Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post07 wrz 2010, 21:14

Jak w temacie, co polecacie?

Chipset i865PE, P4 HT 2,8 GHz S478, 1,5 GB RAM, GF FX 5900XT, Via Rhine III, C-Media AC'97, dysk ATA 20 GB

Stawiam brony ;)
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post08 wrz 2010, 13:18

iDeneb 10.5.8 lite. Tylko pamiętaj, że musisz mieć zmodyfikowany kernel żeby ci odpalił.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post08 wrz 2010, 13:20

Wyjaśnij, o co chodzi z tym kernelem i może jakieś linki do Debka.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post08 wrz 2010, 13:50

Linków szukaj sobie sam, a kernel musisz wybrać specjalny dla P4, bo vanilla (domyślny) obsługuje tylko C2D + Nehalem.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post08 wrz 2010, 14:22

No to wybiorę Voodoo.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post08 wrz 2010, 14:29

voodoo to kernel z wersji 10.5.5, lepiej wybrać coś nowszego.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post10 wrz 2010, 17:19

OK, ściągam już Debka 10.5.8 lite z tortów, masz brona jak na razie ;)

Btw. jak tu wygląda sprawa update'ów?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post10 wrz 2010, 17:34

10.5.8 to prawdopodobnie ostatni leopard, więc o update się nie martw. ;)
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post10 wrz 2010, 19:35

Nie ma jeszcze Hackintoshów Snowa?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post10 wrz 2010, 20:12

Są, ale i tak twój procesor nie ma x64 więc nie praktycznie nie zauważysz różnicy.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post11 wrz 2010, 11:13

Ściągnąłem iDeneba, wypaliłem obraz iso na płytę, uruchamiam (oczywiście na Real HW) i... mam kernel panic już na etapie uruchamiania instalatora :kwasny:
Poradźta coś!
Screeny:
Obrazek
Obrazek
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post11 wrz 2010, 12:33

restartuj, mi czasami się tak dzieje, ale to rzadko ;)
Komputery:
Spoiler
Pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post11 wrz 2010, 12:54

Ale tak jest za każdym razem, gdy odpalam płytę i daję Enter żeby się załadował instalator, nawet z użyciem -x, -f, -s (bez -f mam ekran z jabłkiem i wyżej podanymi błędami na screenach)
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1152
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post11 wrz 2010, 19:58

Wyłącz ht i/lub spróbuj odpalić z parametrem "-v -cpus=1".
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone Xr 64GB

Rublik

Moderator
Posty: 2857
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post12 wrz 2010, 10:07

Cały czas występują Identyczne błędy jak na screenach.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości