Dyskusja i wymiana poglądów na temat wszystkich systemach Windows będących w fazie testowania.

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post06 mar 2011, 15:36

Witajcie... Da się przetransportować aero z któregoś buildu Longhorna do XP...
Ja tak rozmyślam w głowie że np. zdobyć wszystkie pliki które odpowiedzialne są za AERO np.(sbctl...)
z motywu longhorna przetransportować grafiki png czyli te z których korzysta aero do jakiegoś motywu XP...
Chociaż sam pasek Start żeby był przeźroczysty tak jak w LH...

Używanie programów do przeźroczystości jest bez sensu... zamulają/czasem powodują błędy/nie działają...
Wiem że XP nie obsługuje PNG ale można coś pomyśleć tak jak wy stworzyliście Wima XP (mówiło się żę nie da rady a tu proszę jak znalazł)

Za pewne widzieliście program TransBar powie mi ktoś jak on włącza tą przeźroczystośc tzn. chodzi mi o to czy on w rejestrze coś zmienia albo dodaje? Windows Blinds odpada co prawda super program ale... nie o tym mowa.

Tak więc czekam na propozycje...

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2149
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post06 mar 2011, 16:16

Polecam Fadebara, zamiast TransBara. Tym bardziej, że można go włączyć, ustawić przezroczystość i zamknąć, zero żarcia zasobów. Co do Aero, to raczej się nie da.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1849
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post06 mar 2011, 16:16

AERO na XP? Co prawda zastanawiałem się kiedyś czy tak się da, ale... Byłoby pełno błędów, oczywiście jeśli to by w ogóle ruszyło.
Spoiler
Pokaż

Elitarna Księga; HP EliteBook 2570p:
Intel Core i5 3340M @ 2.7GHz + Turbo Boost || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000 || LiteON MU3 120GB || Windows 10 Pro - służy jako komputerek główny
Kijanka; Kiano Elegance 13.3 360:
Intel Celeron N3350 @ 1.10 GHz (2.4 GHz turbo) 2 MB cache || 4GB DDR3 || Intel HD Graphics || miziany ekran 13.3" IPS FullHD || 64GB eMMC + 128GB SSD M2 || Windows 10 Home & Linux Mint 20 - ultrachinabook noszony zawsze w plecaku, bardzo użyteczny ze względu na dużą baterię 9000mAh w połączeniu z energooszczędnymi bebechami
Coś na kształt HTPC, producent bliżej nieokreślony:
Intel Celeron 1037U @ 1.8GHz || 8 GB DDR3 || Intel HD Graphics || HDD 500GB 7200RPM || Windows 10 Pro - podpięty pod TV 55", używany głównie do multimediów i, sporadycznie, do niewymagających gierek

Deska (w sumie to i Kijanka), gdzieś tam jeszcze leży w szafie:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86

Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM głośny jak turbina z Passka w Tedeiku zamontowana w Ursusie C330 || Windows 98 SE || 1998r. :)
Byle-jaki-komputer, niedoszły Reaktor; eMachines E510 :
Intel Celeron M560 2.13GHz || 2 GB RAM DDR2 || grafika: tak || 15.4" || dźwięk: tak || HDD 320GB 7200RPM z HP'ka || SliTaz

Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Mi 9T Pro & Oppo A5 2020

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2411
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post06 mar 2011, 16:46

Aero z LH wcale nie byłoby dużo szybsze niż te nakładkowe programy. I musiałbyś chyba z pół systemu podmienić.

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post06 mar 2011, 19:00

Sam Microsoft nie umiał zrobic wpełni działającego AERO dla XP dowodem na to jest to że AERO występuje tylko w 4039 i 4074 oraz 4066 (zielone)

Mi sie marzą efekty Deskopt Engine Composite (DCE) takie jak w 3718... Tu mi nikt nie powie że zamulały, bo chodziło nisamowicie szybko, czy z DCE, czy bez.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5341
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post06 mar 2011, 20:49

Do 4066 też jest ładne aero glass, wystarczy spatchować desksrv.dll, podobnie jak w 4074 x64.
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Supremo M2 550W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8500 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID-Z1 9TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E5470
Core i5-6440HQ @ 2,6-3,5Ghz
16GB Ram DDR4 2133Mhz
Intel HD 530
SSD WD Blue 256GB NVMe
SSD Goodram CX400 512GB SATA
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post07 mar 2011, 16:40

Proszę aby ktoś napisał liste plików z których korzysta aero (dobrze by było z każdego buildu ale...) wystarczy z 4074.
Od środy będe kombinował bo teraz na prawde nie mam czasu ale piszcie propozycje nie tylko plików ale i pomysłów...

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows 7 Opera

Post07 mar 2011, 16:46

eee...explorer.exe, desksrv.dll,aero.msstyles,uxdesk,dll i assembly. jak to przeportujesz to pojadę do Ciebie osobiście i Ci oddam pokłon. ;]

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Firefox

Post07 mar 2011, 16:47

A skoro explorer.exe, to również Longhornowa alpha .NET 2.0, dobrze mówię?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows 7 Opera

Post07 mar 2011, 16:50

no tak. Z tego co wiem to właśnie dzięki .NET explorer może używać np. plików PNG do Aero.

O ile wgranie alphy to nie problem(chyba jeden z buildów można pobrać z BA) to zostają jeszcze assembliesy. Ogółem gra nie warta świeczki. ;]

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post07 mar 2011, 17:20

Czy macie może ten .NET alpha i assmbliesy? Za pewne jeżeli .NET 2 alpha to już trójki nie będzie... te pliki spróbuje przetransportować do XP... ale zapomnieliście o plikach uruchamiających AERO jakie to są bo ja znam jeden SBCTL.EXE. Można próbować z tym AERO co prawda będzie trzeba zmienić cały infers okienek ale... coś się wymyśli...Piszcie co wam przyjdzie do głowy bo każdy dobry trop do czegoś prowadzi :hyhy:

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2121
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\GDAŃSK partition(2) WARSZAWA
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post07 mar 2011, 17:27

Sbctl.exe weź przeskanuj programem zwanym Dependency Walker (pokaże Ci zależności, których program używa).
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler
Pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler
Pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post07 mar 2011, 17:35

No w sumie racja...OK jak ruszę postepy napisze... co do tego .Net Alpha to macie może?

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows 7 Opera

Post07 mar 2011, 17:37

sbctl.exe = rundll32 c:\windows\system32\uxdesk.dll,DwmStartComposition

Assembly są jako składnik .NET w Longhornie i z tego co mi wiadomo nie ma bata, żeby je wyciągnąć(teoretycznie można, ale co z rejestracją?).
Alphy .NET Frameworka są na BA na serwerze jednego z moderatorów - Daniela.

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post16 paź 2013, 19:56

Sorry za odkop,ale czy możliwy jest port Aero z LH do XP ?
Teraz to pytanie chciałbym zostawić Administracji i Generic'owi.
Moje sprzęty
Pokaż
HP Elite 8200 SFF
i5 2500 - Stock
8GB DDR3
Asus R7 250x 1GB GDDR5
2x500GB HDD
240W HP PSU

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 7 gości