Dyskusja i wymiana poglądów na temat wszystkich systemach Windows będących w fazie testowania.
Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2854
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:22

Myślę, że trzeba takie FAQ zrobić, by w końcu rozwiać wszelkie wątpliwości zarówno nowym użytkownikom, jak i dotychczasowym. Przez takie istoty jak ciastex kult Longhorna niszczeje.
Rzucajcie propozycje pytań i odpowiedzi, a później stworzymy taki polski knowledge base o LH :)

Zacznę pierwszy:
Co to jest Sigma OS?
Sigma OS to projekt Urban Software powstały w 2007 roku przez urbana92, ówczesnego administatora forum wiadro.rox.pl, później sysbety i betaforum, a teraz Techvortalu. Modyfikacja ta oparta jest na Longhornie 4074 i jest dostosowana dla polskich użytkowników. Poprawiono w niej wiele błędów z oryginalnego 4074 i m.in. spolszczono system, dorzucono pakiet programów. Sigma oparta jest na instalatorze WIM, podobnie jak w oryginale. Ostatnia wydana wersja to 2.0 Final, obecnie projekt jest już zakończony.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post28 maja 2011, 12:32

Przydałaby się ogólna informacja o Longhornie, lista działającego i niedziałającego sprzętu oraz programów, i opisy buildów (screeny też by się przydały).
Na początek może coś takiego:
P: Co to jest Longhorn?
O: Longhorn to projekt systemu operacyjnego nowej generacji tworzonego w latach 2002-2005 na podstawie kodu .NET Server 2003 RC. Zawierał wiele prototypowych technologii takich jak WinFS, Aero, itp. które nie znalazły się w finalnej wersji Visty lub zostały zmienione. Nie powiódł się on z różnych powodów takich jak np. zbyt wysokie ambicje Microsoftu (to doskonale widać kiedy porównamy dema pokazywane przez MS z prawdziwymi buildami systemu), przenoszenie programistów tworzących LH do grup tworzących XP SP2 i w 2005 został "zresetowany", czyli zaczęto go tworzyć od nowa, jednak korzystając z kodu Windows Server 2003 SP1 RC. W późniejszym czasie nazwę kodową "Longhorn" dostał Windows Server 2008, jednak nie ma on nic wspólnego z pierwotnym projektem Longhorna.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2854
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:39

P: Na czym polegał słynny reset LH?
O: Reset to nic innego, jak rozpoczęcie projektu od nowa. Microsoft stwierdził, że dotychczasowe buildy Longhorna były niestabilne, ponadto wielu programistów którzy do tej pory tworzyli system zostali przesunięci do pisania Service Packa 2 do Windowsa XP. Buildy począwszy od numerku 5000 były tworzone na innej bazie i wszystko pisano od nowa. W ten sposób jako build 6000 powstała Vista, a Longhorn pozostał już tylko jako nazwa kodowa.

// nie bójcie się, piszcie to co wam wpadnie do głowy.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:40

Myślę, że trzeba takie FAQ zrobić, by w końcu rozwiać wszelkie wątpliwości zarówno nowym użytkownikom, jak i dotychczasowym. Przez takie istoty jak ciastex kult Longhorna niszczeje.
Rzucajcie propozycje pytań i odpowiedzi, a później stworzymy taki polski knowledge base o LH :)
mam inną propozycję. Albo przeznaczmy na to osobny dział forum (+ osobna subdomena), lub też całkiem osobną stronę w naszej domenie, tak by się to łatwo wyszukiwało.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2223
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:52

P: Jak odpalić Operę (10.50 i późniejsze) na LH 4074?
O: Należy ustawić tryb zgodności z Windowsem 2000.

(chyba tylko u mnie tak było)
Obrazek

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post28 maja 2011, 12:57

to może:
P: Program <wstaw_tutaj_nazwę> nie działa :!:
O: Ustaw tryb zgodności z Windows XP lub Windows 2000 (ppm > propeties > compatibility)
P: Dalej nie działa :help:
O: Użyj Application Verifiera.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2854
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:57

Trzeba to pytanie bardziej sprecyzować, by się odwoływało do wszystkich działających programów z ustawieniem trybu zgodności.
P: Na LH program mi nie działa! Co robić?
O: Podstawową rzeczą jaką należy zrobić, to ustawić tryb zgodności instalatora, bądź pliku wykonywalnego .exe na Windows XP. Robi się niemal identycznie jak na XP, Viście czy 7 - PPM - zakładka Compatibility - wybieramy Windows XP z listy systemów. Jeśli po tym zabiegu program dalej się nie uruchamia, to oznacza, że nie jest on zgodny z Longhornem.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5220
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post28 maja 2011, 12:59

Polecam przeczytanie całego PDF "Historia Longhorna". Jest tam też trochę informacji.

http://dl.dropbox.com/u/9112440/HISTORI ... BPL%5D.PDF

Trochę już nieaktualny bo nie ma leakniętych niedawno buildów ale mogę je kiedyś dodać.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB
HDD 1TB WD Blue
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4500 @ 2,2Ghz
GA-8I945GZME-RH
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB Samsung F2G
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post28 maja 2011, 13:01

P: Mój antywirus <wpisz_tu_nazwę_antywirusa> nie działa!
O: Antywirusy nie działają z Longhornem. Jeśli chcesz, możesz użyć dowolnego skanera online, np. ESET Online Scanner.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1828
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Opera

Post28 maja 2011, 13:01

P: Jak uruchomić WiFi na LH 4074?
O: Z racji, iż LH sam w sobie nie ma obsługi sieci bezprzewodowych, należy zainstalować sterownik od naszej karty WiFi przez menadżer urządzeń (tudzież Device Manager - więcej o tym w temacie instalacji sterowników [potrzebne źródło]), następnie program, dzięki któremu połączymy się z siecią, np. płatny WiFi hopper. Jeśli w Device Manager pojawia się komunikat typu "Urządzenie nie może zostać włączone [kod 10]" najprawdopodobniej oznacza to, iż źle zainstalowałeś\aś sterownik lub jest on nie właściwy.

P.S
Nadal nie rozwiązałem swojego problemu z WiFi ale cii... :trollface:

EDIT:

P: Nie mam dźwięku na LH!
O: Jeśli masz zainstalowane sterowniki lecz nadal nie ma dźwięku, to masz najprawdopodobniej kartę dźwiękową typu Realtek HDAudio. Niestety - tej karty nie można ruszyć.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1091
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows Vista Firefox

Post28 maja 2011, 20:21

P: Jak włączyć efekty Deskopt Composite Engine w Longhornie 3706-3718?
O: Należy wejść we Właściwości ekranu, następnie w zakładkę "Settings" później w odnośnik "Advenced". Gdy już wyświetli nam się okienko w ostatnim akapit będzie o DCE oraz paru możliwościach jego uruchomienia. Klikamy "Enable Now".

P: Nie działa mi Aero/ DCE w Longhornie.
O: Najprawdopodobniej nie masz zainstalowanych sterów do grafiki.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2854
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post30 maja 2011, 14:04

P: nie mogę zainstalować sterowników poprzez instalator!
O: musisz RĘCZNIE zainstalować sterownik do sprzętu, czy to karta graficzna, dźwiękowa czy sieciowa. Uruchom menedżer urządzeń (komenda devmgmt -> menu start - uruchom) a następnie kliknij PPM na urządzenie do którego chcesz zainstalować driver. Kliiknij właściwości (properties), a następnie udaj się do zakładki sterownik (driver), tam kliknij aktualizuj sterownik (update driver), wyszukaj plik .inf i zainstaluj (jeżeli wyskoczy komunikat o niezgodności sterownika z LH, kliknij anuluj). Po operacji zrestartuj swojego Longhorna.

//proszę o bardziej "teoretyczne" pytania, niedługo zostanie utworzone FAQ we wczesnej wersji.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

LHrulez

Posty: 136
Rejestracja: 28 kwie 2010, 20:02
    Windows XP Firefox

Post30 maja 2011, 16:56

P:Czemu ma zmulenia na LH?
O: Prawdopodobnie leaki explorera muszisz uruchamiać program empty.exe z explorerem.
Intel Core i5 2500K~4,5ghz
Asrock P67 Pro3
Sapphire HD7950 OC@1150/1250mhz
Goodram 4GB 1333MHZ CL9
Seagate ST500DM002
OCZ CXS-500W-EU (CoreXStream)
SilenntiumPC Brutus 410
Thermalright MUX-120

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości