Dyskusja i wymiana poglądów na temat wszystkich systemach Windows będących w fazie testowania.
Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 12:04

Witajcie... Wiem że znowu zakładam podobny temat ale...
Zrobiłem to co mi pisaliście we wcześniejszym temacie tzn.
po skopiowaniu plików z pierwszej fazy zwimować partycje i wciepać WinPE...
Tylko nie wiem czy to ma być w takiej postaci cały obraz dysku :

Obrazek

Niebieski to WinPE a Czerwony to Pliki z Pierwszej fazy.

A jeszcze moje pytanie czy folder I386 mam gdzieś umieścić?
Znaczy się dodać go do obrazu płyty czy do tej partycji? Bo po tej pierwszej fazie ustawiłem klasyczną instalacje.

Może ja źle zrozumiałem....może chodziło wam o to by zwimować partycje i do tego Wima dograć WinPE... nie wiem HELP pleasee..

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post05 mar 2011, 14:53

Wklej jeszcze mniejszy obrazek, żebyśmy nie widzieli jakie masz tam pliki. Jak już chciałeś dawać screena, to trzeba było dać pliki w widok listy i wyciąć ważny kawałek.

Widzę, że chyba się całkiem pogubiłeś w idei wimowania xD Uruchamiasz WinPE(albo jakikolwiek inny windows) i z niego wimujesz partycję z systemem, który chcesz użyć w instalatorze.

Aha wyjaśnij jeszcze raz, co ty chcesz właściwie osiągnąć, bo już się pogubiłem...

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 15:13

Słuchajcie zrobiłem sobie XP ze wszystkim tzn. tak jak chciałem (zmodyfikowałem wygląd i wgl.) Chciałbym zmienić ten pierwszy etap instalacji czyli Niebieski Ekran (formatowanie, kopiowanie plików i wgranie bootloadera) zamiast niego użyć Instalatora z LH np. 4074 i reszta instalacji to już klasyczną dać... Tylko tyle naprawde nie wymagam dużo i nie wiadomo co.

Oto screen w przybliżeniu (ten co u góry)

Obrazek

Aby powiększyć kliknij...

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 15:18

gdzie sources? po co windows?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 15:25

No to są foldery co mają być w Install.wim nie? Słuchajcie ja tak zrozumiałem z poprzedniego tematu żeby wydobyć pliki z pierwszej fazy po skopiowaniu i dołączyć WinPE jeżeli nie tak to mnie oświećcie...

Zaraz...Zainstalowany system się Wimuje tzn. Partycje tak? I do tego dołączyć WinPE?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 15:41

Masz vmware? To gucio. Dorzuć do wirtualnej maszyny drugi wirtualny dysk. Uruchom komputer z płytki Wiadro OS i załóż na nim partycję i sformatuj go. Teraz wejdź w narzędzia dyskowe/wimowanie/ximage 4059 i zapisz wim pierwszego dysku na drugi. Zamontuj drugi wirtualny dysk i przenieś sobie install.wim. Hexedytorem zmień image index na 3. Na płycie czystego longhorna 4074 podmień plik sources/install.wim na swój.

Prościej już chyba nie potrafię.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post05 mar 2011, 15:48

Aby powiększyć kliknij...
To dlaczego jak klikam w obrazek w pierwszym poście to przenosi na główną fotosika?

Właśnie sobie zdałem sprawę, że żeby to uzyskać wcale nie musisz wimować. Po prostu zrób zwykłe WinPE z jakimś programem do partycjonowania i wrzuć do niego normalny folder i386 z instalki XP. Stamtąd włączysz instalator XP tak jakbyś włączał go spod normalnego systemu.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 15:50

W ten sposób uruchomisz winnt32.exe (który przy okazji pominie wszystkie ustawienia z winnt.sif) a wtedy nie obejdziesz instalki tekstowej bo skopiuje on pliki windy nie-wiadomo-gdzie i uruchomi tekstowy instalator windy z dysku. Nie tędy droga :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 15:59

Masz vmware? To gucio. Dorzuć do wirtualnej maszyny drugi wirtualny dysk. Uruchom komputer z płytki Wiadro OS i załóż na nim partycję i sformatuj go. Teraz wejdź w narzędzia dyskowe/wimowanie/ximage 4059 i zapisz wim pierwszego dysku na drugi. Zamontuj drugi wirtualny dysk i przenieś sobie install.wim. Hexedytorem zmień image index na 3. Na płycie czystego longhorna 4074 podmień plik sources/install.wim na swój.

Prościej już chyba nie potrafię.
Ok. zrobie tak jak piszesz...ale nie do końca kaman z tym drugim dyskiem czy pierwszym... po prostu chodzi mi o to czy mam wczesniej na któryś dysk zamontować ten system który chce wimować czy tylko chodzi o to wiadro OS? Wiem głupie pytanie ale...

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 16:02

wirtualna maszyna ma mieć dwa dyski, jeden z systemem a drugi pusty na plik wim.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 16:13

PC.QWERTY a ten system zamontować cały czy tylko pierwszą faze? A co z kwestią kopiowania plików nie jest potrzebna żądna filelist czy coś w tym stylu?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 16:20

instalujesz xp. po skopiowaniu plików uruchamiasz wiadro os i w takim stanie tworzysz obraz.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 16:24

PC.QWERTY może powiesz mi którą faze : tą pierwszą co jest niebieksi ekran czy cały system?
,,instalujesz xp. po skopiowaniu plików uruchamiasz wiadro os i w takim stanie tworzysz obraz." -> po skopiowaniu plików jakich? Z tej pierwszej fazy czy całego systemu...Tylko tyle chce jeszcze wiedzieć....

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3277
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post05 mar 2011, 16:28

po pierwszym restarcie
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kobos23

Posty: 86
Rejestracja: 11 lip 2010, 15:33
    Windows XP Internet Explorer

Post05 mar 2011, 16:35

Czyli mam przepuścić instalacje klasyczną czy przed nią zatrzymać i przez Wiadro OS wimować?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości