Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2010, 19:05

Nawet się kiedyś ledwo zainstalował, ale zrezygnowałem, bo na tamte czasy nie było żadnych sensownych kextów do kart sieciowych jakie mam w moim Compalu JFL92 (FL90 z nowszym procesorem). Dziś szukając informacji o mojej karcie graficznej dowiedziałem, się że mac book składa się z :
15.4/17″, Core2Duo 2.2/2.4GHz, 4GB RAM max, nVidia GeForce 8600M GT, 120/160/200GB HDD (6/2006 – 2/2008)
Nawet się nie spodziewałem, że sprzętowo jest praktycznie identyczny ! Nawet po aktualizacji biosu ponoć działa na kernelu Vanilia (on jest najbliższy temu oryginalnemu czy jak, bo na forach o makach wszyscy są szczęśliwi jak im Vanilia zadziała). Już tak różowo nie jest co do drobniejszych urządzeń jak karty dźwiękowe itp. Karta dźwiękowa to akurat działa, tu jest specyfikacja tylko kartę graficzną mam z 512 MB http://compal-fl90.internetdsl.pl/spec.html

Jaką wersję najlepiej ściągnąć, żeby działało, po prostu nie mam za bardzo możliwości bawienia się w wiele instalacji, bo mam za mało miejsca na dysku, żeby wydzielić je na partycję do instalacji, może uda mi się pożyczyć pusty dysk, żeby móc się spokojnie bawić, ale i tak musiałby być pewnie po góra kilku dniach do zwrotu.
Najlepiej byłoby, żeby miała jakiś dobry sterownik do Intel 4965, jest jakiś na którym działa wifi tylko bez szyfrowania, ale mi to wystarczy.

// Poprawiona nazwa tematu // Onset aka DK.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post07 paź 2010, 20:07

Jeśli chodzi o Leo, to brałbym iDeneb'a 10.5.8, a Snow Leo to hmm, iAtkosa. Na przyszłość, precyzuj nazwy tematów.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Firefox

Post07 paź 2010, 20:28

A mi to nie odpowiedzieliście :<

http://www.techvortal.pl/viewtopic.php?p=29184#p29184
To może i mi powiecie jak prezentuje się mój PC w kwestii wgrania maka. Z radeonem 9800 XT pewnie będą problemy :?: A oto co pokazuje Everest w temacie mobo i proca:

Obrazek

Obrazek
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2010, 20:29

Na moje oko, tylko voodoo - czyli podmieniony kernel.
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2010, 21:01

Dobra wypróbuję tego iAtkosa, niby pisze w necie, że ma kext do mojej karty lan, więc może będę miał chociaż internet na kablu.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post07 paź 2010, 21:02

iAtkos fajny, tylko pod 4890 są problemy ze sterownikami.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 paź 2010, 19:38

Czym można sformatować dysk w tym formacie Mac OSowym ? Bo w instalatorze jakoś nie bardzo się chce. Niby się klika coś tam się dzieje chwilę i dalej jest sformatowany w Fat 32 (chociaż w paragonie nie formatowałem jej w cale) Na dysku jest ona pierwsza z kolei, a wyświetla się jako 3 czy 4 w instalatorze.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post09 paź 2010, 19:42

Czym można sformatować dysk w tym formacie Mac OSowym ? Bo w instalatorze jakoś nie bardzo się chce. Niby się klika coś tam się dzieje chwilę i dalej jest sformatowany w Fat 32 (chociaż w paragonie nie formatowałem jej w cale) Na dysku jest ona pierwsza z kolei, a wyświetla się jako 3 czy 4 w instalatorze.
Oznacza to, że twój kontroler dysków nie jest kompatybilny z makowym albo masz spieprzoną strukturę dysku i teraz są trzy rozwiązania:
a) spróbuj innego distro
b) przestaw dysk na tryb GUID zamiast MBR
c) pożegnaj się z makiem
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post09 paź 2010, 19:56

Zawsze można spróbować Leosiowym(nie Snow) instalatorem sformatować partycję :P .
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 paź 2010, 20:12

O windows się jeszcze włączył xD

Przecież mi się kiedyś już zainstalowało. MBR nie będę psuł bo stracę z wami kontakt. Nie da się gdzieś w czymś innym tak sformatować ? co do kolejności to już się skapowałem, że to chyba zależało od kolejności zrobienia partycji, bo w gparted też się nazywa sda4

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Firefox

Post09 paź 2010, 20:22

Naprawienie mbr to prościzna na 10 sekund roboty. W win7 bootujesz system z płytki, naciskasz shift + 10 i wklepujesz

Kod: Zaznacz cały

bootsect /nt60 sys /force
W xp jest jeszcze prościej bo w konsoli odzyskiwania wystarczy wpisać

Kod: Zaznacz cały

fixmbr
:)
There is no cloud. It's just someone else's computer.

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 paź 2010, 20:59

MBR i GUID to nie bootloadery tylko układy partycjonowania (chociaż w tym momencie też głoszę herezję pewnie, tylko może troszkę mniejszą). Jak zmienię na GUID to będzie oznaczało usunięcie wszystkich partycji. Bootloader i tak mi zmiecie po instalacji Maca najprawdopodbniej. Sformatowałem w tym HF+ partycję w Gparted i dalej mi ją wyświetla tak samo. Naprawdę nie da się nic zrobić bez niszczenia wszystkich danych ?

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post09 paź 2010, 21:02

Chameleona zapewne będziesz mieć. Cudny Bootmanager i loader w jednym. Polecam.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post09 paź 2010, 21:03

Mi nie chodzi o MBR w znaczeniu bootloadera tylko o schemat partycji. Tutaj do wyboru są trzy: Mac Classic (stary, nieużywalny), GUID (najlepszy) i starusieńki MBR. GUID jest najlepszy, gdyż np. nie posiada ograniczenia do 4 partycji podstawowych. Jedynym problemem jest to, że należy sformatować wpierw cały dysk aby go używać no i to iż do pełnej obsługi wymaga co najmniej Windowsa Visty albo jakiegoś nowszego linuksa.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 paź 2010, 21:04

Miło, może sobie ładnie wyglądać, tylko co on mi daje, kiedy nie mogę sformatować partycji w HF+, żeby w ogóle zainstalować Mac OS ?

Yyy znaczy się, że się da potem Sevena zainstalować ?
Ostatnio zmieniony 09 paź 2010, 21:08 przez lolasher, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości