nie odpali
Nie gadaj głupot. Leopard i Tiger doskonale działają na platformie AMD.

//Racja, zwracam honor, faktycznie działają a błąd u mnie spowodowany jest czym innym :) Piwo na zgodę :P ~ djdeejay

Skąd można ściągnąć os x? Na pentium dual core chyba będzie działał?
Sciągnij z torrenta albo Milestone.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

djunia

Posty: 32
Rejestracja: 20 sie 2008, 20:40
Lokalizacja: Ropa
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post25 lis 2008, 23:53

Djunia, co ja widzę - raggamuffin ? lubisz reggae?
Ja tam słucham dużo muzy, której nie słychać w radiu zbyt często. Reggae też

A co do tematu, to jakoś udało mi się odpalić instalator Leoparda (ściąganego z peba), ale nie wykryło mi dysku, teraz ciągne iDeneb z torrenta i zobaczymy co z tego wyjdzie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows XP Internet Explorer 7

Post07 gru 2008, 21:36

Znajdź Hackintosha i zainstaluj... zwykłego Mac OS X nie zainstalujesz.....
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

djdeejay

Zasłużony użytkownik
Posty: 491
Rejestracja: 28 lip 2008, 13:36
Lokalizacja: Rupniów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post08 gru 2008, 14:14

Znajdź Hackintosha i zainstaluj
To jeszcze coś nowego? Bo słyszalem o Tigerze na PC tylko niewiem czy to jest to samo co ten Hackintosh. Nie słyszalem o nim jeszcze :)
Spoiler
Pokaż
-Główny:
--CPU: AMD Phenom X4 9500+ 2.21GHz @2.5GHz,
--RAM: 4GB DDR2,
--GPU: nVidia 250GTS 1GB,
--HDD: Seagate 1TB (150-200mb/s) + 4 jakieś inne :)
--Płyta Główna: Asus M2N-VM HDMI,
--Audio: SoundBlaster Audigy 2 ZS + 4.0 Speakers
--Zasilacz: Deus M1 550W modularny,
--System: Windows 7 64 SP1

-Główny 2 (Stary służbowy z pracy):
--CPU: AMD Athlon X2 5000+ 2.6GHz,
--RAM: 2GB GoodRam DDR2,
--GPU: nVidia GeForce 9400GT 1GB GDDR3,
--HDD: WD 80GB SATAII + Maxtor 160GB SATAII + Seagate 160GB ATA,
--Płyta Główna: Gigabyte M61PME-S2,
--Zasilacz: ModeCom Feel III 350W,
--System: OS X 10.6.8 + Windows 7 64Bit


-Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000:
--CPU: Intel Celeron M 1.7GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel Extreme 2,
--HDD: Hitachi 120GB,
--OS: Windows XP Professional Norsk

-MacBook (eMachines E510):
--CPU: Intel C2D T5750 2GHz,
--RAM: 3GB DDR2 Samsung,
--GPU: Intel GM965 (X3100) 256MB,
--HDD: Hitachi 320GB SATA
--Płyta Główna: Intel Chipset 965,
--OS: OS X 10.7.5 64bit + Windows 7 64bit

-Server:
--CPU: AMD Sempron 3000+ 1.8Ghz,
--RAM: 4x512MB DDR Nanya 400,
--GPU: ATI Radeon HD2600XT 512MB, AGPx8,
--HDD: Samsung 250GB ATA + Seagate 250GB SATA + Samsung 80GB ATA + Samsung 160GB ATA
--Płyta Główna: Gigabyte K8VT800 Triton,
--Zasilacz 400W Modecom Feel III,
--OS: Win 10

-Japko:
--CPU: Intel Celeron 2x3.2GHz,
--RAM: 2GB DDR2 Kingston,
--GPU: nVidia 7300GT 256MB PCI-E,
--HDD: WD 80GB + Seagate 160GB,
--Płyta Główna: Intel DQ965GF,
--Zasilacz 350W Modecom Feel I,
--OS: OS X 10.6.8

-FL Studio:
--CPU: AMD Athlon 64 4800+ 2.5GHz,
--RAM: 2GB Kingston DDRII 667,
--GPU: GeForce 8600GT 512mb PCI-E odgrzewana,
--HDD: WD 160GB SATAII HP,
--Płyta Główna: Gigabyte M55plus-S3G,
--Zasilacz 350W Modecom Feel II,
--OS: Windows 7

-Backup:
--CPU: Intel Pentium III 1GHz,
--RAM: 512MB Kingston DDRI,
--GPU: GeForce 5200 FX 128mb AGP,
--HDD: WD 80GB ATA,
--Płyta Główna: Asrock (???),
--Zasilacz 300W Modecom Feel,
--OS: Windows Me

-HP NX6110:
--CPU: Intel Celeron 1.4GHz,
--RAM: 512MB DDR,
--GPU: Intel 915,
--HDD: Hitachi 40GB,
--OS: OS X Tiger 10.4.11

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: gdzieś bardzo daleko
    Windows XP Opera

Post08 gru 2008, 18:15

Ten link co dał mi Jedrekk - tam jest mac os i zajmuje tylko 70MB (chociaż jeszcze tego nie ściągałem i zamierzam ściągnąć na infie) - a inne z 700MB - Pytanie: Dlaczego?
nie wiem

djunia

Posty: 32
Rejestracja: 20 sie 2008, 20:40
Lokalizacja: Ropa
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post08 gru 2008, 18:23

Znajdź Hackintosha i zainstaluj
To jeszcze coś nowego? Bo słyszalem o Tigerze na PC tylko niewiem czy to jest to samo co ten Hackintosh. Nie słyszalem o nim jeszcze :)
Kolega Onset chyba nie jest w temacie zbytnio, bo Hackintosh=Open Computer firmy Psystar (czy jakoś tak), która sprzedaje klony kompów Apple po normalnych cenach. A te wszystkie przeróbki systemów to od projektu osX86 się wzięły i mają tam swoje nazwy zależnie jaki dzieciak zrobił daną dystrybucję :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post08 gru 2008, 18:43

Ten link co dał mi Jedrekk - tam jest mac os i zajmuje tylko 70MB (chociaż jeszcze tego nie ściągałem i zamierzam ściągnąć na infie) - a inne z 700MB - Pytanie: Dlaczego?
Jakiego dałem Ci maca co zajmuje 70 mb? Mac zajmuje najczęściej w granicach 1800-4500 MB.
Kolega Onset chyba nie jest w temacie zbytnio, bo Hackintosh=Open Computer firmy Psystar (czy jakoś tak), która sprzedaje klony kompów Apple po normalnych cenach. A te wszystkie przeróbki systemów to od projektu osX86 się wzięły i mają tam swoje nazwy zależnie jaki dzieciak zrobił daną dystrybucję
Otóż Hankintosh to jest każdy Mac dający się zainstalować na normalnym pc-ecie.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość